Dillon är byrån som hittat den optimala mixen av erfarenhet och nytänkande. Förändring bejakas, men får också ta tid. Det viktiga är att alla medarbetare involveras.

I ett rött tegelhus på Slottsgatan i Malmö, granne med stadens storsatsning ”Malmö Live” och endast ett stenkast från centralstationen, finns Dillons kontor. Det är måndag morgon och de flesta medarbetarna är på plats när Oskar Kantoft och Emma Kantoft visar runt i lokalerna. Atmosfären är välkomnande och den vita färgen på väggarna bryts av med intensivt orangea inredningsdetaljer.

Dillon startades 1984 av Håkan Kantoft, far till Oskar och Emma. I dag är han en av byråns 23 anställda och Oskar har tagit över som vd.

Oskar började arbeta på byrån 2002 och fem år senare anställdes även Emma. Sedan dess har Dillon växt, både vad gäller tjänsteutbud och antal anställda.

– Vi har gjort några mindre förvärv, men framför allt har vi växt organiskt, säger Oskar.

Planen är att fortsätta expandera.

– Det finns ett visst självändamål med att växa, men det får ta tid. Vi är en härlig grupp människor som arbetar tillsammans, och vi måste kunna matcha det vi har, säger Oskar.

Fram till 2009 erbjöd Dillon uteslutande revisionstjänster. Då förvärvades en redovisningsbyrå och sedan dess har redovisningssidan växt stadigt och står i dag för runt hälften av verksamheten.

– I bokslutet sista augusti hade redovisning för tredje kvartalet gått om revision. I och för sig hade revisionssidan större omsättning kvartal fyra, men det var sannolikt sista gången det hände, säger Oskar och tillägger att redovisningen växte med 58 procent förra året.

Malmö har gjort en omvälvande resa – från klassisk arbetarstad med varvsindustri till kunskapsstad med högskola och är i dag näst intill ihopväxt med Köpenhamn via Öresundsbron. Denna resa avspeglas i Dillons kundstock.

– Det blir allt fler utvecklingsföretag, till exempel inom IT. Mycket kapital kommer in i de bolagen, och det märker vi av, säger Emma.

Även fastighetsutveckling ökar.

– Jag har många kunder som säljer och köper fastigheter, renoverar vindar och exploaterar andra ytor, säger Oskar.

Som mindre byrå är det svårt att ha alla kompetenser i huset och för att kunna erbjuda ett i heltäckande tjänsteutbud samarbetar Dillon med affärsjurister, skattekonsulter och andra specialister.

Dillons devis är ”En erfaren nytänkare”. Men vad döljer sig bakom orden? Svaret; alla medarbetare är ovärderliga för helheten, såväl ”rutinerade rävar” som yngre medarbetare med nya infallsvinklar.

– Det blir en dynamisk mix, vi är en väldigt bra grupp, säger Oskar.

Och skolningen in i yrket har de båda fått av sin far, något som naturligtvis har satt sina spår.

– Visst har det påverkat oss, till exempel hur man tänker och gör i olika situationer, säger Oskar.

– Men sedan gör vi ju det på vårt sätt, inflikar Emma. Oskar nickar.

– Det värsta som kan hända är ju att man tycker olika. Och det kan vi hantera, säger han.

Själva tycker de att de kompletterar varandra på ett bra sätt. Medan Oskar gärna är ute på entreprenörs- och företagarträffar och möter potentiella kunder, verkar Emma mer i det tysta.

– Att sälja betyder ju inte alltid att vara ”ute på stan”. Man ska inte glömma befintliga kunder, kontakterna måste vårdas. Och kanske blir det merförsäljning, säger Emma.

Dörren till Emmas rum är öppen, och när vi närmar oss möts vi av två nyfikna ögonpar som tittar ut. Det är spanielarna Sam och Hollie som fått följa med matte till kontoret.

Vi fortsätter framåt i korridoren. I ett rum med flera ouppackade flyttkartonger står Emelie Christensson vid ett skrivbord. Hon är revisorsassistent och det är hennes första arbetsdag på Dillon.

