Ömsesidig respekt. Det är grunden för ett lyckat generationsskifte. På Furlands Revisionsbyrå tar Jakob Furland över verksamheten från föräldrarna Eva och Hans Furland, som drivit byrån i snart 40 år. ”För mig är det viktigt att respektera deras erfarenhet, och de måste respektera att jag tänker nytt”, säger Jakob Furland.

I centrala Mjölby, granne med södra stambanan och bara några meter från perrongen, ligger den gamla stinsbostaden. En vacker trevåningsbyggnad i tegel. Nu är det länge sedan den sista stinsen flyttade ut, och sedan 1993 huserar Furlands Revisionsbyrå i huset. Insidan har anpassats för kontorets behov samtidigt som den gamla miljön bevarats.

Det gamla och det nya finns sida vid sida och speglar även verksamheten i huset. Eva och Hans Furland har varit de drivande krafterna i företaget. Nu har sonen Jakob Furland tagit över, men Eva och Hans arbetar kvar.

– Att jag skulle ta över var inte givet från början. Det är ett beslut som har vuxit fram. Först var jag inte alls inställd på att arbeta med revision, men nu har jag jobbat med det i tio år och det blir bara roligare och roligare, säger Jakob Furland, auktoriserad revisor.

Föräldrarna Eva och Hans Furland tycker fortfarande att det är stimulerande att arbeta, och har i dagsläget inga planer på att sluta. Däremot konstaterar de att verksamheten inte längre är så beroende av dem. Men även för dem har det varit ett stort steg att genomföra ett generationsskifte.

Hans Furland började arbeta i Mjölby i slutet av 1970-talet. Då studerade han i Linköping och behövde någonstans att göra praktik. Valet föll på en byrå i Mjölby, som han sedan tog över tillsammans med två kompanjoner. Sedan dess har han blivit orten trogen. 1980 anställdes Eva som tidigare arbetat på en byrå i Linköping samtidigt som hon läste till civilekonom. Byrån har vuxit sakta men säkert och i dag är de 15 medarbetare totalt, varav två sitter i Linköping.

– Vi såg att det fanns en potential att öppna i Linköping, så vi etablerade oss där 2009 men har än så länge satsat småskaligt med organisk tillväxt och sitter i en miljö med flertalet andra småföretagare. Bakgrunden var att ett antal kunder efterfrågade våra tjänster på orten. Egentligen har vi ingen strategi att bli så stora som möjligt, men vi upplever en hög efterfrågan på våra tjänster, säger Hans Furland.

Att arbeta tillsammans, först med sin hustru i över 35 år, och sedan även tillsammans med sonen kräver struktur, vilket familjen Furland upplever att de har. Jakob konstaterar att det är lättare att låta bli att diskutera familjefrågor på arbetet än att diskutera arbetet vid familjesammankomster.

Från början var det tänkt att äldsta sonen Tommy Furland, som tidigare var revisor, skulle tagit över men han valde att gå andra vägar och driver numera bland annat Fundcurve AB. Då hade Jakob redan tagit steget in i branschen och var på väg att bli auktoriserad.

Både Hans och Eva är glada att revisionsbyrån stannar i familjen, men säger att om ingen av sönerna varit intresserade av att ta över hade de nog sålt företaget. Att sälja till en större byrå hade antagligen inneburit en större förändring för personalen och för kunderna än vad ett generationsskifte gör, tror de.

– Alla tjänar på att byrån har en bra framtid och att medarbetarna har möjlighet att utvecklas. Vi satsar betydande resurser på såväl extern som intern utbildning, säger Hans Furland.

Furlands ägs av fyra delägare. Utöver Jakob, Hans och Eva är Maria Bragén, auktoriserad redovisningskonsult och lönekonsult, nybliven delägare. Hon har arbetat på byrån en längre tid med redovisning och har nu fått en roll som innebär både ansvar för byråns redovisningsavdelning och personalansvar. Att ta in henne som delägare har varit en viktig pusselbit när det gäller generationsskiftet och dessutom ytterligare gjort skiljelinjen mellan privatliv och arbetsliv tydligare.

