Innehåll

Denna rekommendation behandlar hur överenskommelser om pensionsförmånerna särskild avtalspension och visstidspension skall klassificeras och vilka upplysningar som skall lämnas.

Rekommendationen behandlar inte särskild avtalspension som kan utgå till viss personal inom räddningstjänsten.

Rekommendationens bindande verkan

Text markerad med fet stil utgör den normerande delen i denna rekommendation. Om avvikelse från rekommendationen görs skall enligt 1 kap. 3 § lagen (1997:614) om kommunal redovisning (KRL) i årsredovisningen anges vilken avvikelse som gjorts och skälen för detta.

Lagregler

Lagen om kommunal redovisning reglerar i 6 kap. 11 § och 5 kap. 4 § hur redovisning av pensionsförpliktelser skall ske. Begreppet avsättningar behandlas i 6 kap. 11 §.

Definitioner

Särskild avtalspension enligt KAP-KL kan utgå efter överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Någon bindande utfästelse om pension finns inte före beslutet om särskild avtalspension.

Visstidspension baseras på en intjänandeperiod. Den kan betalas ut

  • till anställd som har ett visstidsförordnande enligt det tidigare pensionsavtalet PA-KL – den anställde kan få pension efter ett visst antal år, och pensionens storlek påverkas av förordnandets längd,

  • till förtroendevald enligt pensionsreglemente – uppdragets längd bestämmer storleken på pensionen.

Ett visstidsförordnande eller förtroendevalds rätt till visstidspension leder inte nödvändigtvis till utbetalningar eftersom möjlighet finns att vara kvar i anställningen eller vara fortsatt förtroendevald. Dessutom finns regler om samordning med annan inkomst vilka kan påverka storleken av utbetalningarna.

Redovisning som skuld eller avsättning

Utfästelser om särskild avtalspension skall redovisas på balansräkningens skuldsida, i allmänhet som avsättning enligt kriterierna i 6 kap. 11 § KRL, annars som skuld. Pensionsförpliktelse till anställd enligt visstidsförordnande eller förtroendevald enligt pensionsreglemente där utbetalning påbörjats skall redovisas som avsättning, oavsett när intjänandet skett. Detsamma gäller förpliktelse där man har grund att anta att utbetalning kommer att ske.

Ett exempel på när man har grund att anta att utbetalning kommer att ske är när en förtroendevald aviserat sin avgång.

Eftersom dessa förpliktelser normalt inte har någon större omfattning jämfört med andra förpliktelser finns det inte skäl att göra en fördelning på ansvarsförbindelse respektive avsättning med hänsyn till tidpunkten för intjänandet.

Redovisning som ansvarsförbindelse

Pensionsförpliktelse till anställd enligt visstidsförordnande eller till förtroendevald enligt pensionsreglemente som inte har börjat utbetalas skall redovisas som ansvarsförbindelse eftersom den inte uppfyller kriterierna för avsättningar.

Om förmånstagare har annan inkomst som samordnas med pensionen görs en uppskattning och fördelning av vad som skall redovisas som ansvarsförbindelse respektive avsättning.

Upplysningar

De olika slag av pensionsförmåner som finns upptagna under posten avsättningar specificeras i en not till balansräkningen. I not anges även kompletterande information om antalet visstidsförordnanden och särskilda villkor som avviker från vad som är normalt och som kan leda till betydande ekonomiska konsekvenser. Detta gäller både avtal som redovisats som avsättning och som ansvarsförbindelse.

Utöver de upplysningar som skall lämnas enligt denna rekommendation finns krav på tilläggsupplysningar i Rådets rekommendation 7 Upplysningar om pensionsförpliktelser och pensionsmedel och 10 Redovisning av avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar.

Ikraftträdande

Denna rekommendation ersätter RKR 2 Redovisning av garantipension, kompletterande delpension och visstidspension, maj 1999. Rekommendationen har anpassats till det nya pensionsavtalet KAP-KL och har förtydligats med avseende på att rekommendationen också gäller visstidspensioner till förtroendevalda. I övrigt har omarbetning gjorts i syfte att underlätta förståelsen och tillämpningen. Rekommendationen gäller från det att den publicerats.

Bilaga – Överväganden och motiveringar till rekommendationens utformning

Från 2006 gäller ett nytt pensionsavtal för den kommunala sektorn, KAP-KL. Avtalet ersätter PFA 98 och PFA 01. Enligt det nya avtalet kan arbetsgivaren och arbetstagaren komma överens om hel eller partiell särskild avtalspension. Överenskommelsen kan gälla avtalspensionens omfattning, nivå, eventuell samordning med förvärvsinkomst, m.m.

I PFA fanns en liknande form av avtalspension, särskild ålderspension, som i huvudsak gällde arbetstagare inom räddningstjänsten. För dessa arbetstagare gäller enligt KAP-KL i huvudsak samma regler som gällde för särskild ålderspension enligt PFA. I den s.k. P-finken, den beräkningsmodell som tillämpas för pensionskostnaderna i kommuner och landsting, görs emellertid antaganden och beräkningar av pensionsreserv för räddningstjänstpersonalen, och dessa belopp ingår i den beräknade pensionskostnaden. Hänsyn skall därför tas till denna personalkategori vid överväganden om avsättningar för särskild avtalspension.

I PA-KL, det pensionsavtal som fanns före PFA, fanns en pensionsform som hette garantipension och som i PFA ungefärligen motsvarades av särskild ålderspension. I den mån kommunen eller landstinget har förpliktelse att betala garantipension enligt PA-KL behandlas denna förpliktelse redovisningsmässigt på samma sätt som särskild avtalspension.

Visstidspension är en pensionsform som fanns i PA-KL och som avsåg personal med visstidsanställning. Denna anställningsform innebar att man kunde förordna en person att inneha en tjänst under en viss begränsad tid, varefter förordnandet kunde upphöra på initiativ från såväl arbetsgivaren som arbetstagaren. Förordnandet var kopplat till ett pensionslöfte som utlöses vid förordnandets upphörande. Visstidspension finns visserligen inte längre som avtalsform, men kommer att finnas kvar som företeelse så länge personer som innehar visstidsförordnande finns kvar i kommunal tjänst.