Ett framgångsrikt lag kan inte bara bestå av målgörare. Uppställningen måste vara så komplett som möjligt och alla behöver bli sedda. På Finnhammars lever man som man lär och talar hellre om samarbete än konkurrens.

På en lummig villagata i Upplands Väsby ligger Finnhammars, inrymt i en gammal prästgård från 1930-talet. Här har revisionsbyrån funnits sedan 1984, ett år efter att byrån grundades av Bo Finnhammar och Ola Spinnars. Lokalerna är charmiga med flera små detaljer som lever kvar sedan tiden som prästgård och i trädgården finns gott om utrymme för till exempel kundevents eller grillfest för personalen.

Byrån har i dag runt 50 medarbetare, varav 35 sitter i Upplands Väsby. Man skulle kunna säga att Finnhammars är kontrasternas byrå, då de övriga 15 medarbetarna huserar i en helt annan typ av lokaler. Nämligen på 16:e våningen i en av Hötorgsskraporna, mitt i centrala Stockholm.

– Det är två kontor i helt olika miljöer. Här i Väsby har vi en hel del extra utrymmen på kontoret, och de flesta sitter i eget rum. Inne i city, där hyresnivåerna är helt annorlunda, handlar det om att utnyttja de mycket moderna lokalerna optimalt, säger Hans Bredberg, auktoriserad revisor och delägare i Finnhammars.

För många företag kanske utvecklingen går mer åt andra hållet. Ett kontor öppnas med ett centralt läge och sedan startas en filial utanför city. Finnhammars gjorde tvärtom, och det visade sig vara ett bra drag både när det gäller kunder och personal.

– Vi expanderade snabbt när vi öppnat kontoret i Hightechbuilding, en av Hötorgsskraporna i Stockholm city. De flesta av oss som jobbar i Väsby bor i Norrort och har relativt nära till jobbet. Men vi märker att det är enklare att rekrytera från andra delar av stan när vi även har ett kontor mitt i city, säger Malin Markman, auktoriserad revisor och vd i Finnhammars.

Finnhammars är med sina 50 anställda en av de större revisionsbyråerna i Sverige, Big 7 borträknat. Malin Markman och Hans Bredberg beskriver Finnhammars som byrån som är tillräckligt stor för att ha kompetens och resurser, men ändå liten nog för att ge personlig service.

I FAR:s framtidsstudie (gjord av Kairos Future 2013) betonas att rådgivning kommer att vara det snabbast växande området i branschen. Även här skulle man kunna säga att Finnhammars var tidigt ute. Redan 1983 togs beslutet att affärsidén skulle vara att kombinera revisorsrollen med konsultrollen.

– Vi jobbar framför allt med ägarledda bolag och organisationer. Om ägaren ställer frågan vad som är bäst måste man tänka till. Då handlar det ju både om vad som är bäst för bolaget och vad som är bäst för ägarens privata ekonomi. Det är en spännande kombination. Är det en organisation som är kund gäller ett helt annat tänk, säger Hans Bredberg.

– Det är som att ta på sig olika hattar beroende på vad vi håller på med, inflikar Malin Markman.

För Finnhammars är helhetssynen viktig. Kunden ska kunna få hjälp med allt, och Hans Bredberg betonar att det ju sällan bara är glädje och framgång som kunden stöter på. Det kan handla om betydligt svårare saker som dödsfall, sjukdomar och andra motgångar som även påverkar företaget.

– Då ska kunden veta att han eller hon kan ringa till oss och få hjälp. Vår filosofi är att om man inte vet vem man ska vända sig till kan man alltid ringa sin revisor, säger Hans Bredberg.

Men att kunna bistå kunden i allehanda frågor är inte samma sak som att själv sitta på den kompetensen. Både Malin Markman och Hans Bredberg framhåller flera gånger under intervjun att det handlar om att kunna hänvisa kunden till rätt person, inte att själv svara på alla frågor.

– Vi har ett brett nätverk bestående av flera experter inom områden som skatt, moms och bokföring, men inte bara det utan vi har även tillgång till exempelvis terapeuter och präster. Företagaren ska känna att vi tar hand om honom eller henne, säger Hans Bredberg.

På Finnhammars arbetar auktoriserade och godkända revisorer samt revisorsassistenter. Företaget tog tidigt beslutet att inte bygga upp egna specialistavdelningar utan arbetar i stället med nätverk. En framgångsfaktor menar Malin Markman.

– Vi värnar om samarbetet med andra, exempelvis när det gäller redovisningstjänster. Vi pratar hellre om samarbete än konkurrens. Som vi ser det verkar vi alla på samma marknad, men kompletterar varandra. Bara för att vi är duktiga på att granska en bokföring betyder inte det att vi är bäst på att göra bokföringen, säger Malin Markman.

