Medarbetarna är i fokus i Grant Thorntons affärsplan. Det är lätt att det bara blir fina ord, men på byrån som blev Årets Framtidsbyrå 2015 är det mer än så. Rickard Olsson är medarbetarrepresentant i styrelsen och känner att hans och kollegornas frågor tas på största allvar.

Det är en vacker höstdag, den allra sista dagen i september och Eskilstuna visar sig från sin finaste sida. För mindre än en vecka sedan hölls FAR:s Branschdagar och Grant Thornton tog hem segern som Årets Framtidsbyrå. Glädjen över utmärkelsen har knappt hunnit lägga sig, och Rickard Olsson säger att ett pris som det gör att han känner lite extra stolthet över att arbeta på Grant Thornton.

– Och förra året blev vi bäst i branschen när medarbetarna själva fick rösta om vilket företag som var bäst att arbeta på. Sådant är roligt, säger han över en kaffe i ett av konferensrummen på kontoret.

På tredje våningen i en fastighet på Kungsgatan i Eskilstuna centrum har Grant Thornton sitt kontor. 33 medarbetare arbetar på orten, fördelat på revision och ekonomiservice.

Rickard Olsson, med sina 36 år tillhör de yngsta auktoriserade revisorerna på kontoret. För honom var yrkesvalet långt ifrån givet när han började läsa ekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Så får man väl inte säga, men revisor var bland det sista jag tänkte bli. Det kändes inte så spännande. Men efter att ha läst ett år i Växjö och resten i Umeå började jag på Rådek, en revisionsbyrå i Katrineholm. Efter ungefär ett år där kom jag till Grant Thornton i Eskilstuna, och här har jag varit i snart tio år nu.

Han skrattar och säger att han inte har ångrat en enda dag, och att revisorsyrket visade sig vara helt rätt för honom. Varje dag erbjuder något nytt, och kontakten med företagarna och möjligheten att få ta del av företagens utveckling ser han som det absolut bästa.

– Jag tror faktiskt inte att jag kan ha ett bättre jobb. Om man är social, trivs med att möta människor och är intresserad av företagande då är revisor det överlägset bästa jobbet, säger Rickard Olsson entusiastiskt.

Revisionen är en intressant och viktig del av jobbet, konstaterar han, men det bästa är rådgivningen. Att känna att man verkligen skapar ett mervärde för kunden.

– I och med att revisionsplikten slopades för många företag ställdes andra krav på revisionsbyråerna. Nu måste vi visa att vi levererar tjänster som skapar ett värde för kunden. Det blir ännu mer viktigt att sälja in bra lösningar, tips och idéer, säger han.

Rickard Olsson är tävlingsmänniska. Sedan barnsben har han tyckt om att vinna, och under uppväxtåren tog handbollen honom land och rike runt. Han säger att det har blivit många besök i handbollshallar runt om i landet, både för honom och hans föräldrar.

– Som 17-åring vann Mantorp som jag spelade för ungdoms-SM, och vi fick spela i EM för klubblag och kom fyra, berättar han.

Handbollen får fortfarande utrymme, om än i betydligt mindre utsträckning än förr. Likaså löpning och golf. Rickard Olsson har grundat ett företagsnätverk som då och då ses för en tidig runda på golfbanan, innan arbetsdagen börjar.

– Vi går ut klockan sex på morgonen och spelar nio hål. De som hinner äter sedan frukost på klubben och så är man tillbaka på jobbet runt halv nio. Det är ett roligt sätt att nätverka. En kollega till mig har ett liknande nätverk på en annan golfbana, berättar han.

Idrottsintresset finns alltså kvar i allra högsta grad. Och vinnarinstinkten. Att sträva mot mål och nå framgångar, bland annat på säljsidan känns extra bra.

Grant Thornton har varit Rickard Olssons arbetsplats under flera år. En av anledningarna till att han trivs så bra är att ledarskapsfrågorna är i fokus. I Balans nr 5/2015 intervjuades Grant Thorntons vd Peter Bodin, som verkligen brinner för ledarskapsfrågorna. Så här uttryckte han sig då:

– Det låter kanske klyschigt men jag har en stark grundsyn på att medarbetarna i ett tjänsteföretag måste komma först. Det är för mig framgångsfaktor nummer ett. Man måste ha fokus på ett gott, modernt ledarskap där de anställda kan växa och utvecklas. Om man har den inställningen kommer man att lyckas.

