Jessica Holtz Forsberg, på PwC i Uppsala, arbetar med internationella skattefrågor. Hon förklarar vad företag bör ha koll på för att lyckas utomlands.

Vad är nyckeln till att lyckas internationellt?

– Det är viktigt att ha lokala partners som vet vad som gäller i just det landet. Tröskeln för etablering utomlands har sänkts avsevärt eftersom det i princip bara behövs en bärbar dator. Skattemyndigheten i det aktuella landet kan exempelvis hävda att personen med den bärbara datorn utgör ett så kallat fast driftsställe. Effekten av det är att företaget måste deklarera och eventuellt betala skatt i det andra landet.

Vet man ens vilket land verksamheten drivs i när transaktionerna sker över internet?

– Nej, detta är den stora knäckfrågan. De gällande internationella skatteavtalen är i många avseenden inte anpassade för den digitala ekonomin. Utmaningarna är stora, och det gäller inte bara de stora företagen, utan de små har i princip samma utmaningar när det gäller förutsebarhet och riskhantering – om än i lägre skala.

Vilka är de vanligaste internationella skattefrågorna för mindre företag?

– Moms och tull är de två klassiska frågorna för mindre företag. Och fast driftställe. Det gäller att vara väl förberedd nu när den nya tekniken har gjort det så enkelt att röra sig över gränserna. Jag vill absolut inte avskräcka någon, men uppmana alla att ta hjälp tidigt i processen.

Finns det typiska fällor på skatteområdet?

– Det viktigaste är att skaffa sig kunskap, utbyta erfarenheter och ta hjälp tidigt i processen. Allt i syfte att kunna göra aktiva och medvetna val. Ett exempel på en fallgrop är att vissa företag inte funderar över om deras produkter kan omfattas av exportrestriktioner och andra tullrelaterade frågor.

Men inom EU måste det åtminstone vara lättare att handla mellan länder?

– Många kunder säger just så: ”Men EU då, jag trodde det skulle vara lättare nu?” Och visst, tullunionen är en konkret förenkling som fungerar. Även beträffande moms och socialförsäkringar har det gjorts en del gemensamma förenklingar, men det är fortfarande regler man måste känna till och kunna tillämpa på rätt sätt.

Hur vet man vad som är smart att göra?

– Den absolut viktigaste utgångspunkten är att utgå ifrån hur verksamheten ska bedrivas operationellt. Sedan tar man in skatteaspekterna. Skatten är viktig, men verksamheten ska vara styrande.

Rakel Lennartsson

Checklista för etablering utomlands

  • Kan företaget behöva betala skatt i det andra landet?

  • Ska etablering i det andra landet ske genom filial eller dotterbolag? Vad är det för skillnad?

  • Vad gäller för moms på kvitton och fakturor?

  • Anställa på plats eller sända ut personal från Sverige? Vad gäller för skatt, pension, socialförsäkring och arbetsgivaravgifter? Utgör personalen ett fast driftställe?

  • Kan företaget behöva betala källskatt på transaktioner eller vid vinsthemtagning?

  • Är det ett EU-land?

  • Om nej, vad gäller för tull? Säljer företaget produkter som omfattas av exportrestriktioner?