Den ekonomiska konjunkturen är god, branschens tjänster är efterfrågade och byråerna upplever tillväxt. Tiderna är goda, men det gynnar inte jämställdheten bland delägarna. Hur kommer det sig?

Det verkar kontraintuitivt, men snabb tillväxt gynnar inte nödvändigtvis jämställdheten i branschen, trots att den är ett prioriterat område för samtliga stora byråer. Grant Thorntons dåvarande vd Peter Bodin sa 2016 självkritiskt att man prioriterat tillväxt framför jämställdhet. Han syftade på tillväxt genom förvärv som innebär att man får nya delägare på köpet, och dessa är då nästan alltid män. BDO har de senaste åren gjort en liknande tillväxtresa och denna tycks vara förklaringen till byråns kräftgång när det gäller jämställdhet bland delägarna. Trots att byrån säger sig prioritera jämställdhet minskar andelen kvinnor bland delägarna från redan låga 16 procent 2017 till 14 procent i år.

– BDO har haft stark tillväxt och när det kommer in nya delägare genom förvärv och strategiska rekryteringar så är dessa nästan alltid män, säger Malin Nilsson, vd för BDO.

Ja, förutom förvärv är det alltså så kallade strategiska rekryteringar som kan hämma tillväxten av kvinnor bland delägarna. Strategiska rekryteringar handlar exempelvis om att kunna anställa seniora personer i samband med en nyetablering på en mindre ort. I den rekryteringsbasen är kvinnor fortfarande kraftigt underrepresenterade, förklarade BDO:s dåvarande vd Carl-Johan Kjellman redan förra året.

I dag syns även en ökad rörlighet av seniora medarbetare mellan byråer, vilket skulle kunna förklara vissa oväntade förändringar på marginalen. Delägarskaran är tillräckligt liten för att små förändringar i den ska ge utslag i statistiken. KPMG:s vd Magnus Fagerstedt tycks vara medveten om den risken:

– Vid externa seniora rekryteringar ska vi också ha lika många manliga som kvinnliga kandidater att välja mellan, säger han.

Andra exempel visar emellertid att det inte är omöjligt att kombinera snabb tillväxt med jämställdhet. Med 29 procent kvinnor bland delägarna utmärker sig tillväxtbyrån Grant Thornton som den mest jämställda av Sveriges stora revisionsbyråer.

– Jämställdhet är en prioriterad aktivitet i vår affärsplan och har fokus på det varje dag. För mig är siffrorna ett kvitto på att vi både tänkt och gjort rätt så här långt. Och att frågan är angelägen blev ju tydligt inte minst under höstens debatt, säger Anna Johnson, vd Grant Thornton.

Även Deloitte har haft god fart i jämställdhetsarbetet de senaste åren, vilket syns tydligt på utvecklingskurvan i diagrammet här intill. Anna Pontén, personaldirektör och delägare, hänvisar bland annat till god tillväxt:

– Deloitte fortsätter att växa på marknaden vilket skapar utrymme för våra medarbetare att utvecklas och ta på sig ledarroller, säger hon.

Att tillväxt skulle motverka jämställdhet är naturligtvis en tillspetsad formulering. Mycket snabb tillväxt däremot, på marknader eller områden där rekryteringsbasen ännu inte är jämställd, gör att kvinnornas relativa andel i delägarskapet minskar.

Rakel Lennartsson

36 % kvinnliga styrelsemedlemmar.