När Carola Lundgren startade Revisionären i Piteå för tolv år sedan hade hon ingen affärsplan. Hennes enda tydliga plan var att göra allting tvärtom mot de stora byråerna. Och det har fungerat.

När Carola lämnade tryggheten som revisor i en stor revisionsfirma 2005 fick hon med sig många av sina gamla kunder. Och direkt efter starten valde hon att göra det där oväntade. Hon skickade ut en faktura till samtliga kunder med ett erbjudande om ett supportavtal. För 1.595 kronor per år fick man ringa till Revisionären så ofta man ville och prata så länge man ville.

– Jag var livrädd för reaktionen. På den tiden var det en galen idé men till min stora förvåning valde nästan alla kunder att köpa supportavtalet, säger Carola och skrattar.

För företaget innebar det att man direkt fick ett bra kassaflöde och Carola anställde sin första medarbetare omedelbart. Sedan dess har hon anställt i snitt en person per år och i dag har byrån tretton anställda.

– För mina kunder är det en trygghet att kunna ringa när man vill utan att känna att ”klockan tickar”. Erbjudandet är väldigt tydligt och enkelt. Och dessutom blir det mycket enklare att göra bokslut för ett företag som vi har haft en kontinuerlig dialog med under året.

Carola pratar mycket och med en aldrig sinande entusiasm om sitt företag och företagande generellt. Och det är tydligt att hon inte följer den upptrampade stigen för hur man ska driva företag. Men ganska snabbt ser man en tydlig röd tråd i hennes ledarskap. Det handlar om innovation, mod och – kanske framför allt – tilltro till sina anställda.

– Jag driver Revisionären på samma sätt som jag är. Det fungerar bra att bara vara som man är, konstaterar hon och får det att låta väldigt enkelt och självklart.

Hon är själv övertygad om att en av de främsta anledningarna till att hon har lyckats är att hon låter de anställda vara med och bestämma. Varje år åker företaget iväg på ett tre dagar långt strategimöte. Carola själv är med på plats men deltar inte i själva grupparbetena där det brainstormas. Däremot styr hon upp arbetet och är med vid sammanfattningarna där man fattar beslut om nästa steg.

– Jag och några anställda spånar fram idéer och har en tydlig målbild för vad man ska diskutera under strategimötet. Jag har bara ett krav på resultatet – det är att det som bestäms också ska genomföras.

Genom att låta de anställda, i allra högsta grad, vara med att sätta agendan får man en arbetsplats där man jobbar mot ett gemensamt mål.

I sin målsättning att vara en byrå som fungerar som ett bollplank för kunderna är det viktigt att rekrytera rätt typ av personal. Och rätt personal i Carolas fall är människor som är serviceinriktade och pratar svenska. Prata svenska i den meningen att man ska prata så att kunden förstår, alltså inte prata ”ekonomiska”. Självklart ska de också ha rätt formell bakgrund men det är inte där fokus ligger.

– När jag letar ny personal kollar jag alltid efter någon som har servicebakgrund. Vilken typ av servicejobb spelar mindre roll, att man har rätt inställning är viktigare, säger hon.

Nu låter det kanske som att Revisonärens mål och inriktning är lite luddigt i kanterna. Men det finns en tydlig strategi i allt som görs, den är kanske bara inte så tydlig för en utomstående.

Carola har under många år varit aktiv i FAR, bland annat i FAR:s styrelse, och har tagit med sig lärdomarna från framtidsstudierna.

– Vi ser redan på oss själva som personliga tränare och har påbörjat arbetet med att digitalisera både oss själva och våra kunder.

I Revisionärens fall verkar det som att det funkar att göra saker tvärtom. Så länge det kombineras med medbestämmande, arbetsglädje, omvärldsanalys och rätt ledarskap.

Mats Rimér

Byrån i siffror

Grundades år: 2005

Antal årsarbetare: 13

Antal delägare: 1

Omsättning 2016/2017: 10.259 tkr

Utmaningar inför framtiden:

  • Att anställa ytterligare en auktoriserad revisor. I dag har byrån bara en revisor vilket gör verksamheten sårbar. ”Det är jättesvårt att rekrytera en revisor. De går liksom inte igång på en cool rekryteringsvideo. Man måste locka med annat”, säger Carola.

  • Fortsätta att jobba med digitaliseringsprocessen.

Så löser vi ekvationen

Affärerna

Arbetar mest mot små och medelstora företag. Fokus på att hjälpa till att utveckla kundföretagen specifikt och företagandet i regionen generellt. Devis: Vi levererar personliga tränare inom företagande – till ägarledda företag som uppskattar kvalitét, utveckling och trygghet.

Medarbetarna

Det ska finnas ett servicefokus i det dagliga arbetet. Man har arbetet med PT-konceptet i två år och de anställda uppmanas att alltid kommentera och ställa frågor i kontakten med kunderna.

Innovation

  • Inför den senaste rekryteringen gjordes en rekryteringsvideo som publicerades i sociala medier. Ansökningarna formligen vällde in.

  • Man planerar att utse en stipendiat som under ett år får en PT – personlig tränare – från Revisionären.

  • Utveckla utbildningserbjudandet och sälja bland annat bokföringskurser.

Treårsplanen

Då har byrån växt till 16 medarbetare. Man hyr hela våningsplanet och hyr ut kontorsplatser till exempelvis fotograf, försäkringsmäklare och andra professioner som kunderna kan ha nytta av.