Danmark har höjt gränsvärdena två gånger och har i dag en tvåstegsmodell. Norge har nyligen bestämt sig för att inte undanta fler bolag från revision.

I skandinavien var Danmark först ut med att slopa obligatorisk revision. 2006 avskaffades revisionsplikten för små aktiebolag. Sedan dess har gränsvärdena höjts två gånger, 2010 och 2013. I dag finns två gränsvärden. Under en nivå krävs ingen revision alls och över en nivå råder revisionsplikt. Aktiebolag däremellan kan välja revision eller extended review, en utökad översiktlig granskning. Lägsta gränsvärdet gäller i Danmark aktiebolag med:

  • färre än 12 anställda,

  • mindre än DKK 4 miljoner i balansomslutning,

  • mindre än DKK 8 miljoner i nettoomsättning.

Två av tre kriterier ska gälla. Antalet bolag som väljer bort revision har stigit stadigt i Danmark sedan 2006. Efter införandet av extended review 2013 fördubblades på två år antalet bolag som väljer det i stället för revision, från 13.000 till 26.000.

Norge avskaffade revisionsplikten i maj 2011. I Norge finns krav på att ha revisor när två av följande gäller, att bolaget har:

  • fler än 10 anställda,

  • mer än NOK 20 miljoner i balansomslutning,

  • mer än NOK 5 miljoner i nettoomsättning.

Gränsvärdena utreddes nyligen och kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer. Nybildade bolag i Norge är mer benägna att välja revision än nybildade bolag i Sverige.

EU-gränsen för undantag för revisionsplikt ligger på 50 anställda, 4 miljoner euro i balansomslutning och 8 miljoner euro i nettoomsättning. EU-direktiven tillåter medlemsländerna att höja de två sistnämnda gränserna. Irland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland utnyttjar maximalt tillåtna gränsvärden på 6 miljoner euro i balansomslutning och 12 miljoner euro i nettoomsättning.

Bolag som väljer revision

  • Totalt kan cirka 435.000 aktiebolag i Sverige välja bort revision på grund av sin storlek. Runt vart femte bolag har valt att behålla revision.

  • Av de bolag som bildades före 1 november 2010 då revisionsplikten avskaffades har knappt 30 procent frivillig revision. För nybildade bolag är motsvarande siffra knappt 15 procent – vilket bedöms innebära en viss uppgång från den senaste mätningen i december 2016.

Källa: Siffror från Bolagsverket 170731, sammanställda av Bengt Skough. FAR.