Ett enkelt sätt att hantera personalfrågor. Eller ett stelbent verktyg. Åsikterna går isär om kollektivavtal. Men av de sju största revisionsbyråerna har de tre allra största kollektivavtal.

Kollektivavtal ses traditionellt som ett avtal som rör arbetstagare. Men det finns också anledning att se kollektivavtal, eller frånvaron av kollektivavtal, som en affärsmässig fråga. Vissa kunder kräver helt enkelt kollektivavtal, avtalet är en förutsättning för att tjänsten ska kunna upphandlas.

De tre största byråerna PWC, EY och KPMG har kollektivavtal sedan lång tid tillbaka. Petra Schedin Stergel, personaldirektör på PWC konstaterar att de haft kollektivavtal så länge hon kan minnas.

– Vi har det för ett kollektivavtal är en tydlig överenskommelse mellan parterna om vilka spelregler som gäller, säger hon.

Kollektivavtalet visar dessutom på stabilitet och blir en sorts förtroendestämpel menar Petra Schedin Stergel, inte enbart gentemot de anställda utan också gentemot kunderna.

– Därigenom är det också en konkurrensfördel. Jag tycker att det blir allt vanligare att det efterfrågas. Men det är klart – de kunder som själva inte har kollektivavtal efterfrågar det inte heller, säger Petra Schedin Stergel.

EY tycker att kollektivavtalet är ett bra sätt att jobba gentemot personalen, som ger trygghet och stabilitet. Men även EY lyfter fram den affärsmässiga biten:

– Det finns därutöver en kundaspekt där det underlättar för oss när vi lämnar offert. Kollektivavtal eller inte är en punkt i många offertunderlag. Vi kan enkelt besvara den frågan med ja, i stället för att förklara vilka förmåner vi har, säger Agneta Strandberg, HR-ansvarig på EY.

Även KPMG har kollektivavtal sedan länge. Det verkar finnas ett samband mellan storlek och kollektivavtal. Avtalet som gäller i branschen heter Almega Tjänsteföretagen Revision o Konsult. Civilekonomerna och Unionen samförhandlar med Almega som motpart. Civilekonomerna och Unionens avtal skiljer sig enbart åt när det gäller löneavtalet, där avtalet för akademikerna är sifferlöst men med en lokal stupstock att fördela om parterna inte kommer överens.

Deloitte, med sina cirka 1.190 medarbetare, är den största byrån som inte har kollektivavtal, följt av Grant Thornton. Deloitte har dock kollektivavtal i ett mindre bolag med tjugotalet anställda.

Varför Deloitte har det upplägget, med kollektivavtal enbart i det mindre bolaget, ser pressansvarige Christer Ahlgren som en intern uppgift. Villkoren i det avtalslösa bolaget är dock i enlighet med kollektivavtalet, uppger han.

Grant Thornton har inte sett något behov av kollektivavtal, förklarar informations- och marknadschef Lisbeth Larsson:

– Historiskt har vi resonerat att vi ska ha motsvarande eller bättre villkor för personalen. Vi tycker att ett kollektivavtal kan vara begränsande, vi vill vara mer snabbfotade och agera på möjligheter.

– Vi har anställda som kommer från de andra större byråerna med kollektivavtal och vi brukar stämma av med dem, hur de upplever våra villkor. Vi har inte fått några negativa reaktioner. Däremot blir de anställda mer noggranna själva – och undersöker villkoren på ett annat sätt i och med att vi inte har kollektivavtal, vilket ju också är bra, säger Lisbeth Larsson.

När det gäller den affärsmässiga aspekten konstaterar hon dock att på vissa upphandlingar kan inte Grant Thornton lägga offerter, sådana där kollektivavtal är ett absolut skall-krav. Förutom fackföreningar kan det vara folkrörelseägda företag, som Folksam. Men Grant Thorton arbetar mest med dynamiska, ägarledda företag.

– I vissa fall har vi kunnat förklara varför vi inte har kollektivavtal för de företag som efterfrågat det, och då har de accepterat vårt svar, men vissa kunder går som sagt bort för oss i dag, säger Lisbeth Larsson.

– Ett av våra mål är att vara en attraktiv arbetsgivare. Något som Grant Thornton klarat bra även utan kollektivavtal.

Två år i rad har byrån rankats som bästa arbetsgivare inom revisionsbranschen i Universums undersökning. I fjol rankades byrån dessutom på sjätte plats av större företag oavsett bransch.

– Men skulle kraven på kollektivavtal från personal och kunder öka framöver så kan vi komma att ändra oss. Vårt beslut i dag är inte ristat i sten, säger Lisbeth Larsson.

Mazars, som är den minsta byrån i Balans sammanställning, har inte kollektivavtal. Däremot utreds nu frågan om kollektivavtal eller inte på uppdrag av byråns styrelse. Utredningen ska ta fram bra beslutsunderlag inför valet att välja kollektivavtal eller inte,

– Skälet till att kollektivavtal kommit upp på agendan är att det i flera offertsammanhang har visat sig och kommer att visa sig att detta är ett krav, sen kan det finnas andra skäl att ha kollektivavtal också, säger Mazars vd Marianne Sandén Ljungberg.

Åsa Ohlsson

FAKTA:

Kollektivavtalskrav i fler offentliga upphandlingar?

I slutet av 2014 tillsatte regeringen en utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal som vid denna tidnings pressläggning inte var klar. Utredningen ska analysera hur krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in som uttryckliga bestämmelser och föreslå hur sådana bestämmelser ska utformas i de nya kommande upphandlingslagarna. Ansvarig minister är civilminister Ardalan Shekarabi som tidigare fört frågan om tydligare sociala krav i offentliga upphandlingar.

BALANS_2015_N07_A0012_Bild_1
BALANS_2015_N07_A0012_Bild_2