– Det är en händelserik första dag, konstaterar hon.

Emelie kommer från Baker Tilly Saxos, och är den första medarbetaren som rekryteras från en annan byrå.

– Annars har det varit vi som skolat in de nya medarbetarna i yrket. Nu blir det annorlunda, och det ska bli spännande att se vad hon kommer med för nya infallsvinklar, säger Oskar.

Vi kommer osökt in på de förändringar som väntar branschen, något som bland annat beskrivs i FAR:s framtidsstudie.

– Det är vår uppgift som ledare att ha koll på vad som är på gång, säger Oskar, men betonar att medarbetarna är viktiga i omställningsarbetet.

Om en vecka är det dags för gemensam konferens i Malaga och på anslagstavlan i köket hänger programmet, där en punkt är att diskutera de utmaningar som står för dörren. Hur kan till exempel tjänsteutbud och arbetsmetodik utformas för att byrån ska vara konkurrenskraftig i framtiden?

Men Emma och Oskar framhåller att det inte finns någon quick fix, att förändringsarbetet måste få ta tid. Och medarbetarna måste vara med på tåget.

– Många säger att de gillar förändringar. Men går man lite djupare så är det nog få som längtar efter en alltför snabb förändring. Samtidigt är det något man måste förhålla sig till, och man måste hitta sin plats i det arbetet, säger Oskar.

Och visst kan den nya spelplanen verka svåröverskådlig. Men Emma och Oskar betonar gärna fördelarna.

– I grunden är det positivt för lönsamheten. Fortfarande är det många som arbetar med stansarbete, men det värdesätts inte av kunden. De vill ha rapporter och analyser och råd, alltså sådant som maskiner inte kan ge. Då behövs en människa som tänker!, säger Oskar.

Emma instämmer.

– Möjligheten till bättre lönsamhet är bra. Men samtidigt ska man vara ödmjuk inför de förändringar som sker. Framgången kommer inte av sig själv.

En del av utmaningen är att få betalt för sitt arbete, och just prissättning har varit ett hett diskussionsämne i branschen.

– Vi arbetar mer och mer med fasta priser, säger Oskar, men framhåller att det gäller att vara pedagogisk – framför allt när det handlar om nya kunder.

En tänkbar situation är en ny kund som tidigare har anlitat en redovisningsbyrå med ett lägre timpris, men att byrån har lagt ned fler timmar än man skulle kunna bedöma att arbetet kräver.

– Då bjuder vi in kunden för att berätta om vår lösning. Men visst, för en del är timpriset enda parametern och då är det svårt, säger Oskar.

Emma och Oskar betonar att ledorden i arbetet är kundfokus och kundnytta. Något som aldrig får kompromissas bort.

– Vi jobbar med kunderna och fokuserar på vad de behöver. Vi vill undvika att komma med pekpinnar, säger Emma.

– Det viktiga är ju inte att berätta om problemen, utan att hitta lösningar åt kunden! säger Oskar.

Det är snart dags att lämna Dillon. Men en fråga återstår: Varifrån kommer namnet? I korridoren hänger ett tiotal litografier signerade Bob Dylan, och den snabbtänkte börjar kanske komma något på spåret ...

– Vår far tycker mycket om Bob Dylan, men han uttalar Dylan lite ”svenskt” så det blir Dillon, säger Oskar med ett leende.

Han berättar att när pappa Håkan grundade byrån 1984 ville han ha ett bredare – och roligare – namn än Håkan Kantoft Revision. En tanke som kanske var mer framsynt än någon då kunde ana, med tanke på den omställning som branschen genomgår. Och efter en del funderande så blev det helt enkelt Dillon.

Tanken på Dylans The Times They Are A’changin smyger sig på. Konsten att hantera förändringar har väl aldrig varit mer angelägen än i dag.

Pernilla Halling

FAKTA:

Dillon

Grundades år: 1984.

Grundades av: Håkan Kantoft.

Antal anställda: 23.