– Planering är avkoppling för mig, säger Gunilla Magnusson, godkänd revisor och ägare av LR Revision i Kiruna. För många kanske det låter som en motsägelse, men när man pratar med Gunilla Magnusson förstår man snabbt vad hon menar. Hon brinner verkligen för sitt jobb och sin byrå. Men det viktigaste är inte att tjäna pengar. Det är kort och gott att göra ett väldigt bra jobb. Och då krävs bra planering.

Jag köpte det här huset för 15 år sedan mitt under lågkonjunkturen. Många var snabba med att berätta vilken dålig affär jag hade gjort. Men så här i backspegeln visade det sig att de hade fel, säger Gunilla Magnusson.

Huset hon pratar om är byråns kontor. Det är en tegelbyggnad mitt i Kiruna och hon köpte det av ”gruvtolvan”, Svenska Gruvindustriarbetareförbundets avdelning 12, för 15 år sedan.

– Kom och kolla vad fint vi har det, säger hon och visar mig runt i lokalerna.

På drygt 200 kvadratmeter huserar den fyra personer stora revisons- och redovisningsbyrån. Om man tittar ut genom fönstren på ovanvåningen skymtar gruvan som en ständig påminnelse om LKAB:s närvaro och betydelse för staden och dess näringsliv. På gott och ont visar det sig. Men mest på gott.

Byrån grundades för drygt tjugo år sedan när Gunilla Magnusson startade eget efter att ha jobbat på nuvarande KPMG i tolv år.

– Det är det bästa jag har gjort, säger hon. Jag ville stå på egna ben, precis som många andra i min familj som är och har varit företagare. Min mamma var till exempel Norrbottens första kvinnliga taxiförare.

Och Gunilla Magnusson själv har aldrig varit den som ryggat för utmaningar.

– Innan jag började min utbildning till civilekonom arbetade jag extra åt min bror som hade ett åkeri. Han hade uppdrag åt LKAB och jag körde både lastbil och dumper. När jag fick frågan tackade jag ja direkt, utan att egentligen ha någon erfarenhet av det. Men det gick ju bra det också, säger hon och skrattar.

Inställningen att ingenting är omöjligt och att det alltid är roligt att lära sig nya saker har hon tagit med sig i sitt byråägande.

– Att utveckla byrån och hela tiden lära mig nya saker är det roligaste jag vet. Jag jobbar väldigt mycket, men det är svårt att låta bli. Jobbet är också min hobby, säger hon.

Gunilla Magnusson kommer hela tiden tillbaka till vikten av utbildning och hur viktigt det är att leverera en kvalitetsprodukt till kunderna. När hon rekryterar sköter hon själv hela processen och är petig i sitt urval. Dels vill hon ha människor som drivs av vetgirighet och en ambition att vara noggrann och serviceinriktad. Men det är också väldigt viktigt att personkemin fungerar.

– Jag är väldigt rak som person och är inte rädd för att säga vad jag tycker. Alla gillar inte det och då kommer vi inte heller att kunna jobba tillsammans, säger hon.

Men förmågan att hitta duktig personal har också en baksida. Kompetent och välutbildad arbetskraft är eftertraktad och i Kiruna dammsuger LKAB den lokala marknaden på duktiga ekonomer.

– Det är klart att det är tråkigt när någon av mina anställda väljer att sluta och i stället börja där. Men samtidigt kan jag förstå dem. LKAB betalar bra och där lockar man med andra karriärmöjligheter.

Men utan LKAB:s närvaro i Kiruna hade många av byråns kunder aldrig funnits. I kölvattnet av gruvdriften finns ett stort behov av underentreprenörer och konsulter. Och många av dem som startar nya företag i Kiruna har LKAB som huvudsaklig uppdragsgivare.

Den digitaliseringsprocess som pågår i branschen omfamnar Gunilla Magnusson med öppna armar. Hon kan egentligen inte se några hinder eller nackdelar överhuvudtaget med den utvecklingen. För henne handlar det om att effektivisera och i stället kunna ägna tiden åt andra saker, rådgivning bland annat. Men för att kunna erbjuda bra rådgivning måste byrån se till att vara påläst och välutbildad.

– Alla här på byrån är framåt och vi ser till att lära oss hela tiden. De digitala utbildningarna som bland annat FAR erbjuder gör att vi kan hålla oss uppdaterade på ett mycket smidigare sätt än tidigare.

Och med tanke på att det finns pengar att spara för en byrå som, rent geografiskt, ligger avsides i relation till var de ickedigitala utbildningarna oftast erbjuds, finns det ännu fler uppsidor. Nämligen att man kan lägga pengar på annat. Till exempel personalvård.

– I september varje år åker vi på konferens, oftast utomland. Och nu bjuder jag alltid med alla anställda som en form av belöning och tack för allt engagemang de visar.

Gunilla Magnussons framgång som arbetsgivare och byråledare sprider sig som ringar på vattnet i Kiruna. Förutom att hon blivit av med många duktiga människor till andra arbetsgivare saknas det inte uppmärksamhet från konkurrerande byråer.

– Jag har fått frågan om att sälja flera gånger men har alltid sagt nej. Och det har inte varit svårt. Jag vill vara självständig och fortsätta driva byrån på mitt sätt. Det viktigaste för mig har alltid varit, och kommer alltid att vara, att göra ett högkvalitativt jobb tillsammans med de andra på byrån. Pengarna har aldrig varit en drivkraft.

Mats Rimér

Fakta:

LR Revision i Kiruna

ISO 9001 certifierade inom redovisningsverksamhet sedan 2007.

Grundades år: 1995

Antal anställda: 3

Antal delägare: 1

Omsättning 2016: 3,5 miljoner.