Carl Niring, auktoriserad revisor och delägare på Grant Thornton, har en pragmatisk syn på sparande.

HUR PRATAR DU MED DINA KLIENTER OM SPARANDE?

– Jag tycker att företagare ska fråga sig vad syftet med företagandet är och vilken tidshorisont man vill ha för sitt sparande. Det är viktigt att tänka långsiktigt på sitt sparande. Men till att börja med brukar jag ge rådet att man ska ta ut lön ur företaget upp till brytningspunkten för statlig inkomstskatt.

OCH SEDAN?

– Om det finns något att fördela efter det är det ganska enkelt: Investera i det du är intresserad av. Om du till exempel är intresserad av fastigheter, så köp ett hus som du kan ha glädje av. Gör inte investeringar för sakens skull, utan se till att ha roligt för pengarna. Är du inte intresserad av aktier, lägg inte tid eller pengar på det heller. Det gäller alla tillgångar – skog, aktier, fastigheter – se till att ha intresset. Annars är det bättre att vända sig till bank eller rådgivare för hjälp.

HUR SKA MAN LÄGGA UPP PENSIONSSPARANDET?

– Ha alltid pensionen i bakhuvudet. Analysera vem du är och när du vill gå i pension. Pensionssparande är en god investering, så gör avdragsgilla avsättningar. Men behåll så mycket som möjligt i företaget för att undvika dubbelbeskattning. Svenska företagare är försiktiga och vill inte sätta sin ålderdom på spel – det är klart att det är bra, men se till att planera långt i förväg så att du vet vad du gör. Många börjar tänka på pensionen alldeles för sent. Lägsta skatt på uttag är 20 procent men det är ändå 20 procent, så ta bara ut så mycket som du behöver till konsumtion.

HUR SKA MAN FÖRHÅLLA SIG TILL SKATTEN NÄR DET GÄLLER INVESTERINGAR?

– Tänk inte skatteplanering – då blir det inte bra.

HUR SPARAR DU SJÄLV?

– Jag amorterar på huslån. Till barnen har jag lite svenska aktier som långsiktigt sparande.