I en tid där en långsiktig lågkonjunktur och tuffare bankvillkor har gjort det svårare för

företagare att hitta finansiering, vänder sig allt fler till familj och vänner för att få ihop de kronor som krävs för att ta steget och satsa på sin idé. Att använda sig av de tre f:n, family, friends and fools är ingen ny företeelse, men sociala medier och digital gräsrotsfinansiering har inneburit att företagare fått större möjligheter att hitta kapital via vänner, bekanta och bekantas bekanta. Nu föreslår äntligen regeringen en skattereduktion, ett investeraravdrag, för den som satsar pengar i ett företag.

Baksidan för den som i dag investerar i ett onoterat mindre företag, jämfört med den som köper aktier för sina pengar, är att eventuella förluster inte kan kvittas mot vinst. Risken blir helt enkelt större för investeraren. Det nya förslaget som nu lämnat Finansdepartement för beslut i riksdagen ger investeraren en lägre risk i form av skattereduktion och samtidigt ger det ökade möjligheter till kapital för företagaren. I dagsläget är planen att det ska införas redan i slutet av detta år om det går bra för förslaget att passera EUs prövning för statsstöd. Personligen tycker jag det är märkligt att skatteavdrag för investering i små företag måste prövas i EU så att det inte snedvrider konkurrensen mellan företag i olika länder, medan skattesatser generellt inte behöver det.

Skattereduktioner har diskuterats under flera år, det har bland annat kallats riskkapitalavdrag, men tidigare förslag har bara varit tillfälliga skatterabatter, inte den permanenta reduktion som regeringen nu föreslog. Vi har länge drivit den här frågan, eftersom vi vet att finansiering är ett av de stora tillväxthindren för våra småföretagare. När vi ställde frågan i vår företagarpanel svarade nästan varannan att ett investeraravdrag skulle underlätta arbetet med att hitta nytt kapital. Tre av fyra företagare skulle använda pengarna till expansion, ta fram nya produkter eller tjänster, komma in på nya marknader eller investera i maskiner, lokal och personal.

Avdraget är omgärdat av många restriktioner för att undvika att det används för systematisk skatteplanering och inte som det är tänkt för att företag ska investera och växa. Investeraravdrag kan bli en ren vinstaffär för Sverige. Investeraren tar chansen att satsa på ett litet, växande företag, eftersom skattereduktionen gör tröskeln lägre. Företagaren i sin tur får välbehövligt kapital till nysatsningar och för samhället skapas tillväxt och nya jobb.

Utmaningen blir nu att få investerare att ta steget. Vi kan komma ihåg att det var ingen som trodde på RUT-branschens potential för tio år sedan. Nu är den så cementerad att till och med en majoritet i oppositionen inte vill riva upp reformen.

Elisabeth Thand Ringqvist

Elisabeth Thand Ringqvist

Gör: VD Företagarna, Sveriges största företagarorganisation.

Bakgrund: Uppvuxen i en entreprenörsfamilj i Jämtland med bakgrund inom politiken som politisk sakkunnig till näringsminister Maud Olofsson. Även arbetat som konsult för McKinsey och som kommunikationskonsult i egen firma.