Det är möjligt att utfärda tulltillägg innan skuldfrågan har prövats av domstol.

Handelsgrossisten Ahlsell begärde uppskov med att betala ett tulltillägg på över en miljon kronor. Bolaget menade bland annat att skattetillägg och tulltillägg kan jämställas i bemärkelsen att det strider mot oskuldspresumtionen i Europakonventionen om ett straff tas ut innan man fått frågan prövad av domstol. En analog tillämpning av reglerna för skattetillägg skulle också innebära att företaget ska medges uppskjuten verkställighet av tulltillägget, menade bolaget.

Kammarrätten hänvisar i sina domskäl till Europadomstolens praxis, som säger att det i princip är möjligt att verkställa en administrativ myndighets beslut innan det har vunnit laga kraft. Domstolen konstaterade att det finns viktiga likheter mellan skattetillägg och tulltillägg, varav en är att utgångspunkten är att de båda ska betraktas som en brottspåföljd i konventionens mening. Samtidigt finns viktiga skillnader. En är att det beträffande tulltillägg inte finns samma behov av anstånd som vid skattetillägg, främst för att tulltilläggen inte har samma ingripande betydelse för den enskilde som skattetilläggen.

För att skjuta upp verkställigheten av ett tulltillägg kräver EU:s tullkodex antingen goda skäl att anta att beslutet är felaktigt eller risk att gäldenären skulle drabbas av en skada som inte går att reparera. Kammarrätten fann därför inget stöd i för att ge Ahlsell rätt till uppskjuten verkställighet, vare sig direkt enligt EU:s tullkodex eller genom analog tillämpning av reglerna kring skattetillägg.

Kammarrätten i Göteborg, 23 januari 2015, 4072-14.

Lisa Bergman