Fredrik Franke, ansvarig hållbarhetsrådgivning, PwC, Stockholm

Markus Håkansson, ansvarig hållbarhetsrådgivning, Grant Thornton, Stockholm

Outi Alestalo, rådgivare hållbarhetstjänster, EY, Stockholm

1. Vad vet du om fn:s nya hållbarhetsmål?

– FN:s nya utvecklingsmål (SDGs) ersätter Milleniemålen och är ett resultat av diskussionerna under Rio +20-konferensen. Beslut om målen kommer att fattas i slutet av september och målen träder sedan i kraft efter årsskiftet. Det kommer med all sannolikhet att landa på 17 mål inom olika utvecklingsområden – allt från att utrota fattigdom till att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.

– Jag vet att de är en fortsättning på Milleniemålen och gäller allt ifrån mänskliga rättigheter till miljömål och ekonomiska mål som alla kan sorteras in under hållbarhetsbegreppet. Jag har följt FN:s arbete på hållbarhetssidan med stort intresse då jag ser organisationen som en viktig nyckelspelare inom hållbar utveckling.

– FN:s hållbarhetsmål relaterar till den processen som startade på Rio +20-konferensen 2012. Målen knyter an till frågor som fattigdom, kvinnors roll, hållbara städer, klimatförändring och styrning. Det krävs dock att dessa övergripande mål översätts till nationella handlingsplaner och prioriteringar för att kunna engagera samhällets olika aktörer, bland annat den privata sektorn.

2. Hur kan du och dina kunder arbeta med dem?

– Vi stöttar våra kunder inom både privat och offentlig sektor i hur de kan samverka för att hitta lösningar på globala utmaningar. Vilka risker och möjligheter för dessa mål med sig? Och vilka investeringar behövs för att uppnå de hållbara utvecklingsmålen? Vi kommer också hjälpa våra kunder att förstå vilka av dessa mål som är mest relevanta för just deras verksamhet.

– I alla företags hållbarhetsarbete är den allra viktigaste delen att sätta upp bra mål och sedan forma en strategi för att nå dem. FN:s hållbarhetsmål utgör ett perfekt underlag för inspiration och som benchmark för det enskilda företaget när det sätter sina mål – alla kan göra detta. Jag kan använda målen som ett verktyg när jag hjälper mina konsultkunder att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

– FN:s hållbarhetsmål ger företagen en central roll. Ekonomisk tillväxt, investeringar och jobbskapande är viktiga delar, liksom mångfald och innovation. Enskilda företag kan integrera hållbarhet i sin verksamhet, minimera sin negativa påverkan och öka sin positiva påverkan. Transparens kring styrning och riskhantering är också viktigt och här kommer vi in som revisorer och rådgivare.

3. Hur ser du på företagens ansvar i samhället?

– Företag påverkar samhället både positivt och negativt – finansiellt, socialt och miljömässigt. Det blir allt viktigare för företag att förstå hur denna påverkan ser ut. De som vill upprätthålla en långsiktig och god relation till de samhällen där de verkar, drar fördel av att denna påverkan är så positiv som möjligt. Det blir därmed företagets största ansvar inför både ägare och samhälle.

– Jag är övertygad om att näringslivet är den institution som enskilt kommer att betyda mest när det gäller att göra samhället mer hållbart. Därför tror jag också att företagens och entreprenörernas ansvarstagande är en nyckelfaktor i hållbar utveckling.

– Det finns i dag en samsyn om att företagen ska ta ansvar för den påverkan som deras verksamhet har på omvärlden. Det diskuteras mycket kring hur långt de bör gå i sitt ansvarstagande, till exempel i värdekedjan och i leverantörsfrågor. Denna typ av arbete kan vara mycket resursintensivt och här har företagen mycket att vinna på att samarbeta, bland annat via branschorganisationer.