Nu är det möjligt att äga aktier i onoterade bolag i en kapitalförsäkring, men det är bara ett alternativ för okvalificerade aktier.

Poängen med en kapitalförsäkring är att du betalar en årlig avkastningsskatt baserad på kapitalvärdet vid årets ingång. Denna avkastningsskatt baseras på styrräntan. Med det låga ränteläget har denna skatt de senaste åren varit mycket låg: 2014 var den 0,65 procent och året före 0,45. Detta att jämföra med skatten för kapital som ligger på 25 procent. Eftersom avkastningsskatten baseras på ingångsvärdet, inte på utvecklingen under året, så betalas skatten i såväl uppgång som nedgång. Från och med årsskiftet kommer det att finnas en minimiskatt på kapitalförsäkringar. Men den ligger så lågt som på 0,375 procent.

Sedan årsskiftet finns ett slags kapitalförsäkring för onoterade och okvalificerade aktier. Företaget Kaptena är först ut med att erbjuda detta. I grunden ligger en vanlig kapitalförsäkring som företaget kompletterar med värdering av aktier plus den administration som behövs för att bland annat se till att det verkligen är okvalificerade aktier.

– Avkastningsskatten på en kapitalförsäkring är låg. Men du ska bara använda kapitalförsäkringen om du har en positiv förväntan på utvecklingen i företaget. Annars är det ingen bra affär, förklarar grundare och vd Jesper Strandberg.

Det finns två huvudgrupper som kan vara särskilt intresserade av möjligheten att äga aktier i onoterade bolag i en kapitalförsäkring, Den ena gruppen är passiva investerare som satsar på företag som de tror på, i den gruppen ryms även privatpersoner. Den andra gruppen är entreprenörer som startar och driver företaget ifråga.

Men Jesper Strandberg betonar att det enbart rör de företag som inte omfattas av 3:12-reglerna. Det måste alltså handla om okvalificerade aktier. Skatteverket har slagit fast att det inte är förenligt med skattelagstiftningen att äga kvalificerade aktier genom kapitalförsäkring för att på så sätt kringgå 3:12-reglerna. Däremot spelar det ingen roll om det är helt privata aktier eller publika aktier som går att handla med på alternativa aktiemarknader.

Intresset för kapitalförsäkringen har varit stort, däremot är ledtiderna lite långa tycker Jesper Strandberg själv.

– Än så länge är vi bara två som arbetar i företaget. De som är vana att handla med noterade aktier tycker att det tar lite tid, medan de som är vana vid onoterade aktier tycker att vi är effektiva. Vi måste till exempel vara noga med att det är kunden som står som ägare och att det inte är kvalificerade aktier, säger Jesper Strandberg.

Vilka aktier som är kvalificerade styrs av skattereglerna för fåmansföretag, 3:12-reglerna.

– Om vi inte känner oss säkra på att aktierna verkligen inte är okvalificerade går vi till en revisor. Rör det sig om kvalificerade aktier kan det bli dyrt. Vill det sig riktigt illa kan du bli påförd skattetillägg, säger Jesper Strandberg.

Åsa Ohlsson

Så funkar det

På Kaptena är det en svensk kapitalförsäkring i form av depå hos försäkringsbolaget Danica som ligger i botten. Som kund betalar man en avgift på cirka en procent av sitt ingångsvärde. I den avgiften ingår avgiften till Danica för själva aktien och depån för aktien samt Kaptenas arbete. En stor del av det arbetet är administration av värderingen av de onoterade aktierna, som är något komplex. Det är två klassiska värderingsmodeller, godkända av Danica, som används för värdering av aktiens marknadsvärde: dels RIV-modellen (Residual income valutation) dels DCF-värdering (en modell som används för att få en uppfattning om hur mycket ett företag är värt, baserat på framtida kassaflöden, omräknade till ett värde idag).