Siavash Ghorbani började programmera som liten. Med sitt tekniska snille bidrog han till att grunda Tictail, den enkla lösningen för att koppla ihop företag med nätets hugade konsumenter.

Tictails ambition är att erbjuda en enkel e-handelsplattform för alla. I deras app kan enskilda företagare skapa en butik och öppna upp för försäljning på den världsomspännande webben. Appen har hyllats för sin användarvänlighet och enkelhet. Dessutom utan startkostnad eller fasta avgifter. Däremot kan butiksägaren välja att betala för olika tillägg. Som till exempel olika marknadsföringsalternativ där Tictail just har introducerat möjligheten till riktad annonsering på Facebook.

– Det är tillvalen som ger pengar, förklarar företagets teknikchef, CTO, Siavash Ghorbani och smuttar på sin Loka citron vid den bardisk belamrad med kaffekoppar som medarbetarna kallar fikabord.

Här på kontoret på Södermalm i Stockholm sitter för närvarande 28 medarbetare, varav majoriteten är tekniker. En del designers också förstås. Ytterligare tio personer sitter i New York.

– I startfasen satt jag och kodade för glatta livet. Även när vi började skapa en lite tydligare struktur och jag iklädde mig rollen som CTO hade jag ganska stort ansvar för det faktiska utförandet. Nu börjar vi bli varma i kläderna och det känns spännande att testa sitt ledarskap. Vi blir hela tiden fler och det känns fantastiskt att börja titta på den tekniska framtiden globalt.

För teknik är vad som fascinerar honom. Och teknikens potential. Orden kommer fortare och de pigga ögonen får en speciell glans.

– Det är helt magiskt med den vanvettiga komplexitet som ryms i en smartphone. Något så ”enkelt” som vi tar för självklart, utbrister han och drar en parallell med människokroppen:

– Vi vet ju inte hur hjärnan funkar, ändå anpassar sig kroppen i varje givet ögonblick. Just nu sitter min hjärna och processar alla sinnesintryck och allt jag gör, samtidigt som jag kan agera på min input och alla funktioner går på automatik. I datateknik kan vi bryta ner den komplexiteten och bygga nya, ännu smartare lösningar för att saker ska funka ännu bättre, ännu enklare.

Redan som liten hade Siavash Ghorbani en klar idé om framtiden. Han började programmera som tolvåring och lekte spelutvecklare på fritids.

– Det knäppa är att det var innan jag ens hade fått någon dator, jag stod ändå där och diskuterade TV-spelstruktur med kompisarna. Jag var stensäker på att jag skulle bli spelutvecklare.

– Vi människor är ju i vårt grundläge väldigt kreativa, men som barn har du inga resurser. Till sist fick jag en dator av mamma. Den blev mitt utlopp.

Därefter ägnade han största delen av sin fritid åt programmering – med kreativitet och skapande som drivkraft. När han började läsa Design och Produktframtagning på KTH dröjde det inte länge förrän han och några kompisar hade startat en lönsam sidoverksamhet där de utvecklade webbtjänster på konsultbasis. Sedan blev han tekniskt ansvarig på Blocket.

Så en dag såg han en länk på Facebook. Den gick till en förhandsvisningssida på det nystartade företaget Tictails webbplats. Nyfiken som han var gick han in, knackade sig in i koden och fann ett hemligt, inbäddat meddelande riktat till just honom: ”Om du är lika intresserad av det här som vi så borde du höra av dig”.

– Jag hade varit på Blocket.se i ett och ett halvt år och kände att jag började stagnera lite i min utveckling. Det här var en för cool idé för att inte ta reda på mer om den.

Sagt och gjort, han stämde träff med företaget på nationaldagen 2011. Mötet övergick i ett sju timmar långt samtal. Grundidén till företaget fanns alltså redan före Siavash Ghorbanis entré. Tre fjärdedelar av grundarkvartetten bestående av Carl Waldekranz, Kaj Drobin, Birk Nilson hade redan filat fram konturerna. Men när idén skulle stöpas i fast form kände de att de behövde något mer. Eller snarare någon. Carl och Kaj kunde design, medan Birk behövde en teknisk kollega för att toppa laguppställningen. Så de testade en okonventionell rekryteringstaktik – de bäddade in inbjudan i en teknisk djungel som de visste var ogenomtränglig för de flesta. Men de hoppades också att den skulle vara oemotståndlig för den de sökte. Det gick hem. Efter det inledande mötet inleddes vad som Siavash Ghorbani beskriver som ”dejtingperioden”.

– Man brukar ju säga att man ska se upp med vem man går till sängs med när det gäller affärer och jag hade ingen aning om vilka jag hade att göra med. Eller vice versa. Kaj trodde till och med att jag spionerade för Blockets räkning, tillägger han med ett skratt.

Men tycke uppstod och det var först när Siavash Ghorbani kom med i bilden som idén verkligen lyfte. Gruppen lyckades få in externt kapital och sade upp sig från sina vanliga jobb för att satsa allt på Tictail. Appen lanserades på teknikeventet Nordic eCommerce Summit i Stockholm i maj 2012. Bara nio veckor innan kontaktades företaget av arrangörerna.

– Det var ju en unik möjlighet och vi kände att vi ville smida medan järnet var varmt.

Nu blev det bråttom att under så kort tid färdigställa den färdiga produkten; snygg, komplett och redo att användas.

