Utdelningen är den avgörande tidpunkten för att bedöma Lex Aseas krav för skattefri utdelning av dotterbolags aktier.

Lex Asea är en samling regler som infördes inför delningen av Asea för att underlätta omstruktureringen. Reglerna innebär att andelarna i dotterbolag delas ut till moderbolagets aktieägare utan att beskattning sker. Så skedde till exempel när Electrolux delade ut dotterbolaget Husqvarnas aktier till sina aktieägare, varefter Husqvarna blev ett eget bolag på börsen.

I praktiken är det en framskjuten beskattning som sker av dotterbolagets aktier. För att utdelningen inte ska beskattas ska vissa villkor vara uppfyllda. Ett av villkoren är att alla aktier i dotterbolaget delas ut och att ingen del av dotterbolaget efter utdelningen ligger kvar i moderbolagets koncern. Skatterättsnämnden har nyligen tagit ställning till vid vilken tidpunkt bedömningen av det här villkoret ska ske.

Bakgrunden i det aktuella fallet var att ett börsnoterat bolag övervägde att knoppa av en verksamhetsgren genom att dela ut samtliga aktier i ett dotterbolag till sina aktieägare. Genom sitt innehav av röststarka A-aktier var huvudaktieägaren ett moderbolag enligt aktiebolagslagens definition. Innan utdelningen skulle ske, planerade därför huvudägaren att omvandla så många A-aktier till B-aktier att det noterade bolaget inte längre var ett dotterbolag eller ingick i moderbolagets koncern. Det förelåg dock en risk att andra storägare i dotterbolaget skulle göra samma sak och därmed öka huvudägarens andel i det börsnoterade bolaget till mer än 50 procent av rösterna, med följden att bolaget återigen skulle utgöra ett dotterbolag till huvudägaren och alltså ingå i samma koncern.

Frågan till Skatterättsnämnden var om utdelningen av aktierna i dotterbolaget uppfyllde Lex Aseas krav på att ingen del av dotterbolaget skulle ligga kvar i moderbolagets koncern. Alltså: skulle det räcka att det tidigare moderbolaget inte var det längre vid själva utdelningen även om omständigheterna senare kunde förändras så att bolaget återigen blev moderbolag?

Skatterättsnämnden ansåg att bedömningen av koncernförhållandena ska ske i samband med utdelningen. I det här fallet var villkoren uppfyllda och utdelningen skulle därför inte beskattas. Risken att koncernförhållandena kunde förändras skulle inte påverka bedömningen.

Innebörden av förhandsbeskedet är att det bara är omständigheterna vid utdelningstillfället som har betydelse. Det torde även innebära att ett moderbolag också skulle kunna omvandla aktier från B-aktier tillbaka till A-aktier utan att det påverkar bedömningen enligt Lex Asea.

Skatterättsnämnden, 10 september 2015, DNR 70–15/D.

Lisa Bergman