1 Ta rätt lön. Vad rätt lön är väldigt individuellt. Men man bör ha koll på sjukpennings- föräldrapennings- och pensionsgrundande inkomst. Håll reda på brytpunkter för statlig inkomstskatt samt vilken lön som krävs för att uppfylla löneuttagskravet för att få beräkna gränsbeloppet enligt regeln om löneunderlag, vilket styr aktieutdelningen. För 2015 uppgår lönekravet till 348.600 kr (6 inkomstbasbelopp) plus 5 procent av bolagets totala kontanta bruttolönesumma.

2 Du skattar för de dina. Det finns speciella regler för lön och taxering när det gäller anställda närstående. Om en make är företagsledare och den andre maken anställd gäller beskattningsregler som vid vanlig lön. Så länge lönen är marknadsmässig. Har den anställda högre lön än vad marknaden betingar, läggs skatten för det överskjutande i stället på företagsledaren. Det samma gäller företagsledarens barn om de är över 16 år. Är barnet under 16 år och extraknäcker, beskattas företagsledaren för denna inkomst såsom lön.

3 Fundera på ägarfördelning. Har familjen flera bolag och man bara kan använda schablonregeln vid beräkning av gränsbelopp (se råd 1) i dessa bolag så bör man se till att bolagen ägs av olika personer. Det finns nämligen en begränsning i att en fysisk person bara får använda schablonregeln i ett bolag som hen äger.

4 Det sociala skyddet är viktigt. Se till att familjemedlemmar har marknadsmässig lön i den mån det är möjligt och om inte annat att man kan teckna försäkringar eller avtal som ser till allas bästa, på lång sikt, om något oförutsett skulle hända.

Jan Westerlund, skattespecialist, Wint.