Stiftelsen Allbright kartlägger kontinuerligt ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation.

Varje år ger Allbright ut en rapport om jämställdheten i näringslivet. I Allbrightrapporten 2018 kan en spricka i glastaket skönjas, samtidigt som åtta av tio börsbolag har mansdominerade ledningsgrupper. Genomsnittet för de åtta byåerna i Balans undersökning är 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna, i ett spann mellan 13 och 67 procent kvinnor.

Vad anser Allbright behöver göras för att ledningsgrupperna ska bli helt jämställda?

– Det är glädjande att branschen ligger över börssnittet. Men däremot är det oroväckande att det skiftar kraftigt mellan byråerna. Kvinnor föredrar att söka sig till arbetsplatser där det är många kvinnor. Bottenbyråerna behöver därför ta reda på varför de huvudsakligen attraherar män, och varför kvinnor väljer att lämna. Det handlar helt enkelt om att kartlägga och analysera arbetsplatskulturen, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Det finns mycket forskning som visar att jämställdhet och mångfald är lönsamt för företagen. Varför är det ändå så pass trögt med förändringar i näringslivet?

– På grund av seglivade strukturer. Män har rekryterat andra män i alla tider. Det har medfört att normen av en ledare också är starkt förknippad med att vara man. Det här synsättet återfinns tyvärr även bland dagens unga. Studier visar att den kommande arbetskraften bedömer kvinnor på ledarpositioner hårdare än vad de bedömer män på ledande positioner. Det visar på hur starkt rotad den här föreställningen faktiskt är.

Erika Andersson