Rickard Olsson instämmer:

– Ja, det är verkligen så. För Peter är det på riktigt när han pratar om ledarskap och engagerade medarbetare. Det är roligt för det avspeglar sig hela vägen ut i organisationen. Det handlar inte om tomma ord, det är inte något som fastnar på Stockholmskontoret eller hos dem som jobbar närmast honom. Ledarskapet är viktigt. Allt handlar om ledarskap, säger Rickard Olsson.

Peter Bodin talar också ofta om att det inte är han som ska tala om för sina medarbetare vad de ska göra, utan att de ska tala om för honom vad de vill att han som vd ska göra. Det är något Rickard Olsson märker när han sitter med i Grant Thorntons styrelse som medarbetarrepresentant, en roll han har haft sedan 2012.

Det hela började med att han blev kontorsrepresentant i Referensgruppen för snart fyra år sedan.

– Kontoren på Grant Thornton är indelade i sju distrikt i Sverige och varje distrikt har en distriktsansvarig kontorsrepresentant som ingår i Referensgruppen. För fyra år sedan blev jag kontorsrepresentant, och när min föregångare som medarbetarrepresentant blev föräldraledig ett år senare blev jag vald till ersättare för henne i styrelsen, berättar Rickard Olsson.

Styrelsearbetet innebär sex möten per år, samt ett strategimöte och Rickard Olsson representerar alla anställda på Grant Thornton i Sverige. Som medarbetarrepresentant ingår också möten med HR-chefen för att diskutera och informeras om aktuella frågor.

– Inför styrelsemötena stämmer jag av med de distriktsansvariga, som i sin tur har haft kontakt med kontorsrepresentanterna, för att få veta om det är något speciellt som man tänker på ute i landet och som man vill att jag ska lyfta fram till styrelsen och företagsledningen.

Rickard Olsson berättar om det första styrelsemötet han var med på som representant:

– Punkt 13 handlade om Referensgruppen och jag förberedde mig på att det var då jag skulle få prata. Men Peter Bodin och de övriga i styrelsen diskuterade fram och tillbaka med mig hela tiden, i princip alla frågor, även om det kanske egentligen inte berörde Referensgruppen och det kändes bra. Det är verkligen högt i tak i styrelsegruppen och jag känner att vi medarbetare blir tagna på allvar.

I Balans nr 5/2015 berättade Peter Bodin att hans ledarfilosofi framför allt bygger på två saker, engagemang och delaktighet. Det vill säga att entusiasmera och få medarbetare och partners att känna att de är en del av företaget. Enligt Rickard Olsson är det något han verkligen har lyckats med.

– På Grant Thornton finns utrymme för alla att vara den man är. Man får roliga uppdrag och har både större och mindre kunder. Eftersom vi fokuserar på ägarledda och dynamiska företag kommer man i kontakt med företag i alla storlekar, och det är riktigt roligt att få en ny kund och få vara med och hjälpa dem när de växer, säger Rickard Olsson.

Han upplever också att hans roll i styrelsen hjälper honom i arbetet med kunderna.

– Jag får ju en bra inblick i styrelsearbete och hur det fungerar och kan även där komma med goda råd till mina kunder och hjälpa dem när de behöver. Det är ett stort ansvar, men det är en av fördelarna med Grant Thornton, att man får möjlighet att ta mycket ansvar. Det gör att man växer som medarbetare, säger han.

Charlotta Marténg

FAKTA:

Rickard Olsson

Arbetsplats: Grant Thornton Eskilstuna.

Ålder: 36.

Bor: Eskilstuna.

Familj: Sonen Douglas 9 år.

Intressen: Golf, träning, pyssla/snickra med huset.

Inspireras av: Drivna företagsledare, personliga möten.

Drömmer om: Att få fortsätta utvecklas som person och revisor.