Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Karl-Johan Kjöllerström är övertygad; om alla drar sitt strå till stacken kommer världen att bli en bättre plats. Han brinner för miljöfrågorna och försöker få sina kunder att reflektera över vilka fotavtryck de lämnar på vår jord.

En sökning på ordet miljöarbete på Google ger närmare en halv miljon träffar. Frågan är i högsta grad aktuell och klimatmigration pågår redan. Omkring 1,7 miljoner människor bor på öar som ligger så lågt att de i framtiden inte kommer att gå att bo på. Valen vi gör i vår vardag påverkar och kommer att påverka hur stora klimatförändringarna blir.

I ett kontorshotell i Borås ligger K-J K Revisionsbyrå. Det är inget stort kontor, endast plats för två skrivbord, ett fikabord med fyra stolar, ett litet pentry och en cykel. Cykeln är viktig för auktoriserade revisorn Karl-Johan Kjöllerström som hellre cyklar, promenerar eller tar bussen till kunderna än sätter sig bakom ratten.

– Det finns mycket att spara på att ta cykeln eller bussen i stället för bilen. Pengar så klart, men framför allt miljön, konstaterar han.

Karl-Johan Kjöllerström arbetar enbart med revision och rådgivning, men han ingår i ett informellt nätverk tillsammans med andra, och kan därför erbjuda sina kunder i princip full service, oavsett om det handlar om revision eller redovisning. De flesta kunderna är företag med en omsättning över tre miljoner kronor, men även några mindre företag finns kvar. När den frivilliga revisionen infördes valde dock en del bort revisionen för att i stället ha intygsgranskning.

– Jag tror att revisionen har ett värde. Genom revisionen lär vi känna företaget på ett sätt som gör att vi kan ställa de rätta frågorna och på så sätt vara behjälpliga med råd. Det gäller att visa på mervärdet av revisionen och jag önskar att det fanns en förenklad revision för mindre företag, på samma sätt som det gör inom redovisningen. Förhoppningsvis kan vi få det genom förslaget Nordisk standard för revision i mindre företag, säger Karl-Johan Kjöllerström.

För några år sedan var han engagerad i MER-projektet som handlade om hur revisorer och redovisningskonsulter kan koppla ihop ekonomisk vinst med miljö. I MER-projektet togs det fram vardagsnära verktyg som revisorer och redovisningskonsulter kan använda för att bidra till företagens hållbarhetsarbete. Nu har det varit tyst om MER-projektet i några år och Karl-Johan Kjöllerström är besviken på att arbetet verkar ha hamnat i en byrålåda.

– I dag är hållbarhetsfrågor hur aktuella som helst och fler företag får upp ögonen för frågorna. Det vi kom fram till i MER-projektet är verkligen användbart, säger han.

Själv har han fortsatt att arbeta med frågorna och framför allt finns det några områden där han uppmärksammar kunderna på kopplingen mellan vinst och miljö. Det handlar om resor, transporter och energi.

– Det är områden där man genom excelkalkyler kan mäta och se hur ens utsläpp påverkar. Här finns vinster att göra, både ekonomiskt och miljömässigt. Ta transporter till exempel, att se över hur man planerar transporterna kan göra att man kommer långt i frågan, säger han.

Karl-Johan Kjöllerström berättar om ett pilotprojekt där ett företag som deltog såg över sina transporter. Varje dag kom cirka tio bilar till företaget med leveranser och det fanns ingen samordning mellan transporterna. Varje gång det kom en bil togs en person ur produktionen i ungefär en halvtimme för att stämma av leveranserna.

– Här blev det uppenbart att det fanns stora vinster att göra, genom att samordna transporterna och mottagandet av leveranserna. Det kunde man upptäcka genom att ställa rätt frågor, men många gånger ser man inte problemen utan verksamheten rullar på. Det är svårt att vara kreativ när man är inne i sin roll, och här kan vi revisorer och redovisningskonsulter spela en viktig roll. Vi ska vara de som ställer de där frågorna, säger han.

