Innovation är det nya svarta. Inte bara produkter och tjänster står i fokus för innovation. Även affärsmodeller, processer och arbetssätt kommer att ändras i takt med att den digitala utvecklingen påverkar branschen.

FAR:s framtidsstudie Framtidens rådgivning, redovisning och revision – en resa mot år 2025, börjar nu få några år på nacken och det är dags för en uppföljare. I den går Kairos Future på djupet med frågeställningen hur branschen påverkas av utvecklingen i det digitala landskapet. Den nya framtidsstudien som just nu går under namnet ”Nyckeln till framtiden” kommer att presenteras i samband med FAR:s branschdagar i september.

Göran Krafft på Kairos Future är säker på sin sak. Det blir ytterligare omställningar, och vissa kommer att uppleva dem som tuffa.

– Den första framtidsstudien blev en väckarklocka för branschen, många hade inte kommit så långt när det gällde digitaliseringen och automatiseringen. Nu ser vi att digitaliseringen styrs av starka drivkrafter och kommer att förändra spelreglerna för branschen, säger han.

Kairos Future har identifierat tre stora drivkrafter och ett antal trender som formar branschens framtid, och man har tittat närmare på hur affärsmodellerna kan komma att se ut.

– En trend vi ser är till exempel att vi går från slutet till öppet när vi använder tekniken och att vi i större utsträckning låter olika aktörer bidra i innovationsprocessen. För flera aktörer i branschen som har haft en ganska sluten värld kan detta ha stor påverkan, säger Göran Krafft.

Han talar också om att gå från organisation till innovation. Inte bara när det gäller produkter och tjänster utan även när det kommer till affärsmodeller, processer och arbetssätt.

– Innovation är det nya svarta. Branschen har tidigare varit bra på att anpassa sig till förändringar i lagar och regler, men har haft låg innovation. Nu kommer man vara tvungen att förändra sig. Många som sitter vid datorer i dag vet hur det var när datorn kom. Nu handlar det om en ny dimension av tekniken, säger Göran Krafft.

Mer innovation och ökad öppenhet ställer krav på branschen. Öppenheten påverkar exempelvis sådant som etik och moral, menar Göran Krafft och konstaterar att med ökad transparens och databaser som kan läcka gäller det att inte bara följa regelverk och lagar utan att även tänka i termer av etik och moral. Och när arbetssättet förändras till följd av teknikutvecklingen påverkas ledarskapet.

– Förändringar i det digitala landskapet kommer att ställa krav på en ny typ av ledarskap och det är något som vi också har tittat på i studien och kommer att lyfta på FAR:s branschdagar, säger Göran Krafft.

Charlotta Marténg