1 Ta till experthjälp. Utgå från ditt företags storlek och diskutera vilket stöd du behöver i processen. Driver du en korvkiosk så kanske det räcker med en företagsförmedling som lägger ut ditt bolag till försäljning på nätet, samt att du gör din hemläxa. Men omsätter ni 50 miljoner och uppåt bör du ha mer kvalificerad rådgivare gällande både de ekonomiska och de juridiska aspekterna.

2 Ha dina papper och räkenskaper i ordning. Potentiella köpare och parter kommer att syna din verksamhet i sömmarna för att avgöra dess potential. Ju mer detaljerad dokumentation, desto enklare för motparten att bedöma var ni drar in pengar. Tänk på att marknaden sätter priset, ditt företag är aldrig mer värt än vad en köpare kan tänka sig att betala.

3 Håll koll på skatten. Det gäller att du ska kunna redovisa att du skött dina inbetalningar minst sex år tillbaka i tiden. Båda parter bör kontrollera detta noggrant, en oförutsedd skattesmäll kan innebära att transaktionen helt plötsligt visar sig bli olönsam, ja till och med kostsam. Se också till att söka rådgivning om hur du lägger upp affären på det sätt som bäst gynnar dig ur skattesynpunkt.

4 Diskutera inte med bara en motpart åt gången utan driv en effektiv process och behåll initiativet, för att ge dig själv ett bra förhandlingsläge.

5 Var förberedd på att det tar tid, inte sällan mellan 6 och 12 månader. Ömsesidig granskning och diskussioner måste få ta tid och affären kan kräva mycket administration.

Henrik Markula, director, Corporate finance, BDO.