Att alltid se möjligheterna och både våga förändra och förändras. För Peter Bodin är modernt ledarskap verklighet och inte floskler. Själv beskriver han sig som nördigt intresserad av ledarskap.

En annons med rubriken ”Östersund behöver ekonomer” ledde Peter Bodin in i Grant Thorntons värld 1989. Sedan dess har han varit företaget troget. Under hans ledarskap har Grant Thornton gjort en framgångsrik resa som bland annat inneburit att miljardstrecket passerats när det handlar om omsättningen och att bolaget gång på gång kniper topplaceringar i utnämningar över populäraste arbetsplatsen.

Men om vi backar bandet, hur kom det sig att göteborgsfödde Peter Bodin hamnade i revisions- och rådgivningsbranschen?

– Entreprenörskapet har jag med mig i blodet. Jag växte upp som äldst av fyra syskon och med en mamma som var en stark entreprenör. Hennes styrka var att aldrig ge upp och att se möjligheterna, något jag har fått med mig i mitt ledarskap, säger Peter Bodin.

Vi träffas i Grant Thorntons lokaler på Sveavägen i Stockholm. Peter Bodin är försenad till intervjun, och ber om ursäkt. Men om han är stressad över att dagens tidschema blivit förskjutet är det inget han visar, utan i stället utstrålar han lugn och ett hundraprocentigt engagemang i intervjun.

Familjen flyttade från Göteborg till Östersund, och Peter Bodin var inte särskilt studiemotiverad. I stället ägnades tiden åt alla former av idrott. Drömmen var att bli gymnastiklärare. Men så hände något. En lärare på gymnasiet i Östersund höll en inspirerande lektion om marknadsföring och något i Peter Bodin tände till, med ens visste han vad han ville göra.

– Från och med den lektionen blev jag studiemotiverad och fullt fokuserad på att plugga. Jag läste ekonomisk linje på högskolan, nuvarande Mittuniversitetet, med inriktning mot marknadsföring, organisationsutveckling och ledarskap och vid sidan om studierna sålde jag försäkringslösningar åt Trygg Hansa, berättar Peter Bodin.

En dag såg han den där annonsen i lokaltidningen. ”Östersund behöver ekonomer”. Det var dåvarande Lindebergs Revisionsbyrå i Östersund som sökte folk. Peter Bodin tänkte att det kunde vara spännande att gå på en anställningsintervju – mest för att lära sig själva situationen.

– Jag var ju fast övertygad om att jag skulle jobba med marknadsföring och tänkte att intervjun kunde vara ett bra sätt att förbereda mig inför framtida anställningsintervjuer.

Men ödet ville annorlunda och 24 år gammal började Peter Bodin på det som i dag är Grant Thornton. Nästa steg i ledarskapskarriären var att han blev erbjuden att vara med på en utvecklingskonferens för unga påläggskalvar inom företaget som var beredda att axla manteln och bli kontorschefer. Sagt och gjort. Peter Bodin återvände till kontoret i Östersund och kort därefter blev han kontorschef.

– Då var vi runt 30 personer på det kontoret, det var stort för att vara på landsbygden, minns Peter Bodin.

Efter två år i Östersund fick Peter Bodin erbjudandet att bli kontorschef i Göteborg. Göteborgskontoret var då relativt litet och okänt i Göteborgs näringsliv, men under åren med Peter Bodin som chef växte kontoret från cirka 20 anställda till drygt 40 anställda.

Som så ofta är det inte enbart det egna engagemang som driver framåt. Det gäller även att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. När vd-jobbet på Grant Thornton blev ledigt mer eller mindre över en natt fick Peter Bodin frågan om han kunde tänka sig att ta över. Det dröjde inte många sekunder innan svaret kom: Självklart!

35 år gammal klev han in som vd för Grant Thornton. Sett till branschen i övrigt var han rekordung för en sådan post, men det är inte något han själv har reflekterat särskilt mycket över.

