Första produkten höll inte ens i tvätten. Till nästa år ska OrganoClicks behandling av material omsätta 50 miljoner. Vd:n Mårten Hellberg avslöjar hur grön kemi ska återupprätta svensk exportindustri.

I OrganoClicks lokaler i Arninge strax norr om Stockholm råder febril aktivitet. Snart ska produktionen fyrfaldigas från 5.000 till 20.000 ton per år och flyttas till en anläggning på 36.000 kvadrat, 500 meter bort. På produktionsgolvet i den nuvarande anläggningen trängs pytsar och blandare, i ena hörnet står fem meter höga pallfållor med impregnering som ska skeppas till Asien.

– Här stod vi och rörde, dag som natt. Då var det bara jag och tre personer till, säger Mårten Hellberg och pekar på en lång cylinderblandare.

OrganoClick grundades 2006 och produktutvecklingen drog igång ett år senare, men forskningen bakom tog sin början betydligt tidigare. Det handlar om att hitta naturliga alternativ för behandling av olika material som kan konkurrera med de kemiska processer som funnits länge. Mårten Hellbergs vetenskapliga medgrundare, professorerna Armando Cordova och Jonas Hafrén, hade sedan 90-talet ägnat sin forskning åt att besvara frågor som ”varför trä är starkare än de flesta av människan producerade material” eller ”hur kommer det sig att blad är vattenavvisande”.

– De ville ta reda på vilka kemiska processer som låg bakom de här egenskaperna, och utvecklade en teknik för att modifiera cellulosafibrer som imiterar naturens egna processer, förklarar vd:n.

Detta är den vetenskapliga grund OrganoClicks produkter vilar på. Med olika tekniker för att behandla olika material kan man på molekylnivå ”klicka fast” olika komponenter på fibrerna som ger materialet nya egenskaper.

– Det kan röra sig om att göra textil vattenavvisande, wellpapp starkare eller virke mer röttåligt, förklarar Hellberg.

Att göra material tåligare är inte i sig någon innovation. Hela den svenska massaindustrin har ständigt pressat utvecklingen framåt, ända sedan flottrännornas dagar. Det som är nytt är att det rör sig om grön kemi, alltså enbart biologiskt nedbrytbara komponenter utan miljögifter.

Parallellt med att de två forskarna gjorde sina upptäckter, blev Mårten Hellberg 2006 klar med både civilingenjörsexamen i molekylär biokemi och ekonomexamen.

– Jag hade under många år rest världen över och tävlat på elitnivå i kanotslalom, men hade precis lagt paddeln på hyllan och letade efter nya utmaningar.

Hellberg och duon Cordova/Hafrén kom först i kontakt med varandra via gemensamma kontakter i Serendipity Innovations, ett företag som fokuserar på att starta och utveckla bolag genom att länka samman forskningsvärlden med hugade entreprenörer.

– Med min bakgrund inom ekonomi och molekylär biokemi var matchningen klockren. Det är ett oerhört fascinerande område. Jag har alltid varit intresserad av att bryta ned saker och ting i sin yttersta, minsta beståndsdel, säger Mårten Hellberg.

Under rundturen i labbet förklarar han att produktutveckling i en forskningsmiljö innebär en konstant berg- och dalbana. Företagets resa har definitivt inte följt någon linjär uppåtgående kurva.

Mårten Hellberg gestikulerar, pekar och förklarar hur man genom åren studerat molekylernas bindningar, experimenterat med olika blandningar, förkastat och förfinat.

– Efter första året insåg jag att vi måste göra om tekniken helt och hållet. Alla kunder jobbar med vattensystem vilket kräver snabbhet, och vår process var alldeles för långsam. Det som fungerade i provrör kunde inte överföras till stora produktionsmaskiner. Ser man till vad vi startade med och det vi gör i dag är tekniken en helt annan. Men den röda tråden är kvar, det vill säga att modifiera fibrer, använda grön kemi och hitta metoder som snabbar på processen.

Men företaget har haft många motgångar. Som när de för första gången lyckades göra bomull vattenavvisande.

– Vi var yra av lycka, alla rantade omkring i de där t-shirtarna som vi behandlat. Vi hade till och med hittat potentiella kunder.

Så efter ett tag hade någon spillt på tröjan och tog hem och tvättade den. Det visade sig att behandlingen inte tålde vanliga tvättmedels höga pH-värde. Att försöka få tvättmedelsbolagen att sänka det onödigt höga pH:t i sina tvättmedel var förstås lönlöst. De hade funnit en briljant produkt som var helt värdelös för marknaden. Det var bara att gå in i labbet igen. Samtidigt konstaterar Mårten Hellberg att det är förmågan att vända underläge till framgång som varit företagets styrka.

