Att tänka och agera lika i motgång, men ha olika roller i medvind är styrkan hos delägarna i Revisorsgruppen i Malmö.

Revisorsgruppen i Malmö har nyligen flyttat in i ett hundraårigt privatpalats mittemot den blommande Kungsparken. Tidigare låg kontoret vid Stortorget men det är inte svårt att förstå att delägaren och vd:n Thomas Jönsson har spanat in byggnaden. Huset byggdes som en ståndsmässig privatbostad på 1920-talet. Sedan decennier är den nu sammanbyggd med ett litet gatuhus och omgjord till kontor på tre plan. I dag arbetar 18 personer på av Revisorsgruppen i Malmö. Det finns ett ytterligare kontor i Stockholm, med fem anställda, där Thomas Jönsson tillbringar halva sin arbetstid. Den andra delägaren är Christian Sparrholm med bas i Malmö.

Bakom receptionen leder en massiv ektrappa upp till andra våningen. Den som går upp för trappan kan inte undvika att beundra det målade glasfönstret. Det är nästan så att man undrar om man har kommit till en kyrka.

Om byggnaden är stram, högtidlig och gammaldags så lättar de två ägarna Thomas Jönsson och Christian Sparrholm upp. Det är många tankar och idéer på en gång, som kastas mellan dem. De är två samspelta ägare, om än olika, och det är tydligt att de känner varandra väl och kompletterar varandra.

Thomas Jönsson har en bakgrund från Öhrlings och senare Price Waterhouse. Två bra skolor både gällande affärsmannaskap och teknik, konstaterar han. När de två byråerna skulle slås ihop valde Thomas Jönsson i stället att starta eget. Detta var 1999. Christian Sparrholm å sin sida blev klar med sin ekonomiutbildning 2003.

– Det var svårt att hitta jobb, med historik av familjeföretag blev det naturligt för mig att starta egen redovisningsbyrå, säger han.

De två träffades hos en gemensam kund 2005. Strax därefter började Christian Sparrholm arbeta som konsult åt Thomas Jönsson och efter ett halvår anställdes han i företaget. Fem år senare blev Christian Sparrholm delägare.

– I medvind har vi väldigt olika roller, men vår styrka är att vi i motgång tänker och agerar likadant, säger Christian Sparrholm.

Och motgångar fick byrån känna på för sju år sedan. Först en potentiell kund, ett börsbolag, som visade sig vara i dåligt skick. Därefter var det ett bolag som skulle flytta och därför byta byrå och en annan kund som gick i konkurs.

– Över en natt förlorade vi 25 procent av vår omsättning och vi fick börja säga upp personal, säger Christian Sparrholm.

– Men det underlättade att vi var så samspelta, vi hade samma tankar om hur vi skulle lösa problemen. Vi hjälpte de uppsagda att hitta nya jobb. Och vi äter fortfarande lunch ihop med dem så det blev bra, säger Thomas Jönsson.

Knappt ett år senare hade trenden vänt och byrån hade tillväxt igen.

De två delägarna gör mycket ihop på fritiden. Riktigt bra lärde de känna varandra när de efter ett vad skulle göra en svensk klassiker tillsammans. När man tränar ihop och verkligen tar i, då kan man inte hålla fasaden uppe på samma sätt, menar de. Då ser man hur den andra personen verkligen är. Kommande helg ska de fiska lax i blekingska Mörrumsån. Blir de aldrig trötta på varandra?

– Jo för fasen, svarar Christian Sparrholm.

– Men genom att göra andra saker än bara jobba ihop, kopplar vi av och löser det i en annan miljö.

Det är nu ett drygt halvår sedan byrån flyttade hit och de börjar så smått komma i ordning. Flera gånger påpekas att allt inte är riktigt klart. I ett rektangulärt rum bredvid de två delägarnas stora kontor arbetar bland annat redovisningskonsulterna Linda Jönsson och Mari Paulsson. Men hur vacker en gammal byggnad än är, så är den inte alltid optimal som kontor. De två redovisningskonsulterna konstaterar att det nu har blivit ordning på akustiken, med hjälp av gardiner, tjocka mattor och tygklädda skärmar.

