Socialförsäkringsutredningen föreslår bland annat att det ska bli mindre skillnader i skyddet för den som startar aktiebolag respektive enskild firma.

Socialförsäkringsutredningen blev klar i mars efter drygt fyra års arbete. En av uppgifterna var att se över reglerna i sjukförsäkringen. I dag skiljer sig reglerna åt beroende på vilken företagsform verksamheten har bedrivits i, men i förslaget slopas skillnader mellan aktiebolag och enskild firma när det gäller ersättningen under uppstartsskedet. Den så kallade skyddstiden utökas samtidigt för nystartade aktiebolag från 24 månader till 36 månader.

En viktig nyhet är att det inte längre är den förväntade framtida inkomsten som ska ligga till grund för ersättningen, utan den historiska inkomsten. I normalfallet ska den baseras på den genomsnittliga inkomst som arbetsgivaravgiften baseras på de tolv månader som föregår försäkringsfallet.

Det blir alltså samma beräkningsgrund för sjukpenning och arbetslöshetsersättning. Detta innebär en klar förbättring för tillfälligt anställda och kombinatörer, det vill säga de som driver egen verksamhet vid sidan av en anställning. Dessutom blir det en tydligare koppling mellan pengar som tjänas in och beräkningsgrunden för ersättningen. Den gamla benämningen sjukpenninggrundande inkomst (SGI) byts ut mot ersättningsgrundande inkomst, EGI.

Tidigt i utredningen presenterades ett förslag om att arbetsgivaren skulle lämna månatliga inkomstuppgifter, vilket väckte hård kritik från bland annat organisationen Företagarna som befarade en ökad administrativ börda. Nu är förslaget i stället att en månadsvis inrapportering av så kallad e-inkomst ska ersätta dagens månadsvisa arbetsgivardeklaration och de årliga kontrolluppgifterna. Även fortsättningsvis ska detta ske i mitten av månaden efter den månad som lönen betalats ut. Utredarnas tanke är att detta bör göras elektroniskt direkt från lönesystemet till Skatteverket och att uppgifterna sen ska kunna användas av flera myndigheter och för flera ändamål.

Genom att använda historiska inkomstuppgifter minskar riskerna med under- och överförsäkring menar utredarna. Andra positiva aspekter är att det ska bli lättare för den försäkrade att förutse sitt försäkringsskydd, något som varit eftersträvat. Snabbare handläggning och minskat godtycke är andra positiva effekter av förslaget.

För att hjälpa folk tillbaka till arbete efter sjukdom införs en mer flexibel sjukpenning för att underlätta en stegvis återgång till arbetet. Det ska också införas fler förmånsnivåer än dagens 25, 50, 75 och 100 procent. Det ska bli enklare för mindre arbetsgivare att stötta sina anställda att återgå i arbete genom information, rådgivning och utbildning samt att nuvarande ersättningssystem utvecklas.

Åsa Ohlsson