– Av de projekt vi drivit har mellan 25 och 30 procent nått hela vägen. Men då kan vi också använda samma teknik på flera olika marknader.

Med den gröna kemin som ledstjärna har företaget haft god draghjälp av slutkundernas tilltagande miljömedvetenhet. OrganoWoods träimpregnering är den första någonsin som blivit märkt med Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval” och 2008 fick företaget pris för Sveriges bästa miljöinnovation.

I dag står bolaget stadigt på två ben med affärsområdena trä och textil som bas. Trävarorna hanteras i dotterbolaget OrganoWood, textil under OrganoClicks affärsområde Funktionell textil & nonwoven. I den svenska kundbasen inom byggvaruhandeln syns bland annat K-Rauta och XL-BYGG.

Företaget har aktiva dotterbolag runtom i Norden, och samverkar med både den norska storspelaren Optimera och S-Gruppen, en av den finska marknadens främsta byggvarukedjor. På textilsidan samarbetar företaget med en rad svenska märken och fabrikörer, och har dessutom en stark partner i kinesiska Chang-Ho Fibre.

Med en emission om 75 miljoner kronor i ryggen, 16 februari 2015, var det dags för Mårten Hellberg att ringa i Börshusets klocka ute i Frihamnen. Då listades OrganoClick på Nasdaq First North.

Hur kändes det, när du stod där?

– Det var så förbaskat skönt! Jag var helt slut. Att förbereda ett bolag för en listning är ingen barnlek. Vi drog i gång förberedelserna för potentiella investerare åtta månader tidigare. För att inte tala om allt det juridiska som måste ordnas inför introduktionen. Men vår aktiestock blev ordentligt övertecknad när det väl var dags, vilket kändes enormt bra.

Nu satsar OrganoClick på att fördubbla omsättningen. Från 25 miljoner 2014 siktar företaget på 50 miljoner 2016. Mårten Hellberg förklarar att det nya kapitalet ska användas för att genomföra en rad aktiviteter. Logistik- och förpackningsbranschen är en marknad med enorm potential. En etablering i Tyskland, med en av världens största marknader för trävaror, ska i mål under 2016. Därefter vill man ta steget utanför Europa och man planerar också att öppna kontor i Kina för att möta efterfrågan på deras textillösningar redan nästa år.

Med starkt fokus på tillväxt, grön kemi och förnybar cellulosa vill OrganoClick skapa en ny svensk exportindustri.

– Under min elitidrottskarriär bodde jag på hotell åtta månader om året. Jag tror att det har gjort mig mer hemkär – ja, rent av patriotisk. Samtidigt som den där rastlösheten sitter i. Jag tycker väldigt mycket om Sverige, och vill gärna vara med och bidra till Sverige som land, med den råvara som varit störst genom tiderna; Skogen. Vi vill skapa jobb och tillväxt med basen i något som är ekonomiskt och ekologiskt hållbart.

– Samt inte minst tjäna pengar och skapa mervärde åt våra investerare, tillägger han med ett skratt.

Lina Hovling

5 råd till andra entreprenörer

  • Inse att den idé du hade från början sannolikt inte är den du kommer slå igenom med. Håll ditt sinne flexibelt och pragmatiskt under resans gång.

  • Inse att du inte är bäst på allt själv. Ta hjälp av personer runt omkring dig, som sitter inne på mer djupkunskap än du själv har. Det låter ganska naturligt, men det är förvånansvärt många som envisas med att göra allt själv, även efter att företaget vuxit förbi den egna kapaciteten.

  • Håll kostnaderna låga redan från dag ett. Ta dig tiden att förklara, och skapa en kultur där kostnadsmedvetenhet finns naturligt.

  • Fråga kunden. Även om produkten inte är färdig, gå ut och träffa kunder för att få en djup och bred förståelse av vad kunderna vill ha och behöver.

  • Var beredd på hårt arbete. Det är kanske en klyscha, men inte desto mindre sann. Och om du inte dricker kaffe är det bäst att börja nu. Särskilt om du har småbarn.

Mårten Hellberg

Titel: Vd och medgrundare av OrganoClick.

Utbildning: Civilingenjör i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet. Har även en kandidatexamen i ekonomi, Stockholms universitet.

Ålder: 34 år.

Familj: Sambon Louise, döttrarna Matilda, 3 och Cecilia, 1 år.

Fritid: Springer i skogen, forspaddling, bergsbestigning. Vinterbestiger gärna Kebnekaise.

Otippat om Mårten Hellberg: Har varit rankad topp tio i världen i kanotslalom och representerat Sverige i VM-sammanhang. ”Informationsknarkare” som prenumererar på inte mindre än åtta olika tidskrifter.