– Vi köpte in sängar som vi ställde på kontoret, och sov i skift. På vår whiteboard skrev vi upp varje liten åtgärd, varje steg fram till lanseringsdatum. Vi var tvungna att ta en del genvägar och stryka massa saker men till sist såg det ut som att vi skulle kunna klara det.

45 minuter innan Tictail skulle upp på scenen på eCommerce Summit gjorde de den sista uppdateringen.

– Det var sjukt nervöst. Men det gick bra!

Sedan dess har företaget brutit mark. I dag förlitar sig 60.000 butiksägare på att Siavash Ghorbani och hans tekniska team håller allt i rullning, att inga servrar kraschar, att förbättringar införs.

– Vi har drift 24/7. Det är ett oerhört ansvar. Våra kunder är ju människor som livnär sig på detta, som köper mat och betalar sina barns skolgång med de pengar de får in på sin Tictail-butik. Vårt jobb är att lösa problemet innan företagen ens förstår att det finns ett.

Men det är inte bara småföretagare som använder sig av appen. Även stora företag attraheras av låga kostnader. Bland annat har H&M använt Tictails app för att starta en lösenordsskyddad butik för att lansera en exklusiv kollektion.

– Hade man byggt en specifik sajt internt för detta hade det säkert kostat två miljoner kronor. Med Tictail var det enda de behövde investera i en designlösning som kanske gick på 10 – 20.000 kronor. Deras butik drev så mycket trafik att vi var tvungna att öka vår serverkapacitet.

Tanken har hela tiden varit att Tictail ska bli en global spelare att räkna med och nästa utmaning för Siavash Ghorbani är att separera och decentralisera den fysiska tekniken. I komplicerade informationskedjor lurar många risker.

– En bild i appen skickas i dag mellan 17 olika punkter och ut till över 170 länder. Det är nördhäftigt! Men också riskabelt ur supportsynpunkt. I dag ligger vårt huvudsakliga datacenter på Irland men vi planerar öppna fler sådana lokalt, närmare användarna.

Tictails omsättning är än så länge modest; 2,7 miljoner kronor under 2013 och företaget förväntar sig att nå breakeven först 2015/2016. Men visioner saknas inte.

– Tictail har potentialen att förändra liv. Internet präglas av en stark gravitation; när exempelvis Facebook lanserades dröjde det inte länge innan ALLA kom dit.

Hittills har Tictail endast funnits tillgänglig för Iphone, men nu är det dags att gå Android. Något som verkligen öppnar dörrarna mot världen. I Sverige är cirka 70–80 procent Iphone-användare, i Indien är förhållandet det omvända.

– Mobilerna är nyckeln. I Afrika är det fler som har en mobiltelefon än som har tillgång till el i sin vardag. När du då kan starta din verksamhet via din smartphone blir det miljoner små entreprenörer; företagande och konsumtionsmönster kan helt ställas på ända. I och med gravitationen kan det betyda att alla som syr kläder går ihop. Hela områden kan lyftas och den ekonomiska makten kan skifta.

Det skiftet ska både Tictail och Siavash Ghorbani hänga med på.

Lina Hovling

Siavash Ghorbani

Gör: Medgrundare och CTO för Tictail

Ålder: 29 år.

Familj: Sambon Josefine.

Bor: Södermalm.

Fritid: Träna, laga mat och spela onlinespel.

Oväntad fakta om Siavash: Jag mäter och kvantifierar nitiskt allt jag gör som rör min hälsa. Det finns inget tydligare sätt att mäta utveckling och kontrollera att man är på rätt spår.

5 tips till andra företagare

  • För blivande företagare så finns det bara ett tips: GÖR DET.

  • Det finns inga färdiga recept. Du kommer att få råd och tips från andra, men det är inte förrän du provat det själv som du vet vad som funkar för dig och ditt företag.

  • Var redo att förändra. Den grundtes du har i dag om din omgivning och din bransch kommer sannolikt inte att stämma om tolv månader. Var redo att förändra den.

  • Driv företaget med människor som inspirerar och motiverar dig. Både som medgrundare och anställda. Vägen kantas av både med- och motgångar. Det förstnämnda är kul och det sistnämnda är betryggande att kunna dela med andra.

  • Våga göra fel åt två motsatta riktningar tills du hittar rätt. Du vet aldrig om du gör för lite av någonting tills du testat att göra för mycket och vice versa.

5 viktiga årtal

  • 1990 Flyttade till Sverige från Iran. Ingen annan händelse i mitt liv har haft en så pass fundamental betydelse som detta.

  • 1996 Första datorn i hemmet. Det var nog inte lätt för min mamma att finansiera det köpet, men det finns inte många andra köp hon (och jag) snart 20 år senare är mer tacksam för.

  • 2005 Grundade mitt första bolag under gymnasiet. Kom till insikt om att livet som egenföretagare inte innebär att man inte har någon chef utan att alla ens kunder i stället är det.

  • 2008 Bodde i Kina i åtta månader. Inte bara öppnade det mina ögon, det var också en fantastiskt kul period av mitt liv.

  • 2011 Medgrundar Tictail. Det mest utmanande och utvecklande jag gjort, men kanske mest av allt otroligt kul. Ingen annan stans har jag kommit i kontakt med mer inspirerande och kompetenta personer.