Sofia Flodén är den empatiska paragrafryttaren som sadlade om från redovisningskonsult till multiföretagare.

Sju år. Ungefär så gammal var Sofia Flodén när hon startade ett av sina första företag. Affärsidén byggde på att hon tog en bok med Norge-historier och gick runt i grannskapet utanför Stenungssund och läste upp skämt för en krona styck. Ståuppkomik-on-demand, helt enkelt.

– Jag har alltid vetat att jag ville driva eget. Mamma brukar berätta hur jag brukade dra med de andra ungarna i olika företag, och hur hon nästan fick be om ursäkt när föräldrarna ringde och undrade varför deras barn kom hem med fickorna fulla av pengar.

Att se ett behov och en efterfrågan var också startskottet för Sofia Flodéns personlig assistansbolag Luna Care. Tankeprocessen drog igång redan under gymnasiet då hennes morfar drabbades av en stroke och hamnade i rullstol. Sofias mamma och mormor började jobba deltid som morfars personliga assistenter. Frustrationen över fyrkantiga lösningar och bristande behovsanpassning var stor. Samtalen hemma vid middagsbordet gick ofta i banor om hur man skulle göra det annorlunda för familjer i liknande situation.

Men det var först under 2008 som tanken konkretiserades. Sofia Flodén drev då redan både en redovisningsbyrå och ett bemanningsföretag och började av en händelse diskutera den personliga assistansens regelverk och lagar med en juristbekant. Behovet och efterfrågan på bättre lösningar blev uppenbart för Sofia Flodén och inom ett år hade hon grundat Luna Care AB.

Luna Care AB har två huvudsakliga verksamhetsområden. Det ena består av att hjälpa personer i deras kontakter med Försäkringskassan – det handlar om beslut om vilken omfattning av stöd man har rätt till, överklaganden av beslut med mera. Det andra består i att Luna Care skräddarsyr tjänsten i enlighet med myndighetens beslut och individens vilja och behov: genom planering och bemanning av assistans och bevakning av klientens intressen.

Antalet privata aktörer på vårdmarknaden ökar hela tiden. Lägg dem till de kommunala lösningarna där tradition och gammal hävd kan utgöra en tuff konkurrent. Det är en konkurrensutsatt bransch, att ligga i framkant i att ha kvalité i den service man erbjuder är den stora utmaningen, menar Sofia Flodén.

– Det är svårt att få folk att byta bort kommunala lösningar. Luna Care har fått ett väldigt gott anseende och vi har vunnit 100 procent av de behovsprövningar vi gett oss in i. Vi lägger nästan inga pengar på marknadsföring, utan förlitar oss på att det goda ryktet sprider sig. Däremot har vi informationsföreläsningar kring regelverk och hur vi tycker att saker och ting borde funka. Inte sällan får vi höra att folk tycker att våra lösningar låter för bra för att vara sanna, säger hon.

Ett sätt att få kontakt med klienter är att stötta dem i kontakterna med Försäkringskassan. Många som önskar personlig assistans upplever sig få felaktiga beslut, de kan förlora rätten till assistans vid Försäkringskassans omprövningar och regelverket (LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och Försäkringskassans tillhörande regler) är snårigt. Luna Care erbjuder potentiella klienter kostnadsfri juridisk hjälp vid behovsprövning.

– Av alla de fall vi bistått med juridisk hjälp har vi alltid fått rätt.

Men om den juridiska expertisen är gratis och konkurrensen är hård, vad är då framgångsfaktorn?

Sofia Flodén tillskriver mycket av framgången till sin förkärlek för ordning och reda.

– Vi kan verkligen lagstiftningen och driver delaktighet och goda levnadsvillkor hårt. Dessutom hjälper min ekonomibakgrund till. Givetvis känns det oerhört bra att kunna hjälpa människor men framför allt tror jag det är en kombination av att jag både kan hantera byråkrati och har näsa för affärer.

Dessa förmågor ger framgång. Sedan starten 2009 har Luna Care vuxit från 1,5 miljoner kronor till över 60 miljoner i omsättning. Förra året utsågs hon till EY:s ”Årets stjärnskott” vid Entrepreneur of the year.

Hur har du kunnat skala upp Luna Care samtidigt som du driver flera andra företag?

– Jag har lyckats få företagen ”knuffa på” varandra genom olika synergier – inte minst ekonomi- och personaladministrationen – som inneburit att jag kunnat skala upp i olika faser. Till exempel kunde jag använda redovisningsbyråns lokaler och kompetens i Luna Cares uppstartsfas.

I dag har Luna Care kontoret för sig självt medan redovisningsbyrån har flyttat en våning och fått två delägare som jobbar operativt.

– Nu är det bemanningssidan som har fått ligga i bakvattnet ett tag. Det gäller att lägga fokus där expansionen är störst.

Hur hittar du det fokuset i vardagen?

– Jag skiftar utifrån behov, mellan de olika företagen, mellan det operativa och strategiska. Jag har alltid full koll på min mejlkorg och uppdaterar min to-do-lista. Jag uppskattar verkligen ordning och struktur, det är nog det som gör att det funkar.

Lina Hovling

Sofia Flodén

Gör: VD, företagsledare. Driver personlig assistansföretaget Luna Care AB, redovisningsbyrån Exact Ekonomi AB och auktoriserade bemanningsföretaget Flodén AB.

Familj: Sambo och tre bonusbarn.

Otippat om Sofia: Har ett stort hästintresse och har som ung tävlat med höga mål. Ett intresse hon har nytta av som ledare. ”Du får en känsla för att lirka lite med folk – inte bara morot och piska. Samtidigt måste du vara bestämd och säga ifrån när det behövs. Det gäller både hästar och människor”.

5 tips till andra företagare

01 Våga ta steget till din dröm, tro på det du ger dig in i och jobba hårt. Långa dagar – och många nätter. Skulle säga att de tre – fyra första åren är de tuffaste åren där man hänger sig till sitt projekt.

02 Omge dig med bra medarbetare och ett stort nätverk där du kan utbyta erfarenheter och få stöd.

03 Försök få balans mellan privatliv och jobb. Det är inte lätt alla gånger: hitta saker som tvingar dig att släppa jobbet.

04 Rekrytera för framtiden, våga ha överkapacitet av upplärda när företaget expanderar.

05 Våga vara exklusiv och tacka nej till kunder som inte passar in i din profil.