Jan Söderqvist, Key Account Manager, Visma Spcs

– De två grundläggande frågorna man måste ställa sig i en automatiseringsvärld, är vad man faktiskt levererar till sin kund och vad det är värt?

Mitt råd är att undvika att ta betalt per transaktion. Detta eftersom de som levererar transaktioner och agerar underleverantörer till byrån, till exempel programvaruleverantörer, är väldigt kostnadseffektiva. Byråerna kan inte påverka priserna eller göra jobbet billigare.

Kunderna kommer att jämföra själva priset per transaktion mot andra byråer och det är den som har bästa transaktionspriset som vinner, inte den som har den bästa tjänsten eller bästa konceptet.

I en värld av automatisering vill man ha fast pris. Men det finns problem – för detta är en traditionell värld – kunden säger kanske ”enligt min revisor tar detta fem timmar”. Detta möter man genom att ha ett koncept och att erbjuda ett mervärde för kunden. Om man gör parallellen med bilar, kunden betalar för slutprodukten – för konceptet i till exempel Volvo S70, inte för hur lång tid det tar att bygga en Volvo S70. När vi uppnår full automation kommer förmodligen priset vara lägre än vad det är i dag.

Om jag går till mig själv: Jag är skogsbrukare också, med 400–500 transaktioner per år. Hur de bokförs bryr jag mig inte ett dugg om så länge det sker på ett korrekt sätt. Däremot vill jag ha verksamhetskunskap, till exempel om vilka träd som ska fällas. Här kommer vi se en branschglidning. I framtiden kommer vi sikta på andra kunskaper än enbart ekonomi och redovisning.

Ossi Sopen-Luoma, Senior Advisor, Rantalainen

– Risken vid timdebitering är att allt rinner iväg till kunden, när man som vi började jobba med moderna bokföringsprogram. Därför har vi börjat med fast månatlig debitering, som är baserad på ansvaret. Ju mer kunden är inblandad i processen, desto noggrannare måste vi vara i vårt uppdrag. Det påverkar priset.

Vi har en fast månatlig ersättning för löpande bokföring, en för årsbokslut och påföljande deklaration och så vidare. Om det är oklart vilket pris vi ska ta, använder vi timdebitering i tre månader. Därefter sätter vi ett fast pris. Kunderna blir väldigt nöjda sen, när det vet exakt vad det kostar i månaden.

Det specificeras naturligtvis noggrant vad som ingår i det fasta priset. Och om kunden hör av sig för att tala med oss debiterar vi normalt sett inget extra. Vi är glada över att det blir ett samtal och att vi kan informera varandra.

Ulla Hemmi, vd, Opus Capita AB

– Redovisningsbyråer och andra som utför tjänster, så som målare, tar betalt per timme. Men du som kund vet inte om du anlitar en effektiv och kunnig målare – även om du försöker gå på rekommendationer. Kunderna är totalt utelämnade. Och kunden förlorar om de anlitar en mindre kunnig och långsammare individ.

I dag när enklare, rutinmässiga, regelmässiga konteringar och flöden automatiseras och robotiseras går det inte att ta betalt per timme längre. Man får börja tänka på att det man gör adderar värde i kundens verksamhet.

Det kan handla om att man erbjuder fasta priser med olika mycket intelligens i olika erbjudanden. Ett bokslut till en liten och enkel verksamhet eller till ett mer avancerat bolag – det har olika värde, det finns olika mycket som man de facto kan tillföra som redovisningskonsult genom olika reserveringar och annat. Här kan man konkret påtala sitt värde: ”Jag kan spara åt dig genom att göra ett genomtänkt bokslut som är i linje med den utveckling du vill skapa, jag kan ge dig råd om du behöver investera.” Byråerna måste börja agera mer tillsammans med kunden för verksamhetens bästa. Och därmed addera ett värde, som priset sätts efter.

Klarar man inte detta så hänger man inte med i utvecklingen – då överlever man inte.

Per Dahlin, Key Account Manager, Fortnox

– Fokus måste ligga på nyttan, på själva värdet för kunden. Att leverera ett stort kundvärde där kunderna är villiga att betala. Det är detta värde som ska prissättas, och det kan vara olika för olika kunder.

För att ha ett fast pris är det viktigt att paketera ett visst antal tjänster som man erbjuder sina kunder. Det behöver inte vara ett fast pris för allt, utan man kan dela upp det och till exempel erbjuda en påminnelsetjänst för fakturor som inte blivit betalda. Det gäller alltså att hitta nyttan för kunderna, paketera och erbjuda sina kunder detta.

Hela redovisningstjänsten går att erbjuda till ett fast pris. Då bör man också följa upp hur det går, vissa kommer man att göra förlust på och andra vinst. Men det gäller att ha mod!