– Nej, jag har väl inte riktigt sett det så. Men visst sänder det en tydlig signal till andra inom företaget att hos oss kan man få ta tunga, ansvarsfulla roller i unga år, säger han.

Att gå från kontorschef till vd är ett stort steg i karriären. Samtidigt hade det någonstans hela tiden varit målet Peter Bodin strävat mot. Att få satsa allt på ledarskapet.

– Jag var inte alls förberedd när jag tog över och det första jag gjorde var att gå en ledarskapsutbildning. Jag kände en otrolig entusiasm och energi. Jag hade fått mitt drömjobb och det vägde upp vilka motgångar jag än stötte på, säger han.

Samtidigt fanns fru och två små barn i Göteborg, där paret hade kvar sin bostad under Peter Bodins första tid på vd-posten.

– Jag dagpendlade mellan Göteborg och Stockholm, städade föräldrakooperativets dagis på nätterna, och tog vaknätter med mina barn. Så här i efterhand är det svårt att förstå att jag orkade, men jag kände en sådan enorm energi. Dessutom ska det inte stickas under stol med att Grant Thornton var ett mindre företag än i dag, och att det så klart påverkade, säger han.

Efter en tids pendling flyttade familjen med till Stockholm, och Peter Bodin säger att han visserligen ägnat mycket tid åt möten periodvis, men att han alltid har haft möjlighet att vara ledig på barnens alla skollov.

När man pratar med anställda inom Grant Thornton är det vissa saker som återkommer. Nästan alla nämner ledarskapet, möjligheten att bli sedd och få en chans till personlig utveckling. Något som ligger helt i linje med Peter Bodins syn på ledarskap.

– Det låter kanske klyschigt men jag har en stark grundsyn på att medarbetarna i ett tjänsteföretag måste komma först. Det är för mig framgångsfaktor nummer ett. Man måste ha fokus på ett gott, modernt ledarskap där de anställda kan växa och utvecklas. Om man har den inställningen kommer man att lyckas, säger han.

Men bra ledarskap kräver ständigt arbete. Det går aldrig att luta sig tillbaka och konstaterat att ”så här har vi alltid gjort, så här kan vi fortsätta”. Både människor och företag förändras.

För Peter Bodins del handlar det om, som han själv beskriver det, ett näst intill nördigt intresse för ledarskap och ledarskapsutveckling. Det har inneburit att han själv både har inspirerats och avskräckts av andra ledare, läst åtskilliga böcker om ledarskap, biografier och gått en rad ledarskapsutbildningar; IFL, Harvard och Stanford för att nämna några.

– Man får aldrig stanna i sin utveckling. Det gäller att hela tiden ligga lite i framkant och vara med i förändringen. Som ledare är det också viktigt att inse att det inte är jag som ska tala om för mina medarbetare vad de ska göra, utan att de kan tala om för mig vad de vill att jag ska göra, säger Peter Bodin.

Han pratar snarare om vad han kan lära sig av de unga på företaget, än vad de kan lära av honom. Och när han får frågan vilket råd han vill ge till alla unga där ute som drömmer om att göra samma ledarskapsresa som han själv har gjort svarar han:

– Jag har inget råd att ge dem, jag ger hellre råd till dem som varit med en längre tid och det är: våga förändra er. I ett modernt ledarskap måste man våga lyssna på de yngre, de har en tydlig bild över vilket företag de vill arbeta på.

Och så var vi då inne på jämställdheten. I Balans årliga undersökning brukar Grant Thornton placera sig högt upp när det gäller jämställdhet på chefsnivå, men det är en bit kvar när det kommer till jämställdheten i partnerskapet.

– Där har vi en del att jobba med. För mig är jämställdheten en strategisk fråga och jag tar varje tillfälle att prata om jämställdhet och visa att det är viktigt. Jag är övertygad om att ett tjänsteföretag som inte är jämställt kommer att tappa affärer, och dessutom få svårt att rekrytera kompetent personal. Så väl kvinnor som män. Jämställdhet är en viktig faktor för ett företag att nå framgång, säger Peter Bodin.