På entréplan hittar vi Cecilia Andersson, kontorschef sedan ett drygt halvår, anställd sedan 2007. Arbetet som kontorschef innebär att hon arbetar mer med administration och personalfrågor.

– Byrån känns inte särskild traditionell, men jag kan egentligen inte riktigt jämföra, tidigare arbetade jag på företagssidan, säger hon.

Christian Sparrholm och Thomas Jönsson är dock inne på samma spår, de menar att organisationen inte är särskilt formell eller hierarkisk. Allt arbete görs i team där alla är lika viktiga. Med kontor på två orter med 65 mil emellan är det viktigt att jobba med gemenskapen. Till exempel har man en gemensam kickoff och gemensam workshop, där man arbetar fram affärsplanen.

– Vår affärsplan är inte ett dokument som bara sitter i en pärm. Det är ett levande dokument som vi använder i arbetet, vilket gör att vi når de mål vi sätter upp, säger Thomas Jönsson.

En annan viktigt person för byrån är Urban Engerstedt, Revisorsgruppens styrelseordförande. Den minnesgode läsaren känner igen hans namn eftersom han tidigare var chefsjurist på FAR.

– Han är en bra avstämningspartner, vi kan vända oss till honom när det gäller svåra frågor, etiska frågor. Han är inte bara aktiv på våra styrelsemöten, utan vi har en mer operativ styrelse, precis som vi vill ha det, säger Thomas Jönsson.

Slopandet av revisionsplikten har inte inneburit något problem för Revisorsgruppen.

– Kundernas behov förändras inte för att revisionen tas bort. En kund ringde och berättade att ”jag har kommit fram till att jag inte behöver revision längre, men däremot vill jag lägga samma summa pengar hos er på rådgivning.” Det är verkligen så man vill att det ska gå till, säger Thomas Jönsson.

Nu lanserar byrån en portallösning som de kallar E-kontoret, som ett komplement till huvudverksamheten, med tanke att på personalen på byrån ska få mer tid över till rådgivning. Man pratar mycket om nya grepp i branschen. Men Thomas Jönsson vill understryka att trots att branschen står inför många förändringar och utmaningar så är inte allt som gjordes förr dåligt.

– Det låter ibland så nu, som om allt har varit fel. Man får inte glömma allt bra vi har gjort. Det gäller inte bara branschen i stort, vi känner också här på byrån att vi har gjort mycket bra. Vi var bland annat tidigt ute med kvalitetssystem. När en bra grund är klar är det enkelt att bygga vidare för framtiden, säger Thomas Jönsson.

Framtiden är ständigt närvarande. Bland annat har FAR:s generalsekreterare Dan Brännström varit inbjuden för att tala om FAR:s framtidsstudie.

– Vi ville att all personal skulle ta del av tankarna om branschens framtid. Det blev ett mer eldigt möte än vad vi hade trott. Och under lunchen började det bokstavligen brinna. Lunchrestaurangen serverade bröd i en papperspåse som började brinna på grund av levande ljus, säger Thomas Jönsson.

För Revisorsgruppen väntar ett nytt grepp. Byrån har sedan några månader anlitat ett externt bolag för att boka in kunder till workshops, ett bolag med mer kvalitet än traditionella mötesbokare. De bokar in kunderna för att jobba fram vad kunderna vill ha ut av byrån.

Christian Sparrholm:

– Det har fått ett väldigt genomslag. Många gånger är det enkla saker som krävs, som att träffa kunden, så att denne känner att vi verkligen finns där för att hjälpa.

Åsa Ohlsson

Fakta:

Revisorsgruppen i Malmö

Antal anställda: 23 på två kontor i Malmö respektive Stockholm. Samarbete med Revisorsgruppen i Göteborg som är ett annat bolag, med två anställda.

Omsättning:

2014: 19,5 Mkr,

2013: 14,6 Mkr.

Fördelning av uppdrag:

BALANS_2015_N06_A0022_bild_1

Om byrån: Inriktning på mindre- och medelstora företag, många av dem ägarledda med lokal förankring. Ingår i det globala nätverket HLB International.

Vision: Att vara en engagerad fullservice byrå för små och medelstora bolag och mindre, noterade verksamheter.

Motto: ”Med personligt engagemang för våra kunder.”