För många är våren lycka. Men för Linda Eklund innebär den även vemod. Våren är lika med sommarförvaring av skidorna.

– När jag får frågan hur skidhelgen varit försöker jag behärska mig, och inte svara tokbra om det var -32, säger hon.

Du är skidinstruktör vid sidan av jobbet som redovisningskonsult. Har du alltid åkt skidor?

– När jag var liten åkte hela familjen i hemmabacken i Bygdsiljum, där jag i dag är skidlärare för barn och vuxengrupper. Och så åkte vi en vecka per år i någon av skidanläggningarna i Västerbottens inland. Det riktiga intresset började på högstadiet, under några år var jag i backen varje helg och alla dagar varje lov, förutom julafton då liften var stängd och juldagen då familjetraditioner gick före.

Det låter som en stark längtan?

– Ja, skidåkningen finns alltid i mina tankar, året runt. Men i dag har jag en sundare relation till den. Den stora skillnaden i dag är att jag kan ta en tur med längdskidorna på isen en solig vårdag fastän liften snurrar, utan att få abstinens.

Hur många timmar lägger du på skidåkningen?

– Säsongen sträcker sig normalt från november till början på maj. Men det har hänt att skidorna inte fått vila förrän i juni, jag minns särskilt den midsommarafton jag firade i Riksgränsen då vi dansande med pjäxor runt midsommarstången uppe på berget. Men totalt en normalvinter åker jag numera mellan 30 och 35 dagar.

Och hur mycket tid lägger du på att vara instruktör?

– Det är kanske tolv dagar per år, men då tillkommer även en del jobb med administration och planering. Det krävs vissa förberedelser inför en lektion, organisationen kring skidskolan och andra aktiviteter som anordnas. Jag är tacksam att jag har en förstående chef som låter mig ta semester, om jag till exempel ska iväg på skidlärarutbildningar, och som uppmuntrar mitt engagemang som instruktör.

Vad krävs för att bli en bra instruktör?

– Att kunna motivera och inspirera. Det ska vara roligt att åka skidor. Det är viktigt att se individen, ha förståelse för och kunskap om åkarens behov och att vara tydlig både när man ska visa och förklara en övning. Det är också viktigt att skapa förtroende, att ha kunskap om sig själv, om skidteknik, pedagogiska kunskaper och inte minst kunskaper i skidsäkerhet, utrustning och olika snöförhållanden.

Vad är det bästa med skidåkningen?

– Att få göra det tillsammans med likasinnade. Att dela glädjen och öva på skidtekniken. Man känner sig lite nördig ibland men viljan att hela tiden bli bättre och putsa på tekniken gör också att man utvecklas som åkare och ledare.

Charlotta Marténg

Fakta:

Linda Eklund

Ålder: 37 år.

Arbetar som: Redovisningskonsult på Revideco Skellefteå.

Bor: Skellefteå.

Familj: Sambo.

Drömmer om: Att göra en lyxkryssning i Västindien.

Intressen utöver skidåkningen: Att resa och cykla. Och så tillbringar jag gärna tid i fjällen även under barmarksäsongen med fiske och kortare vandringar.