Demokrati, flexibilitet, begränsad ekonomisk risk och rabatt på startkapitalet.

Varför startar inte fler företag i form av ekonomisk förening? trots snabb tillväxt är ekonomiska föreningar fortfarande få.

I konkurrens med aktiebolag, handelsbolag och andra företagsformer är det sällan ekonomisk förening som vinner vid valet av företagsform. Kanske för att kännedomen om ekonomiska föreningar är låg, och att de sällan omnämns av media eller företagsrådgivare.

Fördelarna med den här verksamhetsformen är flera: Om du startar en ekonomisk förening behöver du inte något startkapital och ditt ekonomiska ansvar är i princip begränsat till din insats. Samtidigt har du möjlighet till god utväxling av verksamheten eftersom syftet med en ekonomisk förening är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet. Dessutom är företagsformen flexibel; det är enkelt att öka eller krympa antalet medlemmar och företaget drivs demokratiskt med gemensamma beslut.

Anledningen till att allt fler ändå väljer att driva en verksamhet som ekonomisk förening är dock den kooperativa idén om demokrati och delaktighet som regelverket är anpassat för. Här är varje medlems röst lika mycket värd – och besluten tas på så sätt tillsammans.

Grundstenarna för en ekonomisk förening är att den ska startas av minst tre medlemmar, främja medlemmarnas ekonomiska intressen och att medlemmarna på något sätt ska delta i verksamheten, till exempel som konsumenter, leverantörer eller genom att arbeta i verksamheten.

Bostadsrättsföreningar är en särskild form av ekonomisk förening, en annan är föräldrakooperativen som blev vanliga under 1980-talet. Det blir också allt vanligare att små och medelstora verksamheter drivs som ekonomiska föreningar. Bland annat inom kultur, energiproduktion, vård och omsorg.

Ekonomiska föreningar är inte samma sak som företagskooperativ som inte är en egen företagsform, utan ett sätt att driva och organisera företag. Den vanligaste formen i de sammanhangen är dock ekonomisk förening. Riksbyggen, HSB och Lantmännen är exempel på stora aktörer som drivs på det sättet.

I Bolagsverkets statistik syns det tydligt att intresset för att starta ekonomiska föreningar ökat det senaste decenniet, om än från en låg nivå.

År 2004 nyregistrerades 590 ekonomiska föreningar hos Bolagsverket. Motsvarande siffra 2014 var 1.024, vilket innebär en ökning med 74 procent på tio år. Det totala antalet ekonomiska föreningar har ökat med nära 16 procent, från 12.721 till 14.722 stycken, under samma period. Med dessa siffror är ekonomisk förening en av de snabbast växande företagsformerna i Sverige.

Josefin Svenberg

För- och nackdelar med ekonomisk förening

+

  • Medlemmarna har ekonomisk nytta av verksamheten.

  • Demokratiskt ägande och beslutsfattande.

  • Lätt att växa och krympa antalet medlemmar.

  • Inget krav på lägsta startkapital.

  • Medlemmarnas ekonomiska ansvar är i princip begränsat till insatsen.

  • En ekonomisk förening får ha brutet räkenskapsår.

  • Företagsformen kan ha lägre anseende än vad aktiebolag har hos vissa långivare, kunder och leverantörer.

  • Att en ekonomisk förening är öppen för alla kan ses både som en för- och en nackdel. I stadgarna kan man dock reglera villkoren som måste uppfyllas för medlemskap.