Hans ledarfilosofi bygger framför allt på två saker, engagemang och delaktighet. Det vill säga att entusiasmera medarbetarna och att få medarbetare och partners att känna att de är en del av företaget.

– Dit når man bland annat genom öppenhet och transparens. Om man ska skapa ett bra företagsklimat går det inte att ha några hemligheter. Man måste vara öppen och där har branschen en del att jobba med. Vi på Grant Thornton strävar alltid efter att vara så öppna som det bara är möjligt, säger Peter Bodin.

Skriverierna kring branschen har varit många under de senaste åren. SvD:s granskning 2011, KPGM och HQ, PwC och SCA och så har vi då Grant Thornton och Kraft och kultur, där ett stort skadeståndskrav finns ställt på Grant Thornton.

Peter Bodins inställning är att man inte kan styra över hur företaget och tvisten ska uppmärksammas i media, men att man måste vara så öppen det bara går.

– Vad vi kan göra är att möta upp media, finnas tillgängliga för kommentarer och för att lämna den information vi har. Vi kan också använda våra kanaler, bland annat vår hemsida, till att lägga ut vår syn på saken. Men vi kan aldrig styra över formuleringar eller annat i traditionell media eller social media. Branschen gör fel om den försöker styra det här i stället för att inse att det är en realitet, säger Peter Bodin och fortsätter:

– Ett antal exempel har visat att branschen inte är så transparent som den skulle behöva vara. Vi måste vara fullt öppna och beredda att redovisa vilka kunder vi har och hur vi agerar gentemot dem, hur vi hanterar våra medarbetare och vilka beslut vi tar. Jag som ledare går igång rejält av att tänka på det här sättet. Det utmanar mig som ledare att tänka nytt och att förändra branschen.

Grant Thornton och Peter Bodin skiljer sig från de övriga stora byråerna i branschen. Själv menar Peter Bodin att det inte bara beror på honom som person, utan också på att det är lättare när man betraktas som utmanare i branschen än om man är en marknadsledande byrå.

– Vi är fortfarande tillräckligt små för att göra snabba förändringar, men har blivit tillräckligt stora för att ha musklerna att göra det.

Och framtidens utveckling kommer att kräva ständiga förändringar. Det är Peter Bodin övertygad om, och han gillar det.

– Den resan vi har gjort, att gå från att vara en liten aktör till att bli en stor spelare är vi stolta över. Ska man vara ett företag som vill ligga i framkant måste man våga förändra sig. Vi har också haft den snabbaste tillväxten och skapat ett spännande varumärke. Och det jag kanske är mest stolt över är att vi i Universums undersökning rankas som Sveriges sjätte bästa arbetsplats när företagens egna anställda tillfrågas.

Peter Bodin återkommer ofta till uttrycket ”att ligga i framkant” och det märks att det är viktigt för honom, både i ledarskapet och i Grant Thorntons utveckling.

– För mig handlar det om att utmana sig själv att tänka annorlunda. Det här med ledarskap är inte så lätt. Under de femton år jag har hållit på har jag ibland fastnat i mitt ledarskap men då har jag haft människor omkring mig som vågat påpeka det, och som kunnat utmana mig att fortsätta utvecklas.

Charlotta Marténg

Fakta:

Peter Bodin

Född: i Uppsala 1961.

Familj: Marie och våra killar Gustav 18 år och Erik 16 år.

Bor: Bromma, Stockholm.

Intressen: Ledarskap och idrott i alla dess former.

Läste senast: Läser extremt mycket tidningar och olika sociala media, har nyligen börjat twittra, och läser mer och mer digitalt.

Drömmer om: Att fortsätta utvecklas som person och som ledare, och att få fortsätta hålla mig i god form efter att ha passerat 50 år till sommaren.