Utöver de nationella nätverk som revisorerna på Finnhammars byggt upp under åren ingår byrån också i två internationella nätverk, Kreston International och IAG International.

Service och starka kundrelationer är två viktiga komponenter för Finnhammars. Hans Bredberg talar om att ”bli vän med sin kund”.

– Men det är en definitionsfråga, att vara vän med sin kund betyder inte att man är privata kompisar. Vi definierar det som så att kunden ska känna trygghet och våga ringa oss när problem uppstår. Att stå kunden nära och känna företaget gynnar både kunden och revisionen. Det är också viktigt att kunden verkligen får veta vilket värde revisionen har, så att man inte bara ser revisorn som en kostnad, säger Hans Bredberg.

Det främsta värdeordet för Finnhammars är förtroende. Och för att få förtroende måste man nå fram till kunden. Kunden ska känna att revisorn har tid och att han eller hon blir sedd.

– Vi gör en hel del små, små saker. Varje enskild detalj kan verka löjlig, men sammantaget betyder det mycket för kunden och gör att kunden känner att vi bryr oss, att ”vi hjälper dig”, säger Malin Markman.

För att alla anställda ska sträva åt samma håll, och verkligen förstå vikten av att se kunden, har man startat något som man kallar Finnhammarsskolan. Den består av tre steg som alla ska delta i. Varje steg leds av någon som har kommit ett steg längre. Det kan handla om allt från att följa med en mer erfaren kollega på ett möte på banken, till att samlas på kontoret och prata om hur man bemöter kunder när de kommer för ett möte.

Finnhammars är också noga när det kommer till vilka de anställer. Konkurrensen om arbetskraften är hård och Big 4 är ofta tidigt ute i rekryteringsprocesserna. Finnhammars brukar medverka på kontaktdagar, men har också ett samarbete med en gymnasieskola i Upplands Väsby. På så sätt kan de tidigt fånga upp guldkornen, men också bidra till att sprida kunskap om vad en revisor gör och hur branschen fungerar.

– Alla som börjar hos oss blir anställda som revisorsassistenter. Sedan är tanken att de ska jobba några år och ta sin examen och titel så snart som möjligt. Då finns möjligheten att bli avräkningsanställd vilket innebär att man är sin egen inom byrån. För oss är entreprenörskapet en viktig del och på det här sättet får man ett annat tänk. Vi vill inte att våra medarbetare ska se arbetet som enbart en inkomstkälla utan man måste ha ett driv och ett intresse av att utveckla företaget och sig själv, säger Malin Markman.

Trivseln på arbetet är viktigt och på Finnhammars hörs ofta skratt i korridorerna. Det ordnas också en hel del gemensamma aktiviteter och många umgås utanför arbetet.

– Vi är inte intresserade av att få hit de som tänker att de är beredda att offra hela livet för revision. Här är det viktigt att ha en bra balans i livet och många av våra medarbetare har spännande intressen vid sidan om arbetet. Det bidrar till trivseln på jobbet, säger Hans Bredberg.

Finnhammars har alltid haft en nära anknytning till idrotten och bland kunderna ses bland annat olika idrottsorganisationer. Liknelserna med idrottens värld återkommer också när Hans Bredberg och Malin Markman beskriver hur byrån arbetar. Man talar om lagkänsla och målgörare. Men framför allt vikten av att ha ett lag där man kompletterar varandra och där man har roligt tillsammans.

– Revision ska vara roligt. En viktig del i vår målsättning är just att skapa trivsel för medarbetarna. Vi tror nämligen att om man har ett jobb där man längtar till arbetet på måndagsmorgonen så skapar det glädje. Och glädjen och trivseln gör i sin tur att man gör bra ifrån sig, vilket framför allt kunderna kommer att märka, säger Hans Bredberg.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Finnhammars

Grundades år: 1983.

Grundades av: Bo Finnhammar.

Antal delägare i dag: 12 varav 2 kvinnor och 10 män.

Antal anställda:

BALANS_2015_N07_A0020_Bild_1

FAKTA:

Finnhammars

Omsättning:

BALANS_2015_N07_A0020_Bild_2

Ledord: Förtroende.

Affärsidé: Att ge kunderna god service där revisorsrollen kombineras med rådgivning och ett aktivt engagemang.

Tillhör nätverk: Kreston Internationell och IAG International.

Tips till små och medelstora byråer när det gäller rekrytering?

Anställ då ni hittar en bra person!