I koncernen Ebeco förbereder man sig för en fortsatt tillväxt. Här har man valt K2 i de mindre bolagen, medan K3 blev valet i det största moderbolaget.

Familjeföretaget Ebeco säljer elektrisk golvvärme, frostskydd och andra värmelösningar till byggbranschen och industrin. Produkterna används i många ROT-projekt och det finns en stor efterfrågan på produkter som gör det möjligt att hålla igång byggprocessen även vintertid.

Bolaget med 30 anställda har genomgått en generationsväxling och är redo för nästa steg. Att växa. Dotterbolag finns redan i Norge, Finland och Ryssland och distributörer finns i många europeiska länder.

– Vi tar kontinuerligt marknadsandelar från våra konkurrenter. Femårsplanen är att omsättningen ska växa med 10 procent per år. Det är ett realistiskt mål, säger Martin Larsson som tillsammans med sin bror hör till den andra generationens företagare.

Efter generationsväxlingen för fem år sedan har ett målmedvetet arbete gjorts för att skapa ett modernt företag med bra struktur och ordning och reda i den finansiella rapporteringen. Det har gjorts samtidigt som företaget fortsatt att utveckla nya produkter och investerat i marknaden.

– Det ska vara enkelt att jobba med oss. Jag vill att vi är tydliga mot kunderna, men även mot andra intressenter, säger Martin Larsson.

Redovisningen sker numera enligt K-regelverken. Första bokslutet med K3 i moderbolaget kommer att göras under sommaren 2015 eftersom Ebeco har brutet räkenskapsår.

– Vi har lite mindre att göra på sommarhalvåret. Det är nog den enkla anledningen till att vi valt att göra bokslut då. säger Martin Larsson och förklarar att högsäsongen infaller på hösten när byggbolagen börjar förbereda sig för vintern.

Ebeco hör till den grupp företag som nu förberett sig väl för de nya regelverken.

– Vi driver vårt företag på ett sätt som jag vågar påstå är lika professionellt som i företag som är betydligt större än vårt. Åsa Andersson, vår ekonomichef, har jobbat på revisionsbyrå några år och jag känner stort förtroende för både henne och den konsult som vi anlitar.

– Jag har pluggat ekonomi och jobbat i Londons finanskvarter innan jag kom hem och började här. Det gör sannolikt kommunikationen enklare mellan oss, men det är ju inte så att jag fördjupar mig i detaljerna. Jag känner till att K- regelverken finns och vilket ansvar som jag och övriga styrelsen har, säger Martin Larsson,

– Vi har valt att ligga kvar i K2 i våra mindre bolag, men vi ska tillämpa K3 i moderbolaget i vår koncern eftersom det förenklar rutinerna både nu och i framtiden. Vi har både egna fastigheter och varulager, så med det nya K-regelverket är basen lagd, säger han.

Ekonomichefen Åsa Andersson håller på att förbereda halvårsbokslutet där en större inventering av företagets lager ingår.

– Det är alltid lite stressigt så här års, säger Åsa Andersson.

Hon tillägger att det var självklart att ta extern hjälp för att förbereda företagets bolag för K-regelverken.

– Det är alltid en avvägning mellan vad jag bör lära mig att göra själv och vad jag måste ta hjälp med. Dygnet har bara 24 timmar och på ett mindre företag blir det många olika typer av arbetsuppgifter att hantera, vilket gör att man får sortera och prioritera, säger hon.

– Det finns kurser överallt, men det är en helt annan sak att gå på en kurs där principer diskuteras i allmänna ordalag och att hantera olika frågor i praktiken. Jag tycker det är skönt att ta hjälp av en erfaren konsult som har uppdaterad kunskap och som har löst liknande problem i andra bolag, säger Åsa Andersson.

– Att luta sig mot någon annan, åtminstone första gången du ska göra en arbetsuppgift på nytt sätt, kan kännas skönt. Att jobba proaktivt nu sparar mycket huvudvärk i ett senare skede, säger Åsa Anderson. Komponentredovisning av våra fastigheter är till exempel något vi ägnat oss åt på ett mer medvetet sätt på sistone, säger hon.

Ellen Karlberg