I städbranschen där konkurrensen är tuff och marginalerna små får den egna lönen stå tillbaka. Ändå satsar Camilla Helgs städföretag på privata försäkringar.

Det började med en frukt-och delikatessbutik i Kinna där de bor. Den gick så bra, att Camilla Helg och hennes sambo Thed Börjesson öppnade en till, i Kungsbacka. Sedan kom ett städbolag emellan när de skulle hjälpa en granne som städade och hade mycket att göra i Göteborg. Och så slutade det med att de startade ett eget bolag, Vitis städ & trädgård.

– Vi halkade in i städbranschen, och drev både städbolag och butiker en tid. Men sedan blev min sambo sjuk så då tog en av de anställda över butikerna. Nu satsar vi på städbolaget, säger Camilla Helg.

Vitis har 20 anställda, varav tio på heltid och resten deltid, och omsatte förra året 5,5 miljoner kronor. Det har varit en bärande tanke att inte göra sig beroende av RUT-avdraget, utan att satsa på både hem- och företagsstädning. Lönsamheten är bättre på företagssidan och möjligheten att utveckla fler tjänster är större.

– Vi har ungefär hälften privata och hälften företagskunder. På företagssidan jobbar vi även med byggstädning och kringtjänster som att leverera förbrukningsmaterial. Vi vill erbjuda full service till företagen, vara en leverantör som tillhandahåller många tjänster.

Konkurrensen är tuff inom båda sektorerna, och RUT drar till sig många nya aktörer som kommer och går. Men inom byggbranschen tycker Camilla Helg att de oseriösa aktörerna håller på att försvinna.

– De som inte har kollektivavtal försvinner, det är en säkerhetsfråga och det är bra.

Tvärtemot vad många tror är kraven på personalen höga, trots att städjobbet har ganska låg status i många betraktares ögon.

– Vi försöker ändra på det. Lönen är som för en butiksanställd om man går enligt avtalen, och det är ett ganska fritt jobb vilket många uppskattar, vi har låg personalomsättning. Här behövs medarbetare som är socialt kompetenta, kan ta initiativ och lösa problem.

Trots att de drivit firman i sex år, och har en del stora kunder i Mark, Borås, Varberg och Göteborg, så är lönsamheten låg och de tar inte ut mycket lön.

– Det är svårt att ta ut rätt pris, särskilt inom hemstädning. Vi kan exempelvis inte ta betalt fullt ut för resor, det ifrågasätter man ju aldrig när det gäller hantverkare. Jag skulle önska att vi hade ett slags certifikat som andra hantverkare, det skulle gynna branschen. Städning är ett slags hantverk.

Trots låga löneuttag och obefintliga utdelningar har Camilla Helg, som är 42 år och hennes sambo som är 45, valt att ha varsin fondförsäkring hos Länsförsäkringar inom firman. De började pensionsspara ett år efter att de startade Vitis, de har ett barn och kände att de ville gardera sig.

– Vi har talat mycket om det här och är medvetna om att lägre lön påverkar ålderspensionen, och vår bank har påtalat det. Men för oss har tryggheten varit viktigast. Vi har också haft privata sjukförsäkringar vilket var väldigt bra när jag skadade knäna vid en skidolycka förra året.

Målet är att inom fem år omsätta mellan 10 och 15 miljoner och ha 20 till 50 heltidsanställda. Då räknar de med att ha nått en sådan lönsamhet att de kan ta igen uteblivna inkomster och ta ut marknadsmässig lön.

Lotta Engzell Larsson