Känner du till Emily Howell? Inte det? Emily är en av musikvärldens nykomlingar och komponerar olika typer av klassisk musik. Hennes album har producerats av Centaur Music och går att köpa på nätet.

Det som skiljer Emily från de flesta andra kompositörer är dock att Emily är viktlös och går på kisel. Emily är nämligen ett datorprogram skapat av musikprofessorn David Cope. Men hennes kompositioner är inte så dåliga. De har till och med passerat det så kallade turingtestet, vilket innebär att en expert inte kan avgöra om de är skapade av en människa eller maskin, och kan därmed beskrivas som mänskliga.

Som de flesta redan noterat är Emily inte det enda datorprogram som tar sig in på tidigare unikt mänskliga domäner. Datorjournalistik är redan ett stort debattämne i medievärlden där allt fler texter, som sportreferat och börsnotiser, skrivs av datorer. IBMs superdator Watson är på motsvarande sätt sedan ett par år världens bästa Jeopardyspelare.

När vi i framtiden skriver historia kanske 2011, året då Watson blev Jeopardymästare, kommer att betraktas som ett lika stort märkesår som 1775, det år då James Watts startade sitt företag för att kommersialisera ångmaskinen, vilket blev starten på den industriella revolutionen. På samma sätt lägger nu Watson och Emily Howell grunden till den kunskapsindustriella revolutionen.

Denna revolution ligger också betydligt närmare än vi tror. I september i fjol släppte Oxfordforskarna Carl Frey och Michael Osborn en studie där de undersökte automationsmöjligheterna i 702 amerikanska yrken. Slutsatsen var att nära hälften av jobben går att automatisera inom tio–tjugo år. I stor utsträckning handlar det om relativt kvalificerade tjänstemannajobb, inom exempelvis administration, redovisning, marknadsföring och försäljning.

Så vad ska vi själva göra när datorerna erövrar allt fler mänskliga domäner? För det första, teama upp med dem, göra dem till kollegor. För det andra, utveckla de talanger som är svårast att automatisera: konceptuellt och kreativt tänkande, ledarskap och förmåga att hantera komplexa grupper av människor. Så kan också vi dödliga gå en ljus jobbframtid till mötes.

Mats Lindgren

Gör: vd och grundare av Kairos Future.

Aktuell: med boken 21st Century Management – Leadership and Innovation in the Thought Economy.