Grant Thornton brukar ligga bra till i Balans jämställdhetsundersökning. I år är andelen kvinnliga delägare 30 procent.

– Jämställheten har alltid varit en viktig fråga för oss, men vi upplever att den fått ännu mer fokus under det senaste året. Ett av våra främsta långsiktiga mål är att vi ska vara helt jämställda i partnergruppen 2021, säger GT:s styrelseordförande Michael Palm.

Hur jobbar Grant Thornton med jämställdheten i det dagliga arbetet?

– I arbetet med vår affärsplan utgick vi ifrån FN:s globala hållbarhetsmål och tittade på vilka av de 17 målen som var viktigast för oss och bestämde att jämställdhet var ett av dem. Då frågade vi oss vad det innebär för oss och utifrån det satte vi våra mål, säger Anna Johnson, vd.

– I praktiken innebär det att vi ska ha jämställdheten i konstant fokus varje dag, när vi arbetar med coachning av talanger, i fråga om succession, ledarskap och rekryteringar. Men det handlar också om att inkludera alla, det är ett mångfaldstänk.

Det finns mycket forskning som visar att jämställdhet är lönsamt, men även mångfald har visat sig ha stor betydelse, till exempel för att kunna attrahera medarbetare bland unga vuxna.

– I en rapport från McKinsey tyckte 83 procent av millennials att en inkluderande kultur var viktigt för dem i arbetslivet, så det är en del i kampen om kompetensen att vi arbetar med mångfald, säger Anna Johnson.

Den yngre generationens förväntningar på framtida arbetsgivare är en faktor, men även befintliga medarbetare och inte minst kunder ställer krav.

– Ägarna, styrelsen och ledningen måste vara helt comittade till frågan, det handlar om tuffa beslut. Man brukar ju säga att förändringar ska växa nerifrån, men i det här fallet måste det vara top-down, vi i ledningen måste visa vart vi ska och leva med det varje dag, säger Anna Johnson.

Det är en större andel kvinnor som arbetar på Grant Thornton, precis som i branschen i stort. I gruppen övriga chefer är andelen kvinnor 61 procent. Att kvinnorna ”försvinner” på vägen mot partnerskap handlar inte bara om företagskultur, det finns strukturer i samhället som också påverkar.

– Vi lever med historiska normer och värderingar när det gäller jämställdheten, så det är inte bara vår bransch det handlar om, det är ett samhällsdilemma. Men vi måste utmana oss själva och hela tiden ifrågasätta våra egna beslut. Vi har till exempel startat ett mentorprogram för att fler kvinnor ska bli delägare, säger Anna Johnson.

– Jämställdhet är inte en fråga bara för kvinnorna, det handlar också om att stötta männen i arbetet med de här frågorna, säger Michael Palm.

Erika Andersson

FN:s globala hållbarhetsmål

2015 antog världens stats- och regeringschefer en ny utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling. De 17 målen ska vara uppfyllda till år 2030 och de syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen.