Samhalls slogan lyder ”Inga hinder – bara funktion”. Vad krävs av näringslivet för att ta vara på människor styrkor?

– Mod! Man måste bli bättre på att se den personliga kompetensen. På Samhall gynnas vi av den svenska värdegrunden, att ”alla ska med”. Alla ska bidra utifrån sina förutsättningar, däri ingår att se just förmågan, inte begränsningarna.

Hur anser du att svenska arbetstagare värderas idag?

– Det är dubbelbottnat. Jag vill inte påstå att man tidigare såg på människor som robotar, men för 30 år sedan under industrieran var det tydliga direktiv och standardisering som gällde. I dag har vi friare arbeten, med eget ansvar och egna beslut. Man söker en annan profil, där man förstår värdet av individuella egenskaper. Det är en positiv utveckling.

Och det negativa?

– Det finns en övertro och en önskan om överkvalificering. När företag rekryterar gör de långa önskelistor; dubbla examina, fem språk, 15 år i chefsposition innan du är 30... Det är olyckligt. Onödigt höga krav skrämmer människor så till den milda grad att vissa inte ens tar sig in i arbetslivet.

Hur gör du själv för att vända dina svagheter till styrkor?

– Jag lägger väldigt lite fokus på mina svagheter. Det låter kanske kaxigt men jag försöker i stället att omge mig med människor med hög integritet. Jag är till exempel strategiskt snabb och väldigt kreativ, och har därför valt en finanschef som kan hålla mig i strama tyglar och vågar säga ifrån. Men du måste vara lyhörd. Att var stark och driven är farligt om du är oförmögen att lyssna.

Lina Hovling

Monica Lingegård

Gör: Vd, Samhall

Ålder: 51 år

Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, examen 1986

Fritid: Tränar mycket på Friskis – fem gånger i veckan. Har även en faiblesse för att bo på fina hotell. Mandalin Oriental i Bangkok är en favorit.

Det visste du inte om Monica: Hon har seglat över Atlanten. 27 dagar utan att se land. ”Otroligt häftigt. Då får man verkligen en paus att tänka på de stora frågorna.