Med inspiration från dansen leder Jonny Boström Deskjockeys förändringsarbete

Cirkeln är sluten. Jonny Boström startade sin yrkesbana i revisionsbranschen och gjorde senare karriär inom finans och försäkring. Nu är han tillbaka i branschen som Deskjockeys operativa chef. För att få med sig alla i förändringsarbetet hämtar han inspiration i dansen. Det gäller att ta förändringarna steg för steg.

Ett jobb som passar honom som handen i handsken. Så säger Jonny Boström själv om sin nya tjänst på Deskjockeys i Stockholm. Byrån som 2014 blev utnämnd till Årets Framtidsbyrå på FAR:s branschdagar har tagit ännu ett steg framåt. Genom att rekrytera Jonny Boström, som närmast arbetat som chef för stiftelsetjänst på Handelsbanken, gör sig byrån redo för de utmaningar branschen står inför, med stora generationsväxlingar och strukturförändringar.

– Det kommer att bli tufft och kräva en hel del av byråerna och deras anställda, säger Jonny Boström.

Han drar paralleller till tv-tittande för att förklara hur han tänker:

– I dag är det få som följer en tv-serie på ett visst klockslag i en fast tv-apparat. De flesta tittar när de vill, var de vill. På tv:n, datorn, plattan eller i telefonen. Så varför tror vi att våra kunder bara skulle vilja ha en rapport, på papper, en gång om året? Vi kan också titta på hur vi själva hanterar våra räkningar. Många av oss får dem inte ens på papper längre, utan som e-fakturor och vi signerar i internetbanken, när som helst, var som helst. Varför skulle våra kunder vilja ha det annorlunda?

Men det gäller att ta ett steg i taget. En utmaning är att behålla förtroendet och skapa en känsla av trygghet även när klivet tas in i den digitala världen.

– Många är osäkra på hur säkra systemen är och det är frågor vi arbetar med hela tiden. Samtidigt ska man inte glömma bort hur vi hanterar materialet i dag. Det händer att vi inom branschen budar pärmar med konfidentiellt material och vi mejlar känsliga uppgifter, trots att de allra flesta vet att det inte är säkrare att skicka ett mejl än ett vykort.

Det handlar om att hitta rätt förhållningssätt samt att få lagar och förordningar att hänga med i utvecklingen. Jonny Boström konstaterar att på den fronten kommer det antagligen hända en hel del, då flera av dagens lagar inte riktigt ligger i tiden.

– För att få ett riktigt effektivt arbete på en byrå kan man ju tycka att man inte skulle behöva spara papperskopior i några år efter att materialet är inskannat. Jag tror att vi kommer att få se en förändring här, säger han.

Arbetstagarens och arbetsgivarens situation förändras snabbt. Jonny Boström beskriver hur det har gått från att den anställde arbetar 9 till 5, på kontorets dator, samlar på information som man håller för sig själv och klättrar på karriärstegen, till att man arbetar när man vill, från vilken enhet som helst och delar med sig av information till kollegor. Karriärstegen ser annorlunda ut och det finns större möjligheter att bredda sig och hitta alternativa karriärer. Vilket är tydligt i Jonny Boströms eget fall. För det hör fortfarande till ovanligheterna i revisionsbranschen att komma utifrån och få den typ av tjänst som han har fått.

– Jag kände att det var ett perfekt tillfälle att kliva in i branschen igen. Jag vill vara med nu när tåget går och branschen står inför en stor omvandling. Min stora utmaning är att jag kommer till en arbetsplats som fungerar väl. Tidigare har jag kommit till grupper där fokus har varit att få gruppen att samarbeta bättre och att höja gruppens självkänsla och kvalitet. Nu blir det annorlunda. Mitt uppdrag här är att hjälpa Deskjockeys att expandera och samtidigt bibehålla företagskulturen, säger han.

I sin tidigare tjänst på en av de stora bankerna hade Jonny Boström fått uppdraget att se hur man kunde effektivisera systemstöden de arbetade med, och han ramlade över Visma e-ekonomi, som han skulle implementera i banken. I en annan del av Stockholm gick Peter och Hanna Rexhammar och brottades med liknande funderingar: Hur skulle de kunna implementera Visma e-ekonomi i verksamheten och effektivisera arbetet på Deskjockeys, både för de anställda och för kunderna?

– Vi känner ju varandra sedan 25 år, och träffades under hösten. Då kom vi att prata om det här, hur man kan tänka nytt och hur man får med sig alla på förändringsresan. På den vägen är det. Peter och Hanna rekryterar inte alltid traditionellt utan när de träffar på någon de tycker passar in i verksamheten brukar de försöka fånga in den personen, säger Jonny Boström.

Det sättet att tänka vill han behålla och föra vidare. Och han tror att det krävs att branschen vågar tänka annorlunda runt rekryteringen för att kunna fånga upp och spegla den mångfald som finns i samhället.

– Vi kommer att behöva en helt annan mångfald på byråerna. Och jag hoppas att man kan hitta sätt att ta tillvara på den kompetens som nu kommer till Sverige genom flyktingströmmarna. Vi funderar hela tiden på hur man kan jobba med dessa frågor, säger han.

