Björn Elfgren, revisor och vd Wint, Sverige

Margareta Kleberg, revisor och vd Kleberg Revision, Stockholm

Peter Bodin, revisor och vd Grant Thornton, Sverige

1. Är det otidsenligt att vd:n för en revisionsbyrå måste vara revisor?

– Absolut, det är ett galet krav tycker jag. Att vara en duktig revisor betyder inte alls att det är samma kompetens som krävs för att vara en bra vd. Revisionsbolag bedriver i dag en komplex konsultverksamhet, där revisionstjänsterna utgör ett av många affärsområden. Med många kvalificerade, duktiga medarbetare krävs stor kompetens inom både ledarskap, personalfrågor och verksamhetsutveckling.

– Ja, med tanke på den snabba förändringen i omvärlden och de nya utmaningar revisionsbranschen möter med borttagen revisionsplikt, ny syn på revisorn och kundernas förväntningar på kunderbjudandet så behövs andra kompetenser än typiska ”revisorskompetenser” för att leda en revisionsbyrå in i framtiden, tror jag.

– Framtidens revisionsbyråer behöver ledare med erfarenhet och kompetens av att just leda och genomföra omfattande förändringar för att möta de utmaningar som varje företag, oberoende av bransch, står inför. Vi tvingas begränsa vårt urval av ledare om kravet på revisor som vd kvarstår. I många andra länder finns inte detta krav så ja, att behålla ett krav på revisor som vd känns i dag ”otidsenligt”.

2. Hinner du vara både revisor och vd?

– Svårt! Det är två helt olika roller. Jag får det att fungera hjälpligt genom grymt bra teamwork, där alla ställer upp för varandra, och en tydlig succession av uppdrag.

– Nja, egentligen inte. Jag arbetar cirka 400–500 timmars övertid per år och det räcker ändå inte riktigt, trots jätteduktiga och självständiga medarbetare. Både arbetet som revisor och som vd skulle nog bli bättre utfört om jag bara hade det ena. Jag har övervägt att hyra in en stand in-vd/vikarie under högsäsong men inte hittat en bra lösning på det ännu.

– För mig är vd rollen i Grant Thornton ett heltidsjobb, vilket i princip kräver all min energi och mitt engagemang. För att behålla min auktorisation arbetar jag med ett fåtal strategiska kunder men det innebär naturligtvis att det är svårare att få livspusslet att gå ihop på ett bra sätt.

3. Hur borde regelverket se ut?

– Kravet på en majoritet av revisorer i styrelsen kan kvarstå, men kravet på att vd:n för en revisionsbyrå måste vara revisor bör tas bort.

– En tanke är att styrelsen i en revisionsbyrå ska bestå av en majoritet revisorer, men att ytterligare styrelseledamöter med kunskap inom andra områden, till exempel marknadsutveckling och ledarskap kan finnas i styrelsen, samt att vd kan vara någon med en mer traditionell vd- eller ledarbakgrund.

– Nuvarande lagstiftning bör ses över och anpassas till den verklighet som ett modernt tjänsteföretag lever i. Redan i dag har nog de flesta byråerna i praktiken skiljt på rollerna vd och revisionsverksamhetsansvarig. Förändringen borde därför inte ur det regulatoriska perspektivet vara avgörande. För konkurrenskraften i vår bransch är det en avgörande framtidsfråga att kunna ha rätt typ av ledarskap.