För 19 år sedan började Malin Nilsson som revisorsassistent på BDO. Möjligheten att utvecklas, människorna och den öppna och inkluderande företagskulturen fick henne att stanna. Nu är hon byråns första kvinnliga vd.

Det var företagskulturen som en gång fick Malin Nilsson att välja BDO framför andra revisionsbyråer – en kultur som främjar initiativ, öppenhet och laganda och sätter människorna i centrum. Som ny vd pekar hon ut just kulturen som en avgörande framgångsfaktor.

Varför? Jo, för att det är den som lägger grunden till ett klimat där medarbetarna både vill och kan leverera bästa möjliga service till kunderna. Som ett kvitto på att hon har rätt visar Svenskt Kvalitetsindex mätning för femte året i rad att BDO har branschens nöjdaste kunder.

– Vi är jättestolta! Det handlar mycket om relevans och vårt förhållningssätt till kunderna. Jag kommer fortsätta jobba för att medarbetarna har rätt verktyg och förutsättningar för att uppfylla det övergripande målet i vår vision – att ge enastående service till våra kunder, säger Malin Nilsson.

På tal om kultur, vad tycker du själv kännetecknar en bra ledare?

– Tydlighet, empati och mod – att stå upp för det man tror på och att våga fatta de svåra besluten.

Vilka är ni då, finns det någon ”BDO-kultur”?

– Vi arbetar för en öppen och inkluderande företagskultur där medarbetarna kan växa och ta egna initiativ. För att lyckas med det jobbar vi aktivt med våra värderingar som tydliggör vad vi står för och skapar förutsättningar för att kunna leverera den kundupplevelse som i slutändan avgör hur framgångsrika vi blir som företag.

Förra året sjösatte ni er vision fram till 2020. Du tar över som vd mitt under visionsperioden, hur funkar det?

– Jag var involverad i att ta fram visionen och jag tror och känner väldigt starkt för den, så den ligger fast. Men det finns vissa områden jag tycker är särskilt viktiga; kundupplevelsen, tjänsteutvecklingen, digitaliseringen och att öka kännedomen om vårt varumärke.

Varför behöver ni stärka varumärket?

– Vi har ett starkt varumärke. Vi är femte största revisions- och rådgivningsbyrån i världen och vi har branschens nöjdaste kunder i Sverige. Men vi vill öka vår varumärkeskännedom, att ännu fler ska känna till oss så att vi kan attrahera nya medarbetare och kunder. Det ska bli ännu tydligare vilka vi är och vad vi står för.

Under din företrädare Carl-Johan Kjellmans ledarskap har BDO haft en stark tillväxt och utveckling. Hur tar du det arbetet vidare?

– Vårt mål är att växa tio procent per år. Vi växer, såväl organiskt som genom förvärv och nya kontor, nu senast i Linköping och Malmö, två orter som är strategiskt viktiga för oss. Tillväxt är viktigt för att vi ska utvecklas som företag och kunna investera i ny teknik och i våra medarbetare. Ett företag som rör sig framåt är roligare att jobba på!

I breda rekryteringskampanjer söker ni efter nya medarbetare i hela landet. Men efter några år på revisionsbyrå är man ju tämligen attraktiv på arbetsmarknaden. Vad är dina bästa tips för att behålla duktiga medarbetare?

– Det är viktigt att släppa fram medarbetare som vill utvecklas och växa. Vi måste låta dem som vill ta initiativ driva projekt och visa att det finns många olika karriärvägar hos oss. Men det är också viktigt att från början rekrytera medarbetare som passar in i vår kultur. Vi tittar mycket på personlighet – personer som brinner för relationer både inom byrån och mot kund.

En annan utmaning är den pågående digitaliseringen. Hur ser du på omställningen?

– Vi ser positivt på utvecklingen och jobbar mycket med vår digitala transformation. Omställningen handlar till största del om själva transformationen och förändringsledningen medan tekniken bara utgör runt 20 procent. Med ett perspektiv på utveckling rustar vi nu hela organisationen. Den entreprenörsanda och kultur vi har inom BDO tror jag är avgörande för att genomföra den förflyttningen. Slutmålet är givet – vi ska vara snabbast på att omsätta digitaliseringens positiva effekter så att de får ett värde för våra kunder.

Hur gör du för att få alla med på tåget?

