I dag är det viktigare än någonsin för företag att ha en bra hemsida, eftersom det ofta är där det första mötet med kunden sker. Informationen och utseendet på hemsidan kan därmed vara avgörande för om kunden väljer att kontakta just ert företag, eller om ni sållas bort till förmån för en konkurrent.

För mindre företag som inte vill lägga stora summor på att anlita en webbyrå, finns i dag flera lättanvända verktyg hos olika webbhotell. Med dessa kan du själv göra en snygg och informativ hemsida utan att ha några förkunskaper om kodning. I tjänsterna ingår även plats på själva webbhotellet, det vill säga utrymme på en server som är ansluten till internet dygnet runt.

Kostnaden för webbhotelltjänsterna varierar och vanligtvis kan du välja mellan några olika alternativ beroende på hur stort lagringsutrymme som behövs, mängden trafik som ska kunna hanteras, antal e-postadresser som ska vara kopplade till domänen, och så vidare.

3 populära webbhotell

1. Binero

Prisbelönt, svenskt webbhotell som även har egna hemsideverktyget b’Easy. Obegränsat antal domännamn och e-postkonton ingår i alla webbhotellpaket. Telefonsupport dagtid, övrig tid mejl.

Pris: Företagspaket för webbhotell med 200 GB utrymme och 4.000 GB trafik kostar 219 kronor per månad. Verktyget b’Easy+ kostar 99 kronor per månad.

2. one.com

Prisvärt webbhotell med över en miljon kunder i Europa. Fri trafik och obegränsat antal e-postkonton ingår alltid. Har egna hemsideverktyget Web Editor med flera mallar att utgå ifrån. Chattsupport på svenska finns dagtid, övriga tider är det engelska som gäller.

Pris: Businessversionen med 500 GB utrymme kostar 96 kronor per månad.

3. Loopia

Ägs av Visma och är ett av Sveriges ledande webbhotell. Telefonsupport dagtid, övrig tid mejl.

Pris: Webbhotellpaketet Företag Plus med 200 GB utrymme och 2.000 GB trafik kostar 250 kronor per månad. Hemsideverktyget Loopia Sitebuilder Small ingår i alla webbhotellpaket. Large-versionen med obegränsat utrymme och fritt antal sidor kostar 149 kronor per månad.

Josefin Svenberg

Tänk på det här ...

Utgå från behovet. Hur avancerad ska hemsidan vara? Behövs specialfunktioner som webbshop eller bokningsfunktion? Utgå från företagets behov – och naturligtvis även budget – när du väljer verktyg.

Gör research. Läs användarnas recensioner för att få veta mer om hur webbhotellen fungerar i verkligheten. Hur bra är egentligen driftsäkerheten? Är det lätt att få tag på kundtjänst?

Testa först. Många verktyg kan du testa gratis på respektive hemsida. Det ger en bild av hur de är att jobba med på riktigt och du kan lättare avgöra vilket alternativ som passar dig bäst.

Domänen. En extra kostnad för domännamn tillkommer hos webbhotellen. Om du redan har en domän kan du oftast använda denna. På iis.se kan du läsa mer om att köpa .se- och .nu-domäner.