När allt fler av auktoriserade BDO-revisorn Bertil Oppenheimers kollegor började gå i pension bestämde han sig för att fortsätta hålla kontakten. Entré: Feinsteins Alumni.

De är elva män i sina bästa år som denna fredag har mötts på Nobelmuseet i Gamla Stan i Stockholm. Nästintill samtliga bär kavaj och välputsade skor. Alla är före detta revisorer. Så, vad gör de i de turiststinna Stockholmskvarteren?

Att träffen blivit av kan de tacka BDO-revisorn Bertil Oppenheimer, snart 67, för.

– Vi är ganska många delägare som har gått eller håller på att gå i pension. Så för två år sedan bildade jag vår grupp Feinsteins Alumni, kallad efter BDO Sveriges grundare Sten Erik Feinstein. Många av oss har jobbat i 30–40 år. När man går i pension är plötsligt jobbet och de nära relationer man hade helt borta, det sociala kittet försvinner. Så jag kom på att föra ihop oss, berättar Bertil Oppenheimer.

Teamet består för närvarande av 16 män. Det enda inträdeskravet är att man ska vara +60 år. De flesta gamla kollegorna i Feinsteins Alumni är 40- och 50-talister, men med finns även två medlemmar som har fyllt 82 år. Några tar fler initiativ än andra att anordna möten. Men kvinnorna, var är de?

– Tyvärr är vi bara gubbar. Det fanns inga kvinnliga delägare som var kvar då för två år sedan när jag initierade det här. Vi träffas lite då och då, vi går på muséer, teater, ordnar vinprovning eller olika guidade visningar. Eller så har vi en aktivitet med påföljande middag. Ungefär häften brukar dyka upp, fortsätter Bertil Oppenheimer och tillägger:

– Vi har även varannan damernas. Ibland är våra fruar eller respektive med. De tycker också att det är roligt eftersom de har levt med oss och med våra jobb och kollegor under så många år.

Att den gemensamma byråns grundare skulle få äran att bli namne åt gruppen var en självklarhet. Bertil Oppenheimer tog även fram en pin med Sten Erik Feinstein iförd en finurlig min och boxarhandske. Samtliga fick var sin att fästa på kavajslaget i juni 2015, då första mötet ägde rum med respektive på den årliga vårkonserten O’modernt på Confidencen i Ulriksdal.

– Sten Erik Feinstein var en stor profil i branschen och ett föredöme för alla oss gamlingar, förklarar den snart 67-årige revisorn.

Vilken är den största vinsten med att träffas i den här formen?

– Det är ett socialt och kul sätt att hålla kontakten med gamla kollegor och vänner. Vi pratar absolut inte revision, möjligen gamla minnen, och det är helt kravlöst.

Vad har du för tips till andra i branschen som funderar på att bilda en liknande grupp?

– Om man känner för att träffas när man inte längre jobbar ihop, så ska man inte fundera för länge. Det är bara att göra.

Sofia Hadjipetri Glantz