EN AV DE växande kanalerna bland företagare är Linkedin som är ett typiskt affärsnätverk. Linkedin har länge setts som ett verktyg för rekrytering, men används numera alltmer som en kanal att publicera nyheter på – till exempel nyheter om utmärkelser eller andra positiva sammanhang där företaget medverkar.

TWITTER ÄR EN VIKTIG kanal bland opinionsbildare, politiker och journalister. Men bland företagare är det inte lika stort. Det tomrummet kan utnyttjas. För på Twitter är det bra att vara väldigt kunnig inom ett nischat område. Som företagare är du expert på många områden och genom att dela med dig av kunskap, till exempel i form av artiklar och rapporter, kan du och företaget få många följare. På Twitter följer man andra profiler och tar på så sätt del av andra profilers flöde av korta meddelande, så kallade tweets, som syns på användarens profilsida.

En nackdel är att det kan vara svårt att få bra översikt över meddelandeflödet. Verktyget Tweetdeck, som laddas ner gratis, hjälper dig och gör överblicken bättre genom att du kan se flera konton samtidigt.

Om ditt företag har en kampanj eller ett event är det bra att skapa en så kallad hashtag (#). Då kan alla som följer Twitter se vad som skrivits om just den saken. Man kan också använda Twitter som en nyhetskälla genom att enbart följa andra användare såsom konkurrenter och opinionsbildare, utan att skriva själv.

DEN KANAL BLAND sociala medier som i dagsläget växer mest är Instagram. På Instagram publicerar man bilder, med möjlighet att skriva en kort kommentar. Det är ett enkelt sätt att skapa en relation med kunden eller visa upp människorna bakom företaget, till exempel genom att visa något från företagets vardag eller ett event.

OAVSETT KANAL är det bra att göra en plan en tid framåt för hur ofta företaget ska publicera i de olika kanalerna. Ställ er följande frågor: Hur ofta ska vi till exempel twittra den här månaden? Finns det några rapporter, pressmeddelande eller liknande som vi kan retweeta, det vill säga dela med oss av?

Till sist, hur offentlig ska man vara i sociala medier? Det är en fråga som många företag funderar över. Svaret beror mycket på sunt förnuft och er egen inställning, men detta kan vara en tumregel: Det du och ditt företag inte skulle sagt i verkliga livet, skriver ni inte heller i sociala medier.

Tips!

Så kommer du igång med företagets strategi för sociala medier.

01 Säkra namnet överallt – Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn och så vidare.

02 Stiftelsen Internetinfrastruktur, vars syfte är att främja utvecklingen av internet, har en mycket bra hemsida (.SE) – där finns väldigt bra information att hämta för användare av sociala medier.

03 Gör en plan. Var vill du synas? Vilka mål vill du uppnå – vill du öka kännedomen om ditt företag, driva trafik eller skapa engagemang? Vilka personer, kunder eller företag vill du nå?

04 Planera resurser och tid. Hur mycket tid ska medarbetarna lägga ned? Vilka buzzwords och ”heta ämnen” ska de gå igång på?

Dela, dela. Sharing is caring, som bekant och det skapar engagemang.