I maj klubbade riksdagen EU:s revisionspaket och redan 17 juni är det skarpt läge. Och det är inte bara börsbolagsrevisorer som påverkas, utan alla revisorer och revisionsuppdrag.

EU:s revisionspaket består av en förordning och ett direktiv. Bestämmelserna i direktivet ska tillämpas på alla revisionsuppdrag, medan reglerna i förordningen endast gäller vid revision av noterade företag och vissa finansiella företag.

– Det är nästan sex år sedan EU-kommissionen presenterade sin grönbok, och med tanke på alla extrema förslag som förekommit under resan ska vi vara nöjda med slutresultatet. Jag är särskilt förväntansfull inför marknadens respons på nya revisionsberättelsen, säger FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

Vad som inte har uppmärksammats så mycket är att revisionspaketet faktiskt påverkar alla revisorer och revisionsuppdrag. Därför arrangerar FAR ett seminarium på Branschdagarna i september om EU:s revisionspaket med fokus på frågor som berör revisorer i mindre företag.

– Hittills har ju rapporteringen om revisionspaketet kretsat kring ett fåtal bestämmelser som rör revisionsuppdrag i företag av allmänt intresse. Det finns därför en risk att många revisorer tror att de inte är berörda av revisionspaketet, säger Helene Agélii, chefsjurist på FAR.

På seminariet medverkar förutom Helene Agélii, Sara Orback som är föreningsjurist på FAR och Revisorsnämndens chefsjurist Adam Diamant. Bland annat kommer de nya reglerna för oberoende och tillsyn tas upp.

– Många är nog intresserade av att få en uppfattning om hur sanktionsavgifterna är tänkta att fungera, säger Helene Agélii.

De nya reglerna föreslås gälla från och med 17 juni i år.

Pernilla Halling

De viktigaste förändringarna

Revisionsberättelsen ska innehålla mer information till nytta för företagets intressenter. I revisionsberättelsen för företag av allmänt intresse ska revisorn alltid ange de mest betydande riskerna för väsentliga fel i företagets rapportering. Därmed försvinner de helt standardiserade revisionsberättelserna. (Revisionsberättelsen kommer även att förändras till följd nya regler från IAASB.)

Börsbolag och de viktigaste finansiella företagen, bland annat banker och försäkringsbolag, får som utgångspunkt inte ha samma revisionsbyrå i mer än tio år (byrårotation). Börsbolag som inte är finansiella företag ska kunna behålla revisionsbyrån i upp till tjugo eller tjugofyra år, om de uppfyller särskilda krav såsom upphandling eller gemensam revision.

Revisionsuppdrag i företag av allmänt intresse som innehas av personvalda revisorer måste avslutas efter sju år. Även personvalda revisorer eller huvudansvariga revisorer i vissa finansiella företag, som inte är företag av allmänt intresse, måste lämna uppdraget efter sju år. Detta gäller revisorer i fondbolag, värdepappersbolag som inte är företag av allmänt intresse och vissa AIF-förvaltare.

Revisionsutskotten får fler uppgifter och ska finnas i fler företag.

Kraven på revisorns oberoende skärps, bland annat när det gäller möjligheten för revisionsbyrån att lämna rådgivning till en revisionskund som är ett företag av allmänt intresse.

Om börsbolag eller vissa finansiella företag bryter mot reglerna när det gäller revision, ska Finansinspektionen kunna ingripa.

Revisorsnämndens ställning stärks när det gäller tillsynen över revisorer. Utöver de befintliga disciplinåtgärderna får Revisorsnämnden möjlighet att besluta om sanktionsavgifter och tidsbegränsade förbud att utöva revision.

Revisorsnämnden ska kunna lämna förhandsbesked angående fler situationer.

Direktivet innehåller dessutom fler dokumentationskrav samt detaljerade bestämmelser om revisionsföretagets interna organisation, som huvudsakligen innebär en kodifiering av ISQC 1.