– De flesta gillar ändå förändringar – om man får vara med och påverka. Därför är det så viktigt att inkludera medarbetarna och förklara varför man genomför förändringarna. Motiverade medarbetare trivs bättre och är engagerade och de allra flesta vill också arbeta i ett företag som utvecklas.

Hur ser du på de kommande åren, kommer tjänsteutbudet förändras?

– Jag kan med säkerhet säga att BDO:s erbjudande kommer att förändras och riktningen bestäms av våra kunder. Inom BDO har vi en kundcentrerad utgångspunkt i allt vi gör och det är nyckeln till vår tjänsteutveckling. När vi arbetar nära kunderna och är lyhörda i vårt utvecklingsarbete, skapar vi tillsammans nya utgångspunkter för att beskriva behov som finns och hur vi som rådgivare kan möta dem.

Ni tittar redan på nya marknader, berätta:

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan komplettera vårt befintliga tjänsteutbud. Vi förvärvade som exempel nyligen en byrå som heter Tullsupport, som ett komplement till våra befintliga tjänster och har nu ett komplett erbjudande inom tulltjänster. Vi försöker hela tiden vara lyhörda för vad våra kunder efterfrågar, i dag och i framtiden.

BDO har hamnat ganska långt ner i Balans årliga jämställdhetsundersökning de senaste åren. Men i er vision lyfter ni fram jämställdhet som ett viktigt fokusområde. Kommer det arbetet märkas i vår undersökning de kommande åren?

– Ja, det är vår absoluta ambition. Men det är ett långsiktigt arbete som man måste jobba medvetet med för att uppnå förändring. Här har hela branschen ett jobb att göra. Det anställs ungefär lika många kvinnor som män, men sedan händer något när man kommer till partnernivå.

Vad tror du det beror på?

– Genom att reflektera över olika orsaker till att det blir så kan vi jobba målmedvetet med frågan. Till exempel så har branschen traditionellt premierat affärsdrivande roller, som ofta historiskt har tilldelats män medan kvinnor oftare har hamnat i organisatoriska roller. Utvärderingssystem kan också ha en påverkan. Det finns undersökningar som visar att män generellt utvärderas i högre grad utifrån potential och kvinnor utifrån vad de presterat. Så det handlar bland annat om att se över tillsättande av roller, utveckling av affärsmannaskap och hur våra utvärderingssystem fungerar. En framgångsfaktor för branschen i framtiden är att bli bättre på att behålla kompetenta kvinnor.

Du är löpare och har bland annat sprungit flera maraton. Vilken betydelse har löpningen för dig?

– Löpningen är för mig ett tillfälle för återhämtning och reflektion och många affärsideér föds faktiskt under mina långpass. Det går att dra många paralleller till hur det fungerar i arbetslivet. Jag sätter upp delmål och måste vara lyhörd för när det är dags för återhämtning och att fylla på med energi. Och helt avgörande för att lyckas är motivationen och glädjen!

Vilket är ditt bästa löparminne?

– Mitt första fjällmaraton i somras var en fantastisk upplevelse. Jag tycker om utmaningar och det här var både en mental och fysisk prövning för mig som jag är stolt över att ha klarat av. Jag har redan anmält mig till nästa år!

Pernilla Halling

2020

I BDO:s vision fram till 2020 lyfts fem värderingar: relationsdrivna, servicedrivna, kompetenta, proaktiva och progressiva.

650

Drygt 650 medarbetare runt om i landet.

Malin Nilsson

Ålder: 43.

Bor: Nacka.

Familj: Man och två döttrar.

Aktuell som: Vd på BDO.

Karriären i korthet

1974

Föds i Uppsala som det första av tre syskon. Pappa studerar ekonomi och mamma är lärare.

1998

Examen från Linköpings universitet. Inleder sin karriär på BDO som revisorsassistent.

2003

Godkänd revisor.

2004

Äldsta dottern föds.

2005

Auktoriserad revisor, gruppchef för en revisionsgrupp på 20 personer.

2007

Blir partner på BDO.

2008

Yngsta dottern föds.

2012–2017

Vice regionchef i BDO:s region Öst.

2014

Springer sitt första maraton efter otaliga halvmaror.

2016

Väljs in i BDO AB:s styrelse.

2017

Vd för BDO Sverige.