Jonny Boström återkommer flera gånger till att det gäller att ta ett steg i taget. Att få alla att känna att förändring och utveckling är av godo är inte enkelt. Även om gruppen fungerar bra tillsammans. I sitt ledarskap hämtar Jonny Boström inspiration från sitt stora fritidsintresse – dans. Det är också dansen som hjälper honom att hitta balansen i livet.

– När jag dansar kopplar jag bort jobbet. Jag har dansat streetdance hela mitt liv, tävlat och undervisat. För några år sedan höll jag på att jobba ihjäl mig och tog upp dansen igen för att få balans mellan jobb och fritid. Jag har varit med i några musikvideor och det är roligt. Men jag känner också att jag kan hitta inspiration till mitt ledarskap i dansen.

Han jämför med dansläraren som, för att få alla att känna att de kan, tar en liten del i taget.

– Om han skulle visa allt från början skulle många av oss säga: nej, det där klarar jag aldrig. Men han bryter ner dansen och lägger på ett steg i taget. När lektionen är över inser man att man klarat en dans med kordinationer åt flera olika håll samtidigt. Det är otroligt inspirerande och man känner wow – hur gick det här till? Så vill jag att våra anställda ska känna i förändringsarbetet.

Själv ger han intryck av att inte dra sig för utmaningar, och han har hunnit skaffa sig erfarenhet både från försäkringsbranschen och finansbranschen under sin karriär. Men det var faktiskt revisorsyrket som lockade från början. Uppvuxen i Eskilstuna med föräldrar som var egna företagare bestämde han sig tidigt.

– Det var solklart för mig att bli revisor så jag läste redovisning på gymnasiet, sedan revision och redovisning vid Uppsala universitet, berättar Jonny Boström.

Efter examen arbetade Jonny Boström fem år på BDO i Stockholm. Där lärde han känna Peter och Hanna Rexhammar, som senare grundade Deskjockeys. Planen var att bli auktoriserad revisor med siktet inställt på att bli delägare. Den första riktiga lågkonjunkturen inom revisionsbranschen i början på 1990-talet kom dock i vägen.

Möjligheten att klättra i karriären på byrån var relativt liten och Jonny Boström arbetade mycket med konkursutredningar. Inte riktigt det han hade tänkt ägna hela yrkeslivet åt och när en tjänst som redovisningschef för kapitalförvaltningen på Folksam dök upp nappade han.

– I den vevan skulle kommunerna börja köpa upp förvaltning av pensionerna, så jag var med och satte upp den affären, berättar han.

Samtidigt hände det mycket då årsredovisningslagen kom och försäkringsbolagen skulle börja redovisa till verkligt värde.

– Vi bytte redovisningsprinciper och jag satt med i en arbetsgrupp inom FRN, Försäkringsförbundets redovisningsnämnd, för att ta fram nya regler för redovisningen.

Jonny Boströms cv är långt. Arbetsplatserna har växlat mellan försäkringsbolag som Folksam och If, storbanker som SEB och Handelsbanken och fastighetsbolag som Aberdeen. Han har även hunnit med en period på Nexia, som bland andra Hanna Rexhammar var med och startade. På Nexia arbetade Jonny Boström med revision och var med och byggde upp konsultverksamheten. En stor del av tiden gick till ekonomisk konsultation till dot.com-bolag som var i uppstartsfasen. Men så sprack it-bubblan och över en natt försvann de flesta kunderna. Det var dessutom i kölvattnet av Enron-skandalen och reglerna kring kombiuppdrag blev hårda.

– Nexia valde att backa och satsa på revision. För mig dök det samtidigt upp ett erbjudande om att börja som redovisningschef på If och bygga upp deras kapitalförvaltning när de skulle ta hem den från tre externa partners.

Utmaningarna har avlöst varandra. Gemensamt för Jonny Boströms alla arbetsplatser är dock att han arbetat som ledare för större avdelningar med redovisningsfrågor och utveckling nära kopplat till IT-system. Något som ligger helt rätt i tiden när det handlar om att ta sig an revisions- och redovisningsbranschens utmaningar.

Charlotta Marténg

Fakta:

Jonny Boström

Ålder: 50 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Maken Erik och katten Torsten.

Drömmer om: Att det goda vinner till slut och att folk slipper fly för sina liv på livsfarliga resor.

Inspireras av: Personer som skapar sina egna förutsättningar oavsett om det gäller dans, arbeta med sång eller starta redovisningsbyrå.

Läser just nu: Daniel Pink, Drivkraft – den överraskande sanningen om vad som motiverar oss.

Favorituttryck: ”Varför ångra något man inte gjort när det aldrig är för sent att prova.”

Karriären i korthet:

  • BDO Feinstein 1990–1995

  • Folksam Kapitalförvaltning, redovisningschef 1995–1999

  • Nexia Stockholm, konsultchef 1999–2004

  • If Skadeförsäkring, redovisningschef Investment 2004–2006

  • If Skadeförsäkring, nordisk Business Controller 2006–2007

  • Aberdeen Property Investors, ekonomichef 2007–2010

  • SEB, chef Business System and Accounting Support, Group Finance 2010–2012

  • Handelsbanken, chef Stiftelsetjänst 2012–2016

  • Deskjockeys, operativ chef 2016–