Skatterättsnämnden anser att Högsta förvaltningsdomstolens praxis om gåva av fastighet vid generationsskiften gäller före Högsta domstolens.

Två saker krävs för att en överlåtelse av en fastighet till ett aktiebolag ska kunna räknas som en gåva i skattehänseende. Dels ska vederlaget vara lägre än taxeringsvärdet, dels måste någon annan än överlåtaren äga åtminstone 40 procent av aktierna i bolaget. Om det inte är en gåva ska överlåtelsen enligt huvudregeln beskattas.

Skatterättsnämnden har i två avgöranden tagit ställning till om en överlåtelse i samband med generationsskifte kunde betraktas som gåva eller inte. Frågorna kom upp efter ett fall om stämpelskatt som Högsta domstolen avgjorde 2013, där domstolen bedömde en fastighetsöverlåtelse där avsikten var att underlätta ett generationsskifte i ett bolag. Enligt domstolen innebar syftet med överlåtelsen att det inte kunde anses ha förelegat en gåvoavsikt i förhållande till bolaget.

I båda de aktuella ansökningarna om förhandsbesked fann Skatterättsnämnden, i motsats till Skatteverket, att förutsättningarna för gåva var uppfyllda. Med hänvisning till Högsta förvaltningsdomstolens praxis på området sa nämnden att det förhållandet att syftet med överlåtelserna varit att genomföra ett generationsskifte inte hindrar att gåvoavsikt kan föreligga när gåvomomentet är betydande. HD:s avgörande från 2013 påverkade inte denna bedömning. Skatteverket har överklagat förhandsbeskeden.

Skatterättsnämnden, 30 december 2014, dnr 18-14/D och dnr 16-14/D; NJA 2013 s. 886.

Lisa Bergman

Anders Carls