Events, företagsfester och konferenser är omgärdade av snåriga regler. undvik rättsliga gränsområden – håll koll på vilka konferens kostnader som är avdragsgilla och vilka fester som ska förmånsbeskattas.

TIDEN MELLAN HÄGG OCH SYRÉN är högsäsong för olika typer av personalfester och events, och senare framåt hösten tar kickoffer och konferenser vid. Men det är inte alltid lätt att veta vilken nivå man ska lägga sig på för att få dra av kostnaden och ändå ordna ett uppskattat arrangemang. Ofta blir det i slutänden en fråga om gott eller dåligt omdöme. Skatteverket bedömer tillställningarna utifrån fyra olika utgångspunkter,

  • Ska det förmånsbeskattas?

  • Är det avdragsgillt?

  • Vilken moms ska dras?

  • Om det är externt, är det en muta?

För företagaren handlar det om att kunna visa arrangemangets syfte och nytta för att få avdragsrätt. Inslaget av nöje måste också vara begränsat, inte minst för att den anställda ska slippa förmånsbeskattas. Och programmets innehåll ska vara relevant, och inte för ”lyxigt”. Detta är bedömningsfrågor, men det finns vissa konkreta förhållningsregler. Personalevent ska innehålla:

  • Minst sex timmars arbete om dagen.

  • Gemensamma måltider.

  • Obligatoriskt deltagande.

PETER LINDHOLM på Skatteverket förklarar vad som gäller vid representation.

– Oavsett om den är intern eller extern ska representation inte förmånsbeskattas. Om det inte är representation är det arrangemangets syfte, program och upplägg som styr hur vi ser på det ur skatteperspektiv. En kickoff kan ju exempelvis ha mer karaktär av utbildning än fest, det är sådant som vi tittar på, säger han.

När det gäller extern representation får företaget göra avdrag om utgifterna har ett direkt samband med verksamheten och om representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar.

Peter Lindholm framhåller att det är bra om det finns ett ortssamband.

– Om jag till exempel tillverkar och säljer stolar i Sverige finns det inget skäl att resa med de anställda till en yacht på Mallorca.

Om man reser långt bort måste det finnas ett skäl till det, och blir det väldigt lyxigt är det avdragsförbud.

Han tillägger att det ofta är svårt att vara mer specifik, men måttfullhet och relevans är ett bra rättesnöre att hålla sig till.

Lotta Engzell Larsson