På sin egen byrås hemsida har han en flik som heter miljö. Där lyfter han fram det faktum att revisorer och redovisningskonsulter har så god kunskap om företagens förbrukning att de kan, och också bör, ge råd om hur förbrukningen kan minska. I syfte att minska både kostnader och koldioxidutsläpp.

– Mitt råd är att bokföra sin förbrukning på samma sätt som man bokför andra saker. Hur många mil åker vi på företaget, hur många kilowattimmar förbrukar vi, hur många liter vatten och så vidare. Då kan man smidigt få information om sin förbrukning och det blir lättare att ändra på invanda mönster för att göra besparingar, säger han.

Men det gäller ju att leva som man lär, så Karl-Johan Kjöllerström började med sig själv och sitt företag.

– Miljöintresset har alltid funnits och det hänger nog ihop med att jag är ekonomiskt lagd. Jag intresserar mig mycket för miljöfrågorna privat. Ibland säger min fru att jag kan bli lite väl entusiastisk i mina försök att påverka min omgivning, säger Karl-Johan Kjöllerström med ett leende.

Han konstaterar att alla inte kan göra allt, men alla kan, och måste, göra något. Genom att sopa framför sin egen dörr bidrar vi till en bättre värld och varje företag bör ha en inköps-­, rese- och miljöpolicy där miljöfrågorna är i fokus.

– För den som arbetar på kontor finns en hel del att göra, jag till exempel försöker se till att så mycket material som möjligt finns digitalt och att inte göra onödiga utskrifter. Jag har ställt in skrivaren så att den automatiskt skriver ut på fram- och baksida, jag arkiverar material digitalt och ber mina kunder att skicka revisionsunderlaget digitalt, säger han.

Karl-Johan Kjöllerström byter också succesivt ut belysningen till lågenergi- eller led-belysning, han köper miljömärkt el, och all belysning på kontoret är släckt när det är obemannat. Oavsett om det är natt, lunch eller han är ute hos en kund.

– Mitt tips är att man ska nattvandra på sitt företag, då ser man hur mycket energi som kanske dras i onödan, säger han.

På K-J K revisionsbyrå köper man i den mån det går in miljömärkt material, och kaffe och bröd är ekologiskt, kravmärkt eller närproducerat.

– Man kan också göra så enkla saker som att sopsortera. Ta ett kaffepaket till exempel. Det består ofta av en plastförpackning och ett papper runt omkring. Det kanske tar 20 sekunder extra att sortera pappret och plasten. Ingen stor insats, men viktig. Ibland kan man kanske tänka: vad gör det för skillnad om jag slänger plasten för sig? Men om sju miljarder människor gör det spelar det roll, säger Karl-Johan Kjöllerström.

Hans entusiasm och engagemang smittar av sig, inte bara till vänner och kunder, utan även till andra som sitter i samma kontorshotell. Här om dagen var det en kollega på kontorshotellet som glatt berättade att han cyklat till jobbet i stället för att ta bilen.

– Och när jag reser tar jag i första hand tåg eller buss. Likaså vid kundbesök. Men jag är inte rabiat, tar bussresan betydligt längre tid kan jag ju välja bilen. Det viktigaste är att man är medveten och gör aktiva val med miljön i fokus. Vi kan inte längre bortse från varje persons enskilda ansvar, säger han.

Charlotta Marteng

FAKTA:

Karl-Johan Kjöllerström

Namn: Karl-Johan Kjöllerström.

Ålder: 54 (55 i december).

Bor: Brämhult.

Yrke: Revisor.

Arbetsplats: Borås.

Familj: Hustru och tre döttrar.

Inspireras av: Positiva och engagerande människor, typ Hans Rosling.

FAKTA

Byrån grundades år: 1991.

Antal anställda: 1.

Omsättning: cirka 4 miljoner kronor.

MILJÖTIPS

  • Skriv dubbelsidigt, om det nu måste skrivas ut.

  • Fakturera via e-post.

  • Sortera allt. Det är bara att köpa in fler papperskorgar.

  • Motivera/premiera personal att åka kollektivt.

  • Köp in några busskort och lägg i entrén

Fler tips: www.kjkrevisor.se