Det var länge sedan jag såg skattejurister vid domstolar och universitet vara så kritiska mot ett lagförslag. De sågar i praktiken finansdepartementets förslag om obligatorisk uppgiftsskyldighet för skattearrangemang, transaktioner som ger någon form av skatteförmån. Jag har skrivit om förslaget tidigare. Nu har remisstiden gått ut och svaret är ett entydigt nej till att reglerna ska gälla även för inhemska transaktioner. För gränsöverskridande arrangemang måste Sverige införa regeln.

Skönt! Fler än FAR har uppfattat det rättsosäkra och tokiga i förslaget om att 165.000 upplysningar, lågt räknat, ska behöva lämnas av rådgivare och skattskyldiga till Skatteverket. Denna överrapportering kommer att överskölja Skatteverket med upplysningar som sedan inte kan tas om hand, skriver en av landets domstolar. Ett tag kände jag mig närmast som en rättshaverist, en ensam röst i öknen när FAR pekade på det orimliga i förslaget. Rådgivare och kunder får i praktiken göra Skatteverkets jobb när det gäller att kontrollera deklarationer.

Här är några synpunkter från remissinstanserna: Otillräcklig konsekvensanalys, osäkerhet om förslaget ger avsedd effekt, osäkra och oklara utredningar om effekterna och allmänt rättsosäkert. Utredningen sågas. Gå hem och gör om är juristernas uppmaning! Annars bör inte inhemska transaktioner omfattas. De enda som är positiva är Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Föga förvånande. Men förslaget kan bli en bumerang för dem. De riskerar sitt förtroende.

Det allvarligaste är att förslaget, som i praktiken innebär en massiv självangivelse, hotar själva tilliten till skatteverk och samhälle. En grundbult. Om detta håller FAR tillsammans med Institutet mot mutor ett seminarium i Almedalen. Att IMM nu engagerar sig visar i sig på frågans vikt.

Var det slutar vet vi i höst, men just nu, so far so good!

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare.