Det globala skattetrycket på företagen är stabilt sjunkande, men trenden är inte enhetlig. Det framkommer i PwC:s och Världsbankens Paying Taxes 2016, som är den tionde rapporten i serien. Att jämföra skattesatser kan emellertid vara missvisande.

Sedan PwC och Världsbanken började sina mätningar 2004 har det globala skattetrycket på företagen sjunkit långsamt men stabilt. Skattebördan mäts på tre indikatorer: tiden det tar att följa skatteregler, den totala skattesatsen samt antal inbetalningar till skattemyndighet. Samtliga tre indikatorer visar på sjunkande skattebörda i princip varje år, men variationen är stor mellan de närmare 200 nationer som ingår i studien.

– Fram till för några år sedan såg vi betydande sänkningar av bolagsskatten och detta var något av en svensk paradgren. Men i efterdyningarna av finanskrisen har staterna inte haft råd med några större skattereformer, utan trenden har varit mer selektiva justeringar som exempelvis att sänka skatten på forskning och utveckling. Staterna försöker så att säga plocka russinen ur kakan, säger Hans Peter Larsson, skatterådgivare på PwC.

En annan reform som fått genomslag de senaste åren är utvecklingen av elektroniska system för rapportering och inbetalning vilket bidrar till att sänka företagens administrativa börda.

Skatt har de senaste åren etablerat sig som en het fråga på den globala agendan. G20-ländernas BEPS-projekt (Base Erosion Profit Shifting) syftar till ökad samordning av staternas skattesystem för att bland annat neutralisera konkurrensen om rörliga skattebaser. Rapporten Paying Taxes 2016 visar emellertid på mycket stora skillnader mellan länderna när det gäller total företagsbeskattning. Sydamerika har den högsta totala skattesatsen på 55 procent, medan Mellanöstern ligger lägst med en total skattesats på 24,2 procent. Sverige ligger i den övre delen av skalan med ett totalt skattetryck för företagen på 49 procent. Det är en markant sänkning sedan 2004 då de svenska företagens skattetryck låg på 54 procent, men fortfarande ligger Sverige långt över genomsnittet i EU & Efta som på 40,6 procent.

Paying Taxes är ett ambitiöst projekt som bland annat syftar till att underlätta jämförelser mellan olika skattesystem och att sprida goda exempel. Hans Peter Larsson påpekar samtidigt hur svårt det är att jämföra skattesatser:

– Om det samlade skattetrycket för företagen är 40, 50 eller 55 procent så ger det emellertid inte hela bilden av företagsklimatet. Mycket beror på vad företaget får för det, säger han; hur väl samhället kring företaget fungerar i olika avseenden. För internationella investerare är bilden ofta en annan, de har främst fokus på bolagsskatten och eventuell skatt på utdelning.

En typiskt missvisande jämförelse som man måste vara uppmärksam på i den valda mätmetoden är den som gäller skatt på arbete.

– Rapporten mäter de skatter som bolaget är ansvarigt för att betala in och då slår den svenska arbetsgivaravgiften igenom som rekordhög. Men i Danmark och vissa andra länder som ingår i jämförelsen är det de anställda som betalar in sina sociala avgifter, vilket inte syns i denna jämförelse, säger Hans Peter Larsson. Här har PwC valt den metod som man anser bredast och då kan det bli så här även när man jämför nordiska grannar med ett generellt skattetryck som ligger nära varandra.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

Genomsnittlig skattbörda för företagen (2014)

Total skattesats: 40,8.

Tiden det tar att följa skatteregler: 261 timmar.

Antal inbetalningar till skattemyndighet: 25,6.

Mellan 2004–2009 var den vanligaste skattereformen en sänkning av vinstskatten. 2010–2014 var den vanligaste reformen införande och förbättring av elektronisk inbetalning.