Syftet med offentlig upphandling är att främja konkurrens och samtidigt ställa krav på kvalitet när den offentliga sektorn köper varor och tjänster. Inom vård och omsorg (inom utbildning sker bara kundval, ingen upphandling) är det oftast större företag som deltar, processerna är långa och juridiskt tunga och mindre bolag har sällan resurser att vara med. Mindre företag erbjuder i stället sina tjänster genom lagen om valifrihet, LOV, efter att ha godkänts av uppdragsgivaren.

Vid en offentlig upphandling tar köparen fram ett underlag som anger krav på leverantören, uppdragsbeskrivning, kriterier för utvärdering (pris, kvalitet och liknande), kommersiella och administrativa villkor.

Som företag är det bra att i god tid samla referenser. Dessutom kan man titta på hur befintliga avtal ser ut, etablera kontakt med upphandlaren, ställa frågor, och gärna be sin branschorganisation om råd.

Beslutet om vem som får ett uppdrag ska ange vem som vunnit upphandlingen och varför.

Den kritik som riktats mot upphandlingar de senaste åren går bland annat ut på att kommuner och landsting ofta saknar kompetens att sköta processen, eller att pris har varit en alltför tungt vägande faktor, snarare än kvalitet. För att processen ska förbättras inrättar regeringen efter sommaren en ny myndighet för offentlig upphandling som ska stötta upphandlarna, sprida kunskap och skapa nationella riktlinjer.

Lotta Engzell Larsson