Politiker gillar att prata om jobb. Så mycket, att man kan tro att jobben skapas av politiker. I vissa fall är det till och med så att politikerna tror just det, men inget kunde vara mer fel. Jobb skapas av företagare. De senaste 20 åren har fyra av fem nya jobb skapats i småföretagen. Våra politikers uppgift är visserligen inte heller att skapa jobb – däremot är deras uppgift att skapa förutsättningar för våra företagare att skapa fler nya jobb.

Ett välfungerande näringsliv är en förutsättning för den gemensamma välfärden. Tittar vi på kommunal nivå så är det i genomsnitt drygt en tredjedel av skatteintäkterna som kommer från småföretag. Då blir det enkelt att dra slutsatsen att om företagare kan både starta och utveckla sitt företag leder det till både nya jobb för invånarna, men också fler skattekronor till omsorgen, skolan och den kommunala servicen.

Företagares största tillväxthinder är dock på nationell nivå – risken och kostnaden att anställa är för hög, vilket leder till att få vågar anställa nya medarbetare. Två saker som skulle göra stor skillnad är om arbetsgivaravgifterna sänktes och sjuklöneansvaret slopades.

Arbetsgivare erbjuds redan i dag ett flertal sänkningar av arbetsgivaravgifterna, men undantagen är alldeles för många och det är rörigt att hålla reda på dem för den enskilda företagaren. Sammanlagt omfattar de olika sänkningarna 23 miljarder kronor. Lika mycket skulle det kosta om arbetsgivaravgifterna sänktes med tio procentenheter för alla företag på en lönesumma upp till 3,2 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär tio anställda. Det är en reform som skulle gynna småföretagen mest – just de företag som skapar flest nya jobb.

Sjuklöneansvaret innebär, oavsett vilken anledningen är, att företagaren får betala sjuklön de två första veckorna när en medarbetare är sjuk. Från början var motiveringen att sjuklöneansvaret skulle motivera arbetsgivare till ett aktivt arbetsmiljöarbete, men det är en förlegad syn att företagare inte skulle prioritera god arbetsmiljö. Medarbetarna är för de flesta företagare den viktigaste investeringen. Däremot leder sjuklöneansvaret till att man undviker att anställa. För många små och växande företag är marginalen så liten att man inte vågar ta den risken.

Så i valrörelsen 2014 hoppas jag att vi får höra fler politiker som pratar om att de vill skapa goda förutsättningar för att skapa nya jobb – då vet vi att det är en politiker som vet var de skapas.

Elisabeth Thand Ringqvist

Gör: VD Företagarna, Sveriges största företagarorganisation.

Bakgrund: Uppvuxen i en entreprenörsfamilj i Jämtland med bakgrund inom politiken som politisk sakkunnig till näringsminister Maud Olofsson. Även arbetat som konsult för McKinsey och som kommunikationskonsult i egen firma.