– Maria är inte så intresserad av att höra om våra privata familjeangelägenheter, säger Jakob med ett skratt, och förtydligar att det ger sig självt att man inte pratar om familjelivet på delägarmötena. Återigen, tydlig struktur och en tydlig agenda för att generationsskiftet och samarbetet inom familjen ska gå så smidigt som möjligt.

Delägarna är eniga om att problem får lösas när de uppstår. Grunden för att byrån ska utvecklas åt rätt håll är respekt. Jakob Furland återkommer vid flera tillfällen till att respekten måste vara ömsesidig och att det handlar om att han som ”byråns arvtagare” måste ha respekt för sina föräldrars kunskap och erfarenhet, och att de måste respektera att det i slutänden är hans ord som väger tyngst vid framåtriktade beslut.

– Men jag upplever inte att det varit några problem med det. Dessutom blev det ju väldigt positivt för hela byrån när Maria tog sin nya roll. Det är en bra och långsiktig framtidssatsning och innebär att vi kan fokusera ännu mer på kunderna och på att utveckla våra tjänster. Marias roll underlättar anpassningen av organisationen till den förändring som pågår i och med generationsskiftet, säger Jakob Furland.

Varje månad har personalen i Mjölby och Linköping ett gemensamt personalmöte där nyheter inom områdena skatt och redovisning diskuteras, och andra händelser och nya kunder tas upp. Samtidigt planeras verksamheten. Inför personalmötet träffas delägarna och går igenom vad. Mycket kunskap finns i huset, och utöver det har de under åren byggt upp ett väl fungerande kontaktnät som används då de behöver ta ytterligare hjälp.

Byråns lönsamhet har under alla år varit stabil och Hans Furland konstaterar att de inte heller kände av när den frivilliga revisionen infördes. Visst är det färre företag som är i behov av revisionstjänster, men å andra sidan har behovet av andra tjänster, som rådgivning, ökat.

– Vi har genomgått en intern process och Reko-anpassat vår verksamhet. Dessutom tror vi att den automatiseringsprocess som pågår för att öka effektiviseringen kan vara mycket positiv om den ger nytta för kunden. Det är det viktigaste för oss, att förändringarna som görs på byrån måste medföra nytta för kunden, säger Hans Furland.

En utmaning för en byrå på en mindre ort är rekryteringen. Mjölby har dock fördelen att ligga nära Linköping där universitetsutbildningarna finns.

– Vi vill visa på att det finns utvecklingsmöjligheter även på en liten byrå. Du kanske inte kan bli internationell skatteexpert, men det finns flera möjligheter till karriär. För den som tycker om kundkontakt och att jobba med mindre företag, och vill vara med och följa ett uppdrag från början till slut är det här toppen, säger Maria Bragén.

Charlotta Marténg

Fakta:

Furlands Revisionsbyrå

Grundades av: Hans Furland

Delägare: Hans Furland, Eva Furland, Jakob Furland, Maria Bragén

Antal anställda:

2012: 13

2013: 14

2014: 14

2015: 15

Omsättning:

2012: 12.171 tkr

2013: 13.109 tkr

2014: 13.615 tkr

2015: 14.237 tkr

Fördelning uppdrag: Revision 30 %, Redovisning 50 %, Rådgivning 20 %

Ledord/verksamhetens värdegrund: Vi behöver vara tillräckligt stora för att inrymma den kompetens som krävs för att möta våra kunders efterfrågan, men är måna om att behålla den personlighet och det engagemang som en mindre byrå innebär.

Genomsnittskunden: Tillverkande företag med omsättning 7–10 mkr och 5 anställda.

Konkreta tips till andra som är på gång med eller överväger generationsskifte

  • Båda parters tankar och visioner behöver dels uttryckas tydligt, dels ömsesidigt respekteras.

  • Fokusera på att förädla verksamhetens kärnvärden och dra nytta av varandras olikheter.

  • Kombinationen av erfarenhet och nytänkande är svårslaget!