Xu Xiaoping, en man på 50-plus, äntrar scenen till en välkänd kinesisk poplåt. Han ber teknikerna dra upp ljudet och börjar sjunga till musiken med fast och klar röst.

Konferensen som Xu talar på är så långt ifrån sinnebilden av en kinesisk konferens man kan komma. Med fraseringar, stora gester och drastiska exempel på hur passion, internet och entreprenörer förändrar den kinesiska scenen och människors liv symboliserar Xu, trots sin ålder, det nya, vibrerande Kina. Han är entreprenör och en av Kinas mest kända affärsänglar med en ständig och oförverkligad dröm att hitta ”the next big thing”.

Xu är kanske mest känd för att han för några år sedan påstod att Kina inte kommer att skapa en Jobs eller Gates de närmaste 20 åren på grund av landets fokus på ”utbildning först”. Föräldrar är så ängsliga att deras barn inte ska lyckas att de förbjuder dem att följa sin dröm och bli riktigt bra på det de brinner för.

Men kanske håller historien på att motbevisa honom. På TechCrunch i Shanghai i november, där Xu inledde, samlades över 200 passionerade, unga och förhoppningsfulla startup-företag i jakt på uppmärksamhet och pengar. På scenen radades den ena efter den andra etablerade entreprenören upp. En av dessa var Xu Hao, VD för Camera 360, världens ledande kameraapp med nära 200 miljoner användare globalt.

En annan var Yu Kai, teknikchef på Baidu, Googles kinesiska motsvarighet, som inte bara dominerar sökmarknaden utan också satsar stort på artificiell intelligens och leder racet mot en prickfri röst- och bildigenkänning.

Det är inte förvånande att Baidu nyligen rankades som världens femte mest innovativa företag. Baidu är heller inte ensamma i toppen. På Booz & Co’s 2013 års lista över världens 1000 mest innovativa företag är 75 kinesiska mot 50 för bara ett år sedan.

Även på patentområdet stormar kineserna fram. En analys av samtliga kinesiska uppfinningspatent visar att antalet kinesiska företag som söker kinesiska patent 35-faldigats de senaste tio åren. Därmed dröjer de inte många år innan de är ifatt Sverige, ett av världens mest innovativa länder.

Affärsängeln Xu Xiaoping avslutar sitt anförande med ett leende och låter teknikerna slå på det klassiska stycket ”March of the Liberation Army” och säger att det är entreprenörernas frihetsmarsch. Nu är det de kinesiska entreprenörerna som ska erövra världen, inte armén. Framtiden får utvisa om Xu får rätt.

Mats Lindgren

VD och grundare av Kairos Future som nu